Zero waste: een definitie

22:17


Gaat het er bij Zero Waste om dat er helemaal geen afval wordt geproduceerd? Moet afval nuttig hergebruikt worden? Gaat het om het uitbannen van plastic? Van giftige uitstoot? Draait het om het verkleinen van je ecologische voetafdruk? Om recyclen? Betekent het minder consumeren? Bewuster inkopen?

Het korte antwoord: al het bovenstaande. Zero Waste is een manier van kijken naar de wereld als een holistisch geheel waarin alles met elkaar verbonden is. Productieprocessen worden daarom niet gezien als cradle-to-grave (de traditionele manier) maar cradle-to-cradle. Dat houdt in dat een product nadat het gebruikt is weer terug naar de start gaat, opnieuw gebruikt of verwerkt wordt en aan een tweede (derde, vierde, vijfde) levensfase begint.

Laten we de meest gebruikte definitie, van de Zero Waste International Alliance, eens bekijken:
Zero Waste is een ethisch, economisch, efficiënt en visionair doel dat mensen helpt om hun levenswijze te veranderen en zo te handelen dat een duurzame natuurlijke kringloop benaderd of behaald wordt, waarin alle afgedankte materialen door anderen kunnen worden gebruikt. Zero Waste betekent het ontwerpen van producten en het managen van processen om de hoeveelheid en de giftigheid van afval en materialen systematisch te vermijden en verwijderen, de hulpbronnen te bewaren en herstellen in plaats van te verbranden en te begraven. Door Zero Waste toe te passen zal de uitstoot die een gevaar is voor planetaire, menselijke, dierlijke en plantaardige gezondheid op aarde weggenomen worden (eigen vertaling).

Dit houdt dus een aantal dingen in:
  1. Zero Waste omvat verschillende aspecten van de maatschappij: ethiek, economie, efficiëntie en vooruitgang.
  2. Zero Waste is een doel, iets dat je wíl bereiken.
  3. Zero Waste is een levensstijl, het is onderdeel van het dagelijks leven, gewoontes die je aan kunt leren.
  4. Het doel van Zero Waste is een gesloten kringloop. Producten worden hergebruikt en gerecycled in plaats van weggegooid, verbrand of gedumpt. Afval is inefficiënt en past niet in deze duurzame kringloop.
  5. Zero Waste omvat naast het produceren en recyclen ook het gebruiken van producten. Het verminderen van consumptie is een belangrijk middel om afval weg te nemen.
  6. Zero Waste heeft als gevolg dat er geen schadelijke uitstoot meer is en productie en consumptie de gezondheid van de aarde niet meer (negatief) beïnvloeden.

Uiteraard zijn er allerlei andere definities in omloop en is er binnen het concept 'Zero Waste' plek voor een heleboel verschillende opvattingen die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. Geen uitstoot, geen giftige stoffen, geen plastic, geen verspilde hulpbronnen, You name it, they've mentioned it

Voor mij persoonlijk is Zero Waste de weg naar een duurzaam leven zonder negatieve ecologische impact. Die weg zélf zal niet altijd helemaal duurzaam en zeker niet zonder impact zijn, maar dat maakt het streven niet minder belangrijk!

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook