Afdrogen zonder pesticiden met eco badgoed

11:16Hoewel je waarschijnlijk al eens hebt stilgestaan bij de impact van de kledingindustrie, is over de rest van de textielindustrie minder bekend. Toch gebruiken we ook veel textiel, met name katoen, in bijvoorbeeld onze badkamer. En zeg nu zelf: je hebt toch geen zin om je af te drogen met badgoed dat in aanraking is geweest met pesticiden of behandeld is met allerlei chemicaliën? Gelukkig kan het ook anders; wij zijn fan van het (superzachte!) badgoed van Yumeko. 

Eco badgoed: een duurzame investering

De belangrijkste reden waarom wij geïnvesteerd hebben in ecologisch badgoed is het milieu-aspect. Toen onze oude handdoeken en washandjes écht tot op de draad versleten waren, besloten we ze voor een duurzamer alternatief te vervangen. Hoewel je in de gemiddelde winkelstraat op verschillende plekken terecht kunt voor washandjes, handdoeken, douchelakens en badmatten gingen wij online op zoektocht. Die duurde niet lang, want we kwamen er achter dat ons favoriete dekbeddenmerk Yumeko ook allerlei badgoedproducten verkoopt! Van washandjes tot gastendoekjes en van douchelakens tot badmatten. We like!Chemicaliën en pesticiden in badgoed

In reguliere handdoeken komt vaak formaldehyde voor. Dit wordt gebruikt om de handdoek anti-statisch, antikreuk of kleurvast te maken, of er voor te zorgen dat de handdoek niet krimpt. Het nadeel van formaldehyde is dat het hartstikke chemisch is en in verschillende onderzoeken wordt gelinkt aan (vruchtbaarheids)ziekten. Ook vind je vaak plastic in regulier badgoed, zoals bijvoorbeeld acryl, poluester of nylon. Dit veroorzaakt microplastics tijdens het wassen en is dus ook niet onze eerste keuze. Daarnaast wordt veel CO2 uitgestoten door de dieselmotors of generators die het katoen irrigeren. Katoen is namelijk een enorm dorstig plantje. 

Het kan gelukkig ook anders. De badproducten van Yumeko zijn gemaakt van biologisch katoen uit India. In plaats van pesticiden gebruiken de biologische boeren katoenplanten afgewisseld met linzenstruiken, om zo luizenminnende insecten aan te trekken en verdelgingsmiddelen te voorkomen. Het oppervlaktewater wordt niet vervuild door chemicaliën en kan dus opnieuw worden gebruikt. Doordat Yumeko gebruik maakt van de strengste GOTS (Global Organic Textile Standard) eisen weet je zeker dat de producten vrij zijn van nare chemicaliën of pesticiden. Dat droogt toch wat lekkerder af! 

Katoenen badgoed vs. biologisch katoenen badgoed

Waarom wij voor GOTS-gecertificeerd badgoed van Yumeko kiezen in plaats van badgoed van 'regulier' katoen? Het ene katoen is het andere niet. Over het algemeen wordt katoen verbouwd in landen met weinig watervoorraad - en dat terwijl het een superdorstige plant is. 

Daarom is GOTS-gecertificeerd katoen zo belangrijk: hiervoor wordt minder water verbruikt. Ook worden er bij gecertificeerd biologisch katoen minder pesticiden of chemicaliën gebruikt en zijn ze niet schadelijk wanneer ze in het milieu terechtkomen. Dit is bij regulier katoen helaas wel het geval. En laten we ook het fair gedeelte niet vergeten: wij vinden het een fijn idee dat de makers van ons badgoed een eerlijke prijs krijgen en niet onder druk staan van onhaalbare regels. 
Niet al het biologische badgoed is hetzelfde

We hebben het expres over GOTS-gecertificeerd biologisch katoen, omdat er in de katoenindustrie (en zeker bij badlakens) veel greenwashing plaatsvindt. Labels als 'better cotton', 'green cotton' of  'organic cotton' zijn veel minder strikt en duurzaam dan het GOTS-label. Aan de prijs kun je ook vaak al afleiden of iets te mooi is om waar te zijn. Want als jij hem niet betaalt, dan doet waarschijnlijk de maker het. Yumeko bezoekt zelf de kleine biologische boerderijen en fabrieken in India, om te controleren dat het écht goed zit met de werkzaamheden. Daarom zijn alle producten biologisch en fairtrade gecertificeerd. 

En ook de kwaliteit kan natuurlijk enorm verschillen. Het badgoed van Yumeko is ontzettend zacht en fluffy. Dit komt omdat er 600 gram katoen per m2 wordt gebruikt. De badmatten hebben zelfs tot 1900 gram katoen per vierkante meter. Het geeft ons altijd een beetje hotelvibes - best lekker in je eigen badkamertje. 
Biologisch badgoed van Yumeko

Goed, Yumeko dus. In de webshop van Yumeko vind je meer dan 80 badgoedproducten in verschillende kleuren. Om te testen of de kwaliteit zo goed was als het beddengoed kocht ik eerst (superzachte) badstoffen washandjes van Yumeko. Zelfs na het wassen bleven ze mooi, dus dat was een teken dat het goed zat! Er zijn verschillende kleuren in natuurtinten, waardoor je kunt mixen en matchen met handdoeken, washandjes, gastendoekjes en grote douchelakens. Ga je liever voor simpel? Dan is er ook een ecologische terry-collectie in wit.  

De impact van duurzaam bad- en beddengoed

Sinds 2012 meet Yumeko haar impact. Inmiddels heeft het bedrijf, ten opzichte van gangbaar katoen, al meer dan 258 miljoen liter water bespaard, meer dan 890.000 kilo CO2 voorkomen en meer dan 2 miljoen vierkante meter land verbouwd zonder pesticiden. Voor het badgoed is het verbruik van blauw water (dat is water dat gebruikt wordt voor irrigatie en kan leiden tot watertekort) 92% lager dan bij gangbaar katoen. That's a lot! In plaats van 600 liter water per kilo wordt er maar 48 liter water per kilo katoen gebruikt. Je kunt dit vergelijken met een douchebeurt van bijna 1,5 uur of 6 minuten (met in beide gevallen een waterbesparende douchekop!). Op de site kun je precies terugzien wat de impact is van jouw aankoop. Lekker transparant dus. 

Liefs, 
Nicky & Jessie

Afbeeldingen: © Yumeko 
Geschreven in opdracht van Yumeko 


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook