Circulair brood voor een gezonde bodem en meer biodiversiteit

17:55


Soms komen we initiatieven tegen waar we instant enthousiast over zijn. Het Graanschap is daar een perfect voorbeeld van: een bedrijf dat zich inzet voor biodiversiteit, bodemkwaliteit, transparante ketens én lekker zuurdesembrood. We waren dan ook heel benieuwd toen we uitgenodigd werden om een kijkje te nemen in hun tiny bakery. 
Mijn (N) vriend bakt sinds een jaar of twee zelf regelmatig zuurdesembrood, dus die stond al bij de deur toen ik vroeg of hij meewilde.

Brood uit de buurt

Brood lijkt zo'n lokaal product, zeker als de bakker in de buurt zijn eigen brood bakt. Maar meestal zitten er meer voedselkilometers achter dan je denkt. In Nederland vind je niet of nauwelijks brood van Nederlands graan, het graan waar brood van gemaakt wordt vrijwel altijd geïmporteerd en het graan dat in Nederland verbouwd wordt, wordt gebruikt als veevoer. Zonde natuurlijk, maar het heeft een reden. Nederlands graan is veel lastiger tot brood te verwerken, omdat het weinig eiwitten bevat en daardoor minder gekneed kan worden. Logisch dus dat veel bakkers hun meel ergens anders kopen.

Maar er is nu een bedrijf in Nederland dat dat anders doet. Geïnspireerd door de VS en Scandinavië, waar wél brood van eigen graan wordt gemaakt, terwijl het klimaat daar vergelijkbaar is, bakt Alice brood van Nederlands graan. Graan dat door Arjen op Schokland wordt geteeld. Alice en Arjen zijn twee van de vier ondernemers achter Het Graanschap, het eerste bedrijf in Nederland dat zelf teelt, maalt en bakt. En daarbij dragen ze ook nog bij aan een betere bodem en meer biodiversiteit.

De broden van Het Graanschap in één van de ovens in de Tiny Bakery

Een gesloten graancirkel

Boeren kopen voer voor hun vee, bakkers moeten betalen voor het brood dat ze weggooien. De leden van Het Graanschap houden dat binnen één bedrijf. En zaadverdelaars, graanhandelaren en nog zo'n tien tot vijftien tussenpartijen hebben ze niet meer nodig. Dat bespaart ze niet alleen geld, maar zo kunnen ze ook hun eigen kringlopen sluiten. Dat betekent dat Arjen zijn eigen graan verbouwt en vermaalt dat tot meel. Daarvan wordt door Alice brood gebakken. Brood dat overblijft dient als veevoer voor de melkkoeien van Arjen, net als een eventuele mislukte oogst.

Een betere bodem en meer biodiversiteit

Het doel van Het Graanschap is om toekomstbestendig brood te bakken. Het brood is daarbij ook een middel om de bodemkwaliteit te verbeteren. Graan is diepgeworteld - wat goed is voor de bodem - en neemt CO2 op uit de lucht om dat vervolgens op te slaan als organische stof in de bodem en zo de bodem vruchtbaarder te maken. En tussen het graan wordt minimaal 10% andere gewassen ingezaaid die bijen, insecten en vogels aantrekken en zo de biodiversiteit verbeteren. Het graan bestaat bovendien uit 5 verschillende rassen, zodat het weerbaarder is en er een consistente kwaliteit is.


Alice in haar Tiny Bakery en mijn vriend die er nu zelf ook één wil

Tiny Bakery

Bij de Groene Afslag in Laren heeft Het Graanschap een eigen Tiny Bakery. Twee zeecontainers waarin Alice en haar team het brood bakken en verkopen. Er zijn op dit moment twee broden. De 'Volle Glorie', een volkoren brood waar de hele graankorrel voor gebruikt wordt en de 'Blonde Dame', een relatief wit brood. Het zeefsel van de witte bloem die voor de Blonde Dame gebruikt wordt, wordt natuurlijk niet verspild, die gaat naar de koeien van Arjen.

De broden worden op bestelling gebakken om zoveel mogelijk verspilling te voorkomen. En als het graan op is, zijn er geen broden meer, want er wordt niks bijgekocht. De broden zijn altijd van 100% Nederlands meel. 

Had jij wel eens nagedacht over de impact van brood?


Liefs!

Nicky & Jessie


Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject
Volg onze webshop op Instagram: instagram.com/smir.store


We zijn niet betaald om deze blog te schrijven, dat doen we omdat we erg enthousiast zijn over initiatieven zoals Het Graanschap en ze graag een podium bieden.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook