Zero effort: Pen uzelf

15:00


Je hoeft tegenwoordig echt niet meer naar de Huishoudbeurs om met een tas vol gratis pennen thuis te komen. Ze zijn handig, worden gebruikt én circuleren rond: vanuit marketingtechnisch oogpunt is een bedrukte pen één van de slimste manieren om je merknaam subtiel te verspreiden. Maar helaas zijn deze pennen vaak van plastic.. En héél snel weer vergeten. 

Om meteen al je plastic pennen weg te gooien is misschien wat radicaal, maar om even bij dit onderwerp stil te staan is misschien wel een goed idee. Toen ik een beetje achtergrondinformatie over dit onderwerp ging zoeken, kwam ik bij deze inspirerende quote terecht:

"I somehow feel that if you are not serious about the pen you use, you are also not serious about writing. People have become very casual about words and language, similar to their attitude towards pens," Professor Parul Dave Mukherji, dean of the arts and aesthetics department of Jawaharlal Nehru University at New Delhi

 En eigenlijk is dat ook wel waar. De vluchtige gratis pennen van een cartridgewebshop worden snel vergeten, terwijl íédereen zijn eerste vulpen uit groep 3 nog vers in zijn geheugen gegrift heeft staan. Om nog maar over het aantal pennen dat ongebruikt weggegooid of weggestopt wordt te zwijgen.. 

Het grootste probleem is niet de pen, maar het gebruik ervan. Ondanks dat je bij iedere boekhandel inktstaafjes kunt kopen, gooit iedereen een lege pen meteen weg. En dat is zonde. Want onnodig plastic afval hebben we inmiddels al genoeg.
“When we’re out of gas, do we throw away our car?” “So why are we using just the ink and then throwing the whole pen away?”, Lin King
In 2005 verkocht de bekende pennenfabrikant Bic zijn 100 biljoenste wegwerppen. Als je al deze wegwerppennen (afgeknaagde achterkantjes niet meegerekend) achter elkaar zou leggen, zou je 348 rondjes om de aarde kunnen maken. En dan hebben we het nog maar over één fabrikant. De makkelijkste manier  om het gevecht tegen de wildgroeiende pennenchaos in je huis aan te gaan, is door een pakje inktstaafjes te kopen. Iedere pen kan opengeschroefd worden en de staafjes zijn vaak universeel. Een andere oplossing is om een 90% composteerbare pen van maïs te kopen.Toch is in mijn ogen de meest stylish optie om te kiezen voor een fountain pen. Jawel, de originele chique vulpen die nu alleen nog voor zakenmannen weggelegd lijkt te zijn. De pennen zijn gelukkig nog in heel veel boekhandels te koop, in alle soorten, maten en prijsklassen. Vraag meteen of je er een hervulbare inktcartridge bij kunt krijgen. Deze zijn vaak van plastic, maar onwijs efficiënt. Bovendien zijn de duurdere exemplaren ook vaak uitgerust met een metalen cartridge: gewoon een kwestie van navragen. Je koopt een potje inkt (glazen potje, losse inkt), vult je cartridge ermee en stopt hem in de vulpen.

De vulpen op deze foto is mijn kalligrafiepen. Hij is helaas van plastic, maar beschikt wel over een hervulbare cartrdige. Een potje inkt kost ongeveer 4 euro, dus de investering heb je er al snel uit. Voor mij is het duidelijk: dit gaat lukken. Mijn plan is om drie pennen aan te schaffen, en dan het liefst een mooi metalen vintage exemplaar: eentje voor thuis, eentje voor op kantoor en eentje voor in mijn tas. En ik weet zeker dat ik ze écht niet zo snel kwijt zal raken..

You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook