Onmisbare zero waste DIY ingrediënten: hier vind je ze en dit hebben wij altijd in huis!

15:50

Foto: Cindy van Rees voor Doe Het Zero

Sinds het verschijnen van ons tweede boek Doe Het Zero, krijgen we heel vaak de vraag waar je zero waste DIY ingrediënten kunt kopen en welke je nou écht nodig hebt. En dat snappen we, want niet alles vind je zomaar in elke willekeurige winkel. Gelukkig zijn de ingrediënten die wij het vaakst gebruiken wel goed te vinden. Maar let wel op wát je precies koopt, want daar zit veel verschil tussen. De stelregel? Kies voor de meest pure vorm van een product - dus biologisch, koudgeperst en ongeraffineerd - dan blijven alle goede eigenschappen behouden. In dit blog delen we een overzicht van onze top 5 zero waste DIY ingrediënten mét tips waar je je eigen zero waste ingrediënten kunt vinden!

Onze top 5 DIY ingrediënten

1. Baking soda, bakzout, natriumbicarbonaat

Onmisbaar voor het maken van deodorant, bruisballen en heel veel schoonmaakmiddelen. Let op dat je geen bakpoeder of natriumcarbonaat gebruikt, dat zijn namelijk hele andere producten.

Waar koop je baking soda?
In veel supermarkten en natuurwinkels staat baksoda bij de bakspullen. Online koop je het bij Natural Heroes.

2. Azijn: natuurazijn en appelciderazijn

Azijn gebruiken we om bijna ons hele huis mee schoon te maken! Van toiletpot tot de vloer, azijn is een wondermiddel en een ingrediënt in heel veel van onze DIYs. Let op dat je pure (liefst biologische) natuurazijn gebruikt en geen schoonmaakazijn, dat is echt iets anders. Naast natuurazijn hebben wij ook altijd appelciderazijn in huis, werkt perfect als conditioner voor je haar en is een ingrediënt in DIY beautyproducten zoals een reinigend gezichtsmasker.

Waar koop je azijn?
In veel supermarkten en natuurwinkels staat azijn bij de oliën of bij de sauzen. Vaak helaas wel in een plastic fles, wij kopen zelf regelmatig azijn in een glazen fles bij Ekoplaza en de natuurvoedingwinkel in Amersfoort. Online koop je azijn bij Natural Heroes.


Foto: Cindy van Rees voor Doe Het Zero

3. Sheaboter

Sheaboter gebruiken wij voor al onze crèmes en deodorant. Dit hebben we eigenlijk altijd in huis, maar zeker in de winter. Want puur is het ook een heerlijk voedende 'crème' voor droge handen. Het is belangrijk om te kiezen voor ongeraffineerde, koudgeperste, biologische sheaboter, dan zitten alle werkzame vitaminen en mineralen er nog in en weet je zeker dat je een goed product op je huid smeert.

Waar koop je sheaboter?
Sheaboter is lastiger te vinden in fysieke winkels. Check de natuurwinkel of reformwinkel of zij het hebben, maar let goed op wat je koopt en voor welke prijs! Online vind je goede sheaboter bij Natural Heroes.

4. Arrowroot of pijlwortelmeel

Arrowroot powder is een veelgebruikt ingrediënt in onze DIYs, het zit in onze deodorant, droogshampoo en is een goede basis voor poedermake-up. Je kunt ook maïzena gebruiken, maar arrowroot is net iets fijner en zachter voor de huid en bij maïzena is er een kans dat het op basis van GMO-ingrediënten is gemaakt.

Waar koop je arrowrootpoeder?
In natuurwinkels of supermarkten met een biologisch assortiment vind je pijlwortelmeel soms bij de superfoods. Maïzena vind je altijd wel bij de bakspullen. Online koop je arrowroot poeder bij Natural Heroes.

Foto: Cindy van Rees voor Doe Het Zero

5. Etherische oliën

Etherische oliën zijn een ideale toevoeging aan veel schoonmaakmiddelen (vanwege de ontvettende en schimmeldodende eigenschappen) en aan veel beauty DIYs (vooral vanwege de heerlijke geuren). We hebben deze dan ook altijd in onze badkamerkast staan. Let heel goed op dat je voor pure, biologische oliën kiest, zodat je voorkomt dat je synthetische stoffen inademt of op je huid smeert.

Waar koop je etherische oliën?
Bij winkels als Erica of Holland & Barrett vind je veel etherische oliën, zij verkopen zowel pure, biologische oliën alsook oliën die ongeschikt zijn voor DIYs. Online kun je terecht bij Natural Heroes.


Andere veelgebruikte ingrediënten

Naast deze 5 ingrediënten zul je in ons boek nog wel meer ingrediënten zijn tegengekomen. Veel daarvan staan bij ons standaard in de voorraadkast. Zo kunnen we onze favoriete recepten altijd snel even maken. Dit zijn wat ons betreft handige items om in huis te hebben: 


Maak jij wel eens je eigen schoonmaakproducten of beautyproducten? Wat is je favoriet?

Liefs!

Nicky & Jessie


Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
Volg onze webshop op Instagram: instagram.com/smir.store 


Deze blog bevat affiliate links, wij krijgen dan een klein percentage als je een product via zo'n link koopt. Dat is voor jou nooit duurder! We delen uiteraard alleen affiliate links naar producten en winkels waar we 100% achter staan.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook