DIY afwasmiddel met maar 3 ingrediënten

14:55

Toen ik in mijn appartementje in Parijs ging wonen, had de vorige bewoner een aantal dingen achtergelaten. Zo ook afwasmiddel. Helaas komt bij een zero waste leventje héél wat afwas kijken (of ligt dat aan mij?) dus het afwasmiddel raakte op. Tijd voor vervanging! Maar natuurlijk wél op de juiste manier. 

Na een beetje speuren op internet kwam ik héél veel verschillende 'recepten' tegen. Ik koos de eenvoudigste, met maar 3 ingrediënten. 

Wat heb je nodig: 
- Natriumbicarbonaat (baking soda)
- Savon de Marseille 
- Gekookt water (500ml)En zo doe je het: 
Breng ongeveer een halve liter water aan de kook voor een 'normaal' formaat afwasmiddelfles. Als het water is gekookt, giet je het in een kom. Voeg er wat geraspte Marseillezeep bij. Ik heb een kaasschaaf gebruikt om de zeep te raspen en dat ging prima. Je kunt zelf bepalen hoeveel zeep je wilt gebruiken.

Roer de zeep door het water totdat het helemaal is opgelost. Je moet dus geen schilfertjes meer zien drijven. Het water wordt troebel door de zeep en het goedje wordt waarschijnlijk iets dikker. Als de zeep helemaal is opgelost, kun je ongeveer 100 gram baking soda bij het goedje mengen. Dit is ook naar je eigen voorkeur aan te passen. roer weer verder en zorg dat je een gladde massa krijgt.
Nu komt het makkelijkste gedeelte: wachten. Laat het mengsel een nachtje staan op een droge plek. Je zult de volgende ochtend merken dat je een dikkere massa met wat klontjes hebt gekregen: dat is de bedoeling! Vervolgens kun je met een garde of staafmixer een glad mengsel van je afwasmiddel maken. Giet het met behulp van een trechter in een oude afwasmiddelfles et voilà! Je eigen supergoedkope afwasmiddel is klaar!


 Zoals ik al zei zijn er superveel recepten voor afwasmiddel te vinden. Met azijn, met soda, zonder soda, met zwarte zeep, met lavendelolie... noem maar op. Ik heb gekozen voor deze simpele variant en mijn vaat wordt gewoon schoon. Het schuimt niet zoals je gewend bent en ook de geur is anders dan de chemische citroen of ocean breeze, maar voor mij is het een prima product. 
You Might Also Like

20 reacties

 1. Hoi,
  Heb je een indicatie van de hoeveelheid zeep die je voor dit recept gebruikt? Ik heb namelijk geen idee wat een beetje een normale hoeveelheid is.

  Ik ben benieuwd.

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lien,

   Hoe meer zeep je gebruikt hoe 'vettiger' de vaat wordt. In principe is dat dus alleen nodig als je vaak aangekoekte vaat hebt. Met een blokje van 2-5 cm (en dat geraspt) zit je zeker al goed!

   Groet!
   Jessie

   Verwijderen
  2. Thanks! Ik ga het proberen :)

   Groetjes!

   Verwijderen
  3. O, ahum! In de praktijk heb ik toch nog een vraagje. Bedoel je met een blokje, een blokje van 2 bij 5 cm? Of hoe moet ik dat meten? :O

   Verwijderen
  4. Ik denk dat 2 x 2 cm al voldoende is :) Het is een kwestie van een beetje experimenteren!

   Verwijderen
  5. Oke, ik ga gewoon wat proberen. Thanks voor je reactie weer :)

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi! Waar koop je soda dat niet in een plastic zak zit? Ik ken alleen de plastic zakken bij de Supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Irma, je koopt baking soda in karton bij verschillende toko's en supermarkten (bijvoorbeeld Plus) van het merk Arm & Hammer. Wij kopen baksoda zelf in bulk bij De Nieuwe Graanschuur. Soms kun je het ook in papieren zakken kopen bij meer specialistische winkeltjes.

   Verwijderen
 4. Hoi, het koken van water hoeft niet, scheelt weer veel energie! Geweldig initiatief, jullie zero waste aanpak

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo,
  Begrijp ik het goed dat je allerlei soorten zeep kan gebruiken? Zoals bijvoorbeeld sunlight zeep en Aleppo zeep?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Roos. Dat kan maar dan werkt het wellicht minder goed. Ik zou voor Marseillezeep gaan!

   Verwijderen
 6. Sigrid De Crem15 juni 2018 om 10:08

  Hallo! Tof recept, enkel 3 ingrediënten. Ik heb toch een vraagje: ik heb thuis natriumBIcarbonaat, maar jij schrijft natriumcarbonaat. Mag ik de natriumbicarbonaat gebruiken? Ook wel ook wel bekend als dubbelkoolzure soda, baking soda of zuiveringszout...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien een beetje een gekke vraag maar kan ik ook gewoon baking soda gebruiken in het recept?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het twee keer geprobeerd, maar steeds 'schift' het mengsel... wat doe ik fout??

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij mij schift het mengsel helaas ook.
  Ik heb de Marseille zeep (van Holland &Barrett) geraspt en in een bakje gedaan.
  Ik heb het water gekookt en op de geraspte zeep gegoten en vervolgens geroerd tot de zeep was opgelost. Ik heb 100 gram baking soda afgewogen en er doorheen gemengd. Toen gebeurde er iets wat niet in de beschrijving van de werkwojwe stond: het ging schuimen als een gek, tot iets van 5 keer het volume van het water!
  Ik bleef rustig roeren en het schuim zakte langzaam. Ik had de indruk dat de baking soda niet goed oploste, want ik kon het soms voelen schuren op de bodem van het bakje tijdens het roeren.
  De volgende ochtend waren er drie aparte laagjes in het bakje.

  Ik hoop dat je aan kunt geven wat ik fout deed, want ik wil het graag opnieuw proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had exact dezelfde uitkomst: een groen vloeibaar sopje, dat niet klontert zoals op de foto en schift. Ik vraag mij ook af wat ik verkeerd deed. Is de marseillezeep misschien anders? Bij mij is het marseillezeep 'olive'. Of deed ik er teveel zeep in? Ik wil het graag opnieuw proberen :)

   Verwijderen
 10. Bedankt voor het delen van het recept. We hebben veel oud servies, o.a. met gouden randjes. Ik lees online dat baking soda het goud kan aantasten. Geldt dat ook wanneer de baking soda in dit recept verwerkt zit? En kan ik met baking soda ook het natuurstenen blad in de keuken en vloer van de badkamer schoonmaken?
  Heb net natriumbicarbonaat in bulk gehaald, ben aan het uitzoeken waar ik het allemaal voor kan gebruiken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi
   Je kunt baksoda of azijn beter niet voor natuursteen gebruiken. Dan zou ik voor een zachter middel gaan, met bijvoorbeeld zwarte zeep of castile soap.

   Verwijderen
 11. Je hebt pure marseillezeep nodig, zonder palmolie. Dat is dus de variant met de groene kleur - en het staat er wellicht ook op. Er zit heel veel kwaliteitsverschil in Marseillezeep dus goed om het even te checken. Het zou namelijk niet zó heftig moeten borrelen.

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest