DIY afwasmiddel met maar 3 ingrediënten

14:55

Toen ik in mijn appartementje in Parijs ging wonen, had de vorige bewoner een aantal dingen achtergelaten. Zo ook afwasmiddel. Helaas komt bij een zero waste leventje héél wat afwas kijken (of ligt dat aan mij?) dus het afwasmiddel raakte op. Tijd voor vervanging! Maar natuurlijk wél op de juiste manier. 

Na een beetje speuren op internet kwam ik héél veel verschillende 'recepten' tegen. Ik koos de eenvoudigste, met maar 3 ingrediënten. 

Wat heb je nodig: 
- Natriumbicarbonaat (baking soda)
- Savon de Marseille 
- Gekookt water (500ml)En zo doe je het: 
Breng ongeveer een halve liter water aan de kook voor een 'normaal' formaat afwasmiddelfles. Als het water is gekookt, giet je het in een kom. Voeg er wat geraspte Marseillezeep bij. Ik heb een kaasschaaf gebruikt om de zeep te raspen en dat ging prima. Je kunt zelf bepalen hoeveel zeep je wilt gebruiken.

Roer de zeep door het water totdat het helemaal is opgelost. Je moet dus geen schilfertjes meer zien drijven. Het water wordt troebel door de zeep en het goedje wordt waarschijnlijk iets dikker. Als de zeep helemaal is opgelost, kun je ongeveer 100 gram baking soda bij het goedje mengen. Dit is ook naar je eigen voorkeur aan te passen. roer weer verder en zorg dat je een gladde massa krijgt.
Nu komt het makkelijkste gedeelte: wachten. Laat het mengsel een nachtje staan op een droge plek. Je zult de volgende ochtend merken dat je een dikkere massa met wat klontjes hebt gekregen: dat is de bedoeling! Vervolgens kun je met een garde of staafmixer een glad mengsel van je afwasmiddel maken. Giet het met behulp van een trechter in een oude afwasmiddelfles et voilà! Je eigen supergoedkope afwasmiddel is klaar!


 Zoals ik al zei zijn er superveel recepten voor afwasmiddel te vinden. Met azijn, met soda, zonder soda, met zwarte zeep, met lavendelolie... noem maar op. Ik heb gekozen voor deze simpele variant en mijn vaat wordt gewoon schoon. Het schuimt niet zoals je gewend bent en ook de geur is anders dan de chemische citroen of ocean breeze, maar voor mij is het een prima product. 
You Might Also Like

22 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook