The numbers game

12:31

'Goed' plastic kopen is een kwestie van codekraken. Veel plastic artikelen (niet allemaal) hebben namelijk een code, waarmee ze voor de fabrikanten en recycling te identificeren zijn. Een beetje inzicht in deze codes kan heel veel opleveren: sommige plastics zijn véél slechter dan andere.

De code die wordt gebruikt om plastic te identificeren heet de SPI Resin Identification Code. De code bestaat uit een aantal symbolen die het polymeertype van het plastic aangeven. De code werd in 1988 bedacht en is nog steeds veel in gebruik, op internationaal niveau. Waarom zou dit systeem er zijn als plastic toch een leven lang meegaat? Nou.. plastic valt wel degelijk te recyclen; vaak tot nieuw plastic. Het is dan alleen wel van cruciaal belang dat je niet verschillende soorten plastic gaa mixen. Één verkeerd soort zorgt al voor de verkeerde mix en kan het recyclingproces helemaal verstoren. Niet echt heel handig dus.. 

Helaas zitten er een aantal nadelen aan dit codesysteem. Als er een code op het plastic staat, waarop staat dat het product recyclebaar is, wil dit niet zeggen dat het product ook echt gerecycled wordt! Ook wordt er in de codes niets verteld over giftige stoffen die in het plastic kunnen zitten. Ten slotte is het codesysteem een beetje minimaal: er worden slechts zes codes geïdentificeerd.

Dit laatste maakt het gelukkig wel makkelijker om de codes te kraken. Eigenlijk is het al voldoende als je de onderstaande informatie onthoudt: 

  • Nummer 1, 3 en 6 zijn polycarbonates en kun je het best zoveel mogelijk vermijden!
  • Nummer 2, 4 en 5 zijn (gelimiteerd) te gebruiken

 Duidelijk, toch? Sla de info op in je telefoon, zodat je in de supermarkt makkelijk kunt checken of je de 'juiste' plastic te pakken hebt. Let op: helemaal geen plastic is nog beter ;) 

Voor iedereen die de smaak te pakken heeft en zich echt wil verdiepen in de wondere wereld van het plastic, zal ik de codes hieronder wat uitgebreider toelichten. 

  1. Polyethylene terephthalate. Beter bekend als PET of PETE of gewoon polyester. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen kun je nummer 1 het beste zoveel mogelijk vermijden. Let er dus op dat je het logo hiernaast zoveel mogelijk vermijdt. Dat is nog best moeilijk, want het zit in héél veel kleding. Dit komt omdat polyester relatief kreukvrij is. Polyester zit onder andere in waterflesjes, pindakaaspotten, op je gitaar en op je magnetronbord. Goede alternatieven zijn glazen waterflesjes of mason jars. 
  2. High density polyethyleen (HDPE). Dit plastic is vooral geliefd in de verpakkingindustrie. Je vindt het dan ook onder andere in plastic boodschappentasjes, sappakken, bleekmiddel, shampooflessen, vuilniszakken. Dit plastic is relatief veiliger voor het bewaren van voedsel dan nummer één.
  3. Polyvinylchloride (V of Vinyl of PVC). Dit plastic is ontzettend goedkoop, maar helaas onwijs slecht voor het milieu en de gezondheid. Je vindt het onder andere in speelgoed, plasticfolie, shampooflessen, mondwaterflessen, douchegordijnen, creditcards en knijpflessen. Dit plastic wordt gezien als het meest giftige plastic, dus kan het beste zo veel mogelijk vermeden worden!
  4. Low density polyetylene (LDPE). Ook dit type plastic is onwijs populair als verpakkingsmateriaal, vanwege het feit dat het sterk, maar ook heel flexibel is. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor vriezerzakjes, coatings voor melkpakken, knijpflessen, kabels, opbergdozen en drinkbekertjes. Het is onwijs moeilijk om dit plastic te recyclen, maar het is wel relatief veilig. 
  5. Polypropyleen (PP). Dit plastic is wat stijver dan andere plastics en wordt vaak gebruikt voor (afhaal)bakjes voor warm eten. Daarnaast vind je dit plastic in onder andere dopjes, thermische vesten, auto-onderdelen (bumpers, vloerbedekking) en babyflesjes. Dit plastic wordt over het algemeen als een 'stabieler' plastic gezien dan andere soorten en is dus relatief veilig. 
  6. Polystyrene (PS). De meest bekende toepassing voor dit plastic is misschien wel het CD-hoesje. Het harde, doorzichtige plastic is ideaal te vormen en erg veelzijdig. Het wordt ook gebruikt voor onder andere eierdozen, wegwerpservies, (afhaal)bakjes, fietshelmen, verpakkingen, rookmelders, nummerplaten en medicijnflesjes.  Het plastic kan leach styrene achterlaten, wat schadelijk is voor de hersenen en het zenuwstelsel. Daarom is het beter om dit plastic zoveel mogelijk te vermijden. En ja.. dat is moeilijk!
  7. En dan nu nummer zeven. Huh? Het waren toch maar zes codes? Klopt. Nummer zeven staat voor Other (O). Dit houdt in dat het om álle andere mogelijke plasticsoorten gaat. Dit betekent dat het ook kan gaan om (gerecyclede) mixen van plastics of bioplastic. Helaas kan dit nummer ook staan voor Polycarbonate. Meestal staat er dan PC onder. Dit plastic kun je het beste vermijden.
 Alle informatie uit dit artikel komt van Life Without Plastic.




You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook