Tips en tricks voor duurzame mode met de sustainable fashion calculator

17:00


Weet jij eigenlijk hoe duurzaam je kleding is? En hoe je duurzame kleding kunt kopen? Je bent niet de enige als je niet precies weet wat je moet doen. Ondanks dat 57% van de Nederlanders aangeeft het belangrijk te vinden dat een kledingstuk verantwoord geproduceerd is, weet 66% (tweederde) niet hoe ze duurzame kleding kunnen kopen en waar ze dan op moeten letten. 

Duurzame kledingcalculator

Daarom heeft Dutch Sustainable Fashion Week een 'sustainable fashion calculator' ontwikkeld. Met deze test kan iedereen met weinig moeite achterhalen hoe duurzaam zijn of haar kledingkeuzes zijn. Je kunt de test hier zelf doen. Ook wij deden natuurlijk een rondje en waren blij met ons resultaat en de feitjes die je tijdens het maken met de test krijgt. 

Ook kregen we een aantal tips, die gelukkig niet alleen over materialen of merken gaan. Deze tips helpen bijvoorbeeld óók bij het verduurzamen van je garderobe:
  1. Hang snel kreukende kleding op – rekbare stoffen kun je makkelijk(er) opplooien en in de kast leggen.
  2. Was minder – en bespaar tijd, moeite, energie én water. Doe op voorhand een vlek- en geurcheck van je kledingstukken. Ruikt het niet? Of kan je kleine vlekjes zo verwijderen? Dat bespaart je weer een wasbeurt.
  3. Sluit alle ritssluitingen voor je gaat wassen, zodat je geen andere kledingstukken beschadigt.

Waarom we over moeten stappen op duurzaam

 “De laatste decennia domineert ‘fast fashion’ de mode-industrie", vertelt Celine Scheele van DSFW hierover. "Collecties volgen elkaar razendsnel op. De trends van de catwalk zijn voor iedereen verkrijgbaar voor lage prijzen. We dragen een kledingstuk gemiddeld nog maar 8 keer en gooien per jaar gemiddeld 40 kledingstukken weg. Kleding heeft zijn waarde verloren. Consumenten hebben een belangrijk aandeel in het verminderen van kledingverspilling en kunnen kleding weer zijn waarde teruggeven”. 

Een vraag uit de test - Screenshot: DSFWVan aankoop tot afdankertje

Celine: "Met deze test kun je bekijken hoe duurzaam jouw keuzes zijn in de verschillende stadia van je aankoop en gebruik: de zoekfase, de aankoopfase, de gebruiksfase en de afdankfase. We hebben als doel om mensen bewust te maken van de impact van hun keuzes, en hen vooral ook te helpen om bewustere keuzes te maken. Naast je score ontvang je ook tips voor verbetering. Vaak zorgen kleine gedragsveranderingen al voor een enorme vermindering van impact. De komende jaren zullen we de test regelmatig updaten en verder uitdiepen, om zo consumenten de mogelijkheid te geven hun aandeel te nemen in de transitie naar een duurzame kledingindustrie".


 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook