Thee it or leave it

10:11


Ik houd van thee. En het is gelukkig een relatief little waste drink, zeker wanneer je het vergelijkt met frisdrank in plastic flessen. Maar ook thee drinken kan altijd duurzamer. Bijvoorbeeld door voor biologische thee te kiezen of alleen nog losse thee te drinken (en dan wel in een thee-zeef of -ei natuurlijk en niet in een wegwerpfilter). Maar de échte waste begint al voordat je je versgekookte water van een smaakje voorziet. En dat had ik me nog nooit gerealiseerd.

Een paar dagen geleden keek ik dit TED-praatje over environmental folklore. Hierin vertelt de Australische Leyla Acaroglu dat het helemaal niet zo makkelijk is om the right thing te doen. Vaak denken we dat we een milieubewuste keuze maken, terwijl de werkelijkheid weer eens een stuk gecompliceerder is dan ze lijkt. Een papieren zak is bijvoorbeeld lang niet altijd beter dan een plastic tasje, omdat er relatief zoveel meer papier nodig is dat de milieuwinst in de vergelijking niet meer relevant is.

Na een kleine tien minuten introduceert Leyla de waterkoker. Natuurlijk, die verbruikt stroom. Daarom zijn de ketels van tegenwoordig technisch zo in elkaar gezet dat ze ontzettend energie-efficiënt zijn. Er zijn zelfs waterkokers van ecologisch verantwoorde materialen, zoals gerecycled plastic. Maar, zo vertelt Leyla, dat is niet het grootste probleem. Het probleem zit hem in hoe het product gebruikt wordt.Er wordt onnodig veel water gekookt. 65% van de Britten doet te veel water in de waterkoker als ze een kop thee willen zetten. Ik doe dat zelf ook. Sterker nog, ik kook regelmatig een liter water, waar ik een halve liter van gebruik om de andere helft later op de dag nóg eens te koken. Niet heel efficiënt zeg maar. De energie die in Engeland door overfilling op één dag verloren gaat, is genoeg om alle straatverlichting een nacht te laten branden. Oeps. Het is zelfs zo erg dat in the land of the tea nucleaire stroom in Frankrijk wordt gekocht op het moment dat een populair tv-programma afgelopen is, zodat de Britten tijdens de reclame allemaal tegelijk een kopje thee kunnen zetten.

Op een heel eenvoudige manier is hier dus enorm veel energiewinst te behalen: doe minder water in de waterkoker. 


Is het allemaal de schuld van de fervente theedrinkers dat die energie verloren gaat? Zeker niet. Het probleem zit hem ook in het product zelf. De minimumvullijntjes op waterkokers zijn bijvoorbeeld altijd voor 2 tot 5.5 kop. Als je dus maar één kopje wil, móet je wel te veel water koken. Gelukkig wordt er ook vanuit die hoek nagedacht over oplossingen. Kleinere reservoirs bijvoorbeeld, of een knop die je ingedrukt moet houden terwijl het water kookt. En er is ook deze superchique waterkookstick die al maanden op mijn verlanglijstje staat. Nu ik weet hoeveel energie ik verspil door mijn kopjes thee, wordt het misschien toch maar eens tijd om hem aan te schaffen.

Maar nu eerst een kopje thee!

You Might Also Like

5 reacties

 1. Als ik op de link klik, moet ik inloggen. Is er ook een voorbeeld hoe dat ding eruit ziet, zodat ik weet wat ik moet aanschaffen? Of is een ouderwetse fluitketel een beter alternatief?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier kun je de crowdfundingpagina vinden https://www.kickstarter.com/projects/747044530/miito-the-sustainable-alternative-to-the-electric

   Het lijkt erop dat het bedrijf alleen niet meer bestaat! Het hangt natuurlijk af van welke energie je hebt: een elektrische waterkoker op groene energie is natuurlijk beter dan een fluitketel op gas

   Verwijderen
 2. Ik heb de Domo MyTea. In het reservoir kan 1,5 liter, maar 1 druk op de knop geeft je een kopje van 200ml in amper 45 seconden en niet meer dan dat, want dan slaat hij uit. Misschien dat dit een stap is in de goeie richting?
  Dit is trouwens de eerste keer dat ik iets hoor over zero waste en zit al heel de dag te surfen op jullie blog. Ik vind het super!! Al veel geleerd en ik kijk er naar uit om het ook te proberen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zelf een (grotendeels glazen) waterkoker waarvan ik de temperatuur kan instellen. Voor een kopje thee vul ik hem dus tot de streep en dan kies ik voor een lagere temperatuur. Werkt voor mij prima, want eerlijk gezegd proef ik weinig verschil tussen thee die trekt in 60 graden of 100 graden. En een pluspunt voor als je ongeduldig bent: Je hoeft ook niet zo lang te wachten totdat de thee is afgekoeld.

  Sorry als ik echte theeliefhebbers hiermee op de tenen trap. O:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, een tweetal tips: koop een goede thermosfles, die water echt 24u heeft houdt. Dan kook je een prima af te lezen en meten hoeveelheid water die niet opnieuw verhit hoeft te worden.
  Een waterkoker is beter dan een fluitketel, omdat je in een waterkoker beter de inhoud kunt afmeten en dus minder vaak teveel verwarmt.

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest