DIY shampoo

23:43


Shampoo is slecht voor je haar. Het is een verzameling chemicaliën die je haar en hoofdhuid uitdroogt en ervoor zorgt dat je je haar blijft wassen (met nóg meer shampoo). En het zit nog in plastic flessen ook. Hoe niet zero waste is dat. Maar wat kunnen we eraan doen? Bio-shampoo kopen is een optie, maar is niet goedkoop en bevat vaak alcohol en verschillende vormen van sodium. Wat dan? Maak het zelf!

Het internet staat vol met tips, trucs en tegenstrijdigheden. Zo ook over shampoo. Ik heb tientallen websites en blogs gelezen en ben zo'n honderd verschillende ideeën tegengekomen. In conclusie: als je besluit geen shampoo meer te gebruiken kun je je haar voortaan alleen nog maar met water wassen óf je kunt je eigen shampoo maken. Bijvoorbeeld met een baking soda shampoo (ook wel natriumbicarbonaat, zuiveringszout of bakzout) en een Apple Cider Vinegar rinse (appelciderazijn of ACV voor ingewijden). Er zijn een heleboel mensen die hierbij zweren, maar ik kwam ook bedenkingen tegen. Uitgedroogd haar, geïrriteerde hoofdhuid, best wel nare dingen. Ik struikelde een blog binnen waar wordt uitgelegd dat dat komt omdat baking soda een behoorlijk hoge ph-waarde heeft (9.5 - net zo'n hoge zuurgraad als bleekwater). En ik ontdekte dat er (in theorie) een goed alternatief is. Een wat onverwacht alternatief wellicht: roggemeel!


Ik verdiepte me een beetje in roggemeel. De ph-waarde blijkt rond de 5.0 te liggen (ter vergelijking: de ph-waarde van je hoofdhuid is 4.5-5.0) en het meel zit vol vitamines en mineralen. Dat klinkt goed. De gebruikservaringen waren ook overwegend positief, geen klachten over een droge hoofdhuid en volop foto's van glanzend schoon haar. 

Dus waste ik mijn haar met roggemeel. De shampoo is supermakkelijk te maken, ruikt naar verse broodjes en is veel makkelijker te gebruiken dan baking soda shampoo. Maar er is een downside. Het grootste nadeel van roggemeelshampoo is het roggemeel. Het mag dan hartstikke gezond zijn, het kost wel behoorlijk wat moeite om alle rogge uit je haar te spoelen. En de vloer van je douche moet je goed met lauwwarm water naspoelen om te voorkomen dat het er de volgende ochtend uitziet als een zandbak. Maar hé, het is de moeite van het proberen waard en de tweede keer gaat het al een stuk makkelijker.


Wat heb je nodig:
- Roggemeel (ik kocht het bij de Ekoplaza en betaalde € 1,39 voor 500 gram biologisch meel)
- Lauw water
- Een kom
- Een garde
- Een zeef is aan te raden


Wat moet je doen:
1. Doe (gezeefd) roggemeel in een kom. Voor een wasbeurt heb je zo'n 2-3 eetlepels nodig, afhankelijk van hoe lang je haar is.
2. Voeg water toe terwijl je er roerend met een garde voor zorgt dat het geheel niet gaat klonteren. Uiteindelijk moet het mengsel ongeveer zo dik worden als shampoo.
3. Onder de douche breng je de roggemeelshampoo aan op je haarwortels en masseer je het lichtjes in. Het is absoluut niet nodig om het over je hele haar te verdelen, daar komt het met uitspoelen vanzelf terecht.
4. Spoel je haar heel goed uit en kam het onder de douche door om ervoor te zorgen dat er geen roggemeel achter blijft.
5. Voilá!

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook