Hoe duurzaam is kasjmier? ( + kortingscode!)

09:00

Kasjmier (beter bekend als cashmere) is een ontzettend zachte wolsoort. Maar hoe duurzaam is het? En zijn er duurzamere alternatieven voor regulier kasjmier? Wij zochten het uit én vonden hele fijne producten gemaakt van gerecycled kasjmier.

Hoe duurzaam is cashmere?

Net als voor elke andere stof geldt ook voor cashmere dat de duurzaamheid ook heel erg afhankelijk is van de manier waarop de stof gemaakt en verwerkt wordt. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal algemene aandachtspunten te noemen. En voordat je een kasjmier item koopt is het belangrijk dat je daarvan op de hoogte bent.

Natuurlijk plasticvrij

Ten eerste is cashmere een plasticvrije, natuurlijke stof. Dat betekent dat er geen microplastics (of plastic microfibers) vrijkomen wanneer je het verwerkt, wast of draagt. En na gebruik is het in principe volledig biologisch afbreekbaar. En dat is een enorm groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld polyester.

Bijdrage aan verwoestijning

Kasjmier is van zichzelf echter absoluut geen eco-friendly materiaal. Sterker nog, de impact is zelfs zo'n 100 keer groter dan de impact van wol. Van de wol van één schaap kun je zo'n 5 truien maken (van een merinoschaap zelfs 7 of 8) terwijl je 4 kasjmiergeiten nodig hebt voor één sweater. Er is flink wat land nodig om de geiten op te laten grazen en er wordt normaal gesproken veel water en chemicaliën gebruikt om de wol te spinnen en te verven. 

Één van de grootste problemen met kasjmier is dan ook de landdruk. En die is enorm toegenomen nadat de stof veranderd is van een high-end luxeproduct naar een 'normaal' product. De vraag is daarom enorm toegenomen en dat betekent bijna altijd dat er problemen ontstaan. De meeste kasjmier komt uit Mongolië en China, plekken waar de gevolgen van klimaatverandering sowieso al erg zichtbaar zijn in de vorm van grote temperatuurverschillen en desertification (het ontstaan van nieuwe woestijngebieden, o.a. door het uitdrogen van gebieden door overexploitatie). Volgens de VN is op dit moment 90% van Mongolië gevaarlijk gevoelig voor, of al onderhevig aan, verwoestijning. 

Door de groeiende vraag naar cashmere worden die ontwikkelingen alleen maar versterkt. Herders hebben hun kuddes uitgebreid om aan de vraag te voldoen. Overbegrazing verslechtert het land. En dat terwijl de natuurlijke omgeving überhaupt al niet meer in genoeg voeding voorziet door de achteruitgang van het land. Natuurlijk is het mogelijk om duurzamer te begrazen - de geiten kunnen zelfs worden ingezet voor duurzaam bodembeheer - maar de realiteit is dat dit heel vaak niet gebeurt. En dat heeft vooral te maken met de druk om goedkoop te produceren.

Erfgoed en levensonderhoud

Voor veel mensen in Mongolië is kasjmier sterk verweven met hun cultureel erfgoed. Maar daarnaast is het ook een bron van inkomsten. Door de toenemende vraag verandert de omgang met kasjmier ook. De focus is verschoven van kwaliteit naar kwantiteit: hoe meer er geproduceerd wordt, hoe meer geitenhoeders kunnen verdienen. Dat betekent dat grote kuddes dus meer opleveren. En dat is een probleem, want er is helemaal geen ruimte voor zoveel grote kuddes.

Gelukkig zijn er ontwikkelingen die daar tegenin gaan. Coöperaties die de wilde natuur willen beschermen hebben er ook baat bij wanneer er op een duurzame manier begraasd wordt en zetten zich daar dus ook voor in. Zij faciliteren bijvoorbeeld duurzame begrazing en koppelen geitenhoeders aan inkopers die betalen voor kwaliteit in plaats van gewicht. Zo krijgt kasjmier weer de status die het vroeger had en kan het landschap in Mongolië herstellen. Maar dat betekent wel dat inkopers - en consumenten - er een eerlijke prijs voor moeten betalen.

Productie

Zoals ik al zei, hangt de duurzaamheid van een materiaal ook nauw samen met de manier waarop het wordt geproduceerd en verwerkt. Daar zitten dan ook enorm veel verschillen in. Traditioneel worden er erg veel chemicaliën en water gebruikt om cashmere te verwerken en te verven. 



Een duurzamer alternatief

Net als voor alles geldt ook voor cashmere: koop het alleen als je het nodig hebt. Kasjmier was altijd een luxe-item. Je kocht het voor een bijzondere gelegenheid en gaf het door aan je (klein)kinderen. Dat is hoe we kasjmier ook weer moeten waarderen: als een bijzonder item. Fast fashion en cashmere gaan dus nooit samen.

Kijk daarnaast of je het tweedehands kunt vinden. Wij komen regelmatig tweedehands 100% cashmere truien tegen in vintage winkels - and they are our favourite! Heerlijk zacht, want cashmere wordt zachter naarmate je het langer draagt, en heerlijk warm.

Als je nieuw cashmere koopt, kies dan het liefst voor gerecycled cashmere. Door voor gerecycled materiaal te kiezen hoeft er minder nieuw geproduceerd te worden, wat betekent dat de productiedruk lager is. En de ecologische impact dus veel kleiner is. Door te kiezen voor duurzame, gerecycled kasjmier ten opzichte van virgin kasjmier onder 'normale' omstandigheden, bespaar je volgens Organic Basics 23 liter water en 4.16 kilo CO2!

En let bij nieuw kasjmier altijd op de certificeringen en de transparantie van een merk. Naast dat cashmere een materiaal is voor onze kleding is het ook een dierlijk product. En dat betekent dat je dus verantwoordelijk bent voor de manier waarop die dieren behandelt worden terwijl ze 'jouw' stof produceren. Geiten verliezen hun haren van nature, ze worden uitgekamd, niet geschoren. Althans, dat zou zo moeten zijn. Maar om de opbrengst te verhogen worden geiten regelmatig te vroeg van hun vacht ontdaan. Dus check goed hoe het merk aan zijn kasjmier komt.

Gerecycled kasjmier van OrganicBasics

Jessie draagt op de foto handschoenen en een beanie van gerecycled kasjmier in de kleur camel. Gebruik de code HZW10 om 10% korting te krijgen op (al) je  aankopen bij Organic Basics! De code is geldig tot 3 februari 2021 en geldt ook voor sokken, ondergoed, leggings, sportkleding etc. 

Waarom dit wel een goede keuze is, ten opzichte van 'reguliere' merken die kasjmier verkopen? OrganicBasics gebruikt alleen maar GRS-gecertficeerd gerecycled kasjmier in hun mutsen en handschoenen, gemaakt van afgedragen kasjmier kledingstukken. 

De producten worden op een eerlijke manier (en voor een eerlijke prijs) lokaal gemaakt in Schotland. Het garen komt uit Italië. Kleine side note daarbij is dat de grondstof (oude kasjmierproducten die weggegooid zouden worden) vanuit de hele wereld geïmporteerd worden, en voornamelijk Amerika. Gelukkig is OrganicBasics supertransparant over haar productieplaatsen en -methoden. Iets wat wij heel belangrijk vinden bij een duurzaam merk. 



"Kasjmier is zacht, warm en licht, wat het heerlijk maakt om te dragen. Maar het eist wel een harde tol van het milieu", vertelt Kamila van OrganicBasics over het materiaal. "Daarom gebruiken we alleen maar gerecycled en gecertficeerd kasjmier voor onze producten". Om deze gerecyclede garen te maken worden de oude kledingstukken versnipperd en vervolgens tot nieuw garen gesponnen. Hiervoor is eigenlijk nooit nieuwe verf nodig. "Het proces zorgt voor 95% minder CO2-uitstoot en voorkomt textiel op de afvalberg", licht Kamila toe. Naast 97% gerecycled kasjmier voegen we nog 3% extra-fijne (en gecertificeerde) merinowol toe om het product nog beter te maken. 

Ben je enthousiast geworden over de winter-accessoires van OrganicBasics? Shop ze dan met 10% korting met code HZW10! Er zijn winteraccessoires voor vrouwen en duurzame winteraccessoires voor mannen





Liefs,
Nicky & Jessie

Deze pagina bevat affiliate links. 
























You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook