Romee van Loose runt een online verpakkingsvrije winkel vanuit Enschede

17:31
UPDATE november 2019 Helaas is Romee gestopt met Loose

Romee Hoeksma merkte dat in het Oosten van het land nog weinig opties voor zero waste winkelen beschikbaar waren. Dat moet anders kunnen, vond ze. Daarom startte ze, op de zolder van haar ouders, een online verpakkingsvrije supermarkt. Waar Romee eerst verpakkingsvrije producten in statiegeldflessen op de fiets door Enschede bezorgde, heeft ze nu uitgebreid. Door het hele land kun je nu haar zero waste items bestellen. Wij kennen Romee al sinds de start van haar bedrijf en hoorden onder andere hoe enthousiast ze was tijdens de Plasticdieet Kick-off. Dus.. we vonden het wel weer eens tijd voor een update!

De start van Loose

"In mei 2018 ben ik Loose gestart door gewoon te beginnen. Ik liep al tijden met het idee voor een verpakkingsvrije webshop rond omdat ik gefrustreerd was door de weinige zero waste opties in Enschede. Daar moest wat aan gedaan worden! Een fysieke winkel was te hoog gegrepen en daarom is het een webshop geworden, dat kon ik destijds dan prima combineren met mijn HBO-studie. Ik ben erg perfectionistisch aangelegd dus ik heb voor mijn gevoel nog best lang gewacht met het daadwerkelijk lanceren van de website. Van meerdere kanten kreeg ik te horen dat ik dat beter kon loslaten en dus ben ik gewoon begonnen. Gaandeweg leer ik steeds meer en zo vormt Loose zich nog steeds. Ook dacht ik: hoe eerder hoe beter, want dan kan er sneller (vooral plastic) afval worden bespaard", vertelt Romee.

Van idee naar bedrijf

Zo'n webshop starten ging natuurlijk niet vanzelf. "De eerste fase was ontzettend spannend! Je geeft jezelf best wel bloot door een onderneming te starten, iedereen heeft er een mening over. Ondanks wat sceptische reacties waren de meeste mensen ontzettend enthousiast! Na een paar weken kwam de eerste bestelling binnen en ik herinner me dat moment nog als de dag van gisteren. Mijn droom werd werkelijkheid! Ik merk wel dat heel veel mensen het gaaf vinden wat ik doe, maar zelf nog niet de stap zetten om ook te bestellen. Gewoontes slijten nou eenmaal erg lastig. Ik ben blij met alle klanten die ik heb en op dit moment gok ik dat ik ongeveer één bestelling per week heb. Soms zijn het er meer, soms minder. Ik lever alleen droogwaren, zoals kruiden, pasta’s en noten. Dat zijn nou eenmaal producten waar je lang mee doet en dus is mijn omloopsnelheid niet zo snel als bij een ’normale’ supermarkt. Hierdoor moeten mijn klanten nog wel naar de groenteboer om verse boodschapjes te halen. Wellicht dat een vers assortiment nog in de toekomst te realiseren valt!".

Zo ziet een landelijke bestelling bij Romee er uit

Van Enschede - naar het hele land! 

"Mijn klantenbestand in Enschede groeit nog altijd doordat zero waste steeds meer aandacht en belangstelling krijgt. Daar ben ik ontzettend blij mee! Hierdoor kreeg ik ook steeds meer aanvragen voor bestelling buiten Enschede, waar ik eerder nog geen gehoor aan kon geven helaas. Maar daar is nu verandering in gekomen. Sinds september is het bij Loose mogelijk om in heel Nederland verpakkingsvrije boodschappen in de webshop te bestellen!"

Zo werkt online verpakkingsvrij boodschappen doen

"Dit werkt net als in Enschede met een ruilsysteem. De klant selecteert de boodschappen en ik verzend die. Dit gaat in Enschede met de fiets en in de rest van Nederland met PostNL. De boodschappen worden verpakkt in katoenen zakken en plastic bakjes. Nu hoor ik je denken: plastic bakjes?! Dat is voor mij een lastige keuze geweest. Sommige producten kunnen niet worden verpakt in katoenen zakken en moeten in een andere verpakking. Glas is te zwaar en gevaarlijk om te verzenden en dus heb ik toch voor plastic gekozen. Dit is echter wel tweedehands plastic! Deze worden ingekocht bij de kringloopwinkel en grondig gereinigd. Doordat het plastic van de kringloopwinkel komt is het praktisch gezien afval en wordt er een tweede leven aan gegeven. Ook de box waarin alle verpakkingen zitten is van plastic om dezelfde reden. Ik verzend de boxen via PostNL en wanneer de klant de bestelling heeft ontvangen kan hij/zij de box inclusief de herbruikbare verpakkingen terugsturen naar het antwoordnummer van Loose. De verpakkingen worden gereinigd en weer opnieuw gebruikt voor een volgende bestelling. En zo kan heel Nederland van afvalvrije boodschappen genieten!"

Succesproducten 

"Er zijn twee producten die het erg goed doen: de havermout en bijna alle pastasoorten. Dat is altijd fijn, want daardoor kan ik mijn inkoophoeveelheid nog verder vergoten en reduceren we het afval nog verder. Zo komt de havermout nu in een papieren zak (alle producten komen plasticvrij en in bulk binnen) van 15 kilo binnen, maar hopelijk kan die hoeveelheid binnenkort weer omhoog! De havermout is geproduceerd in Nederland en dus ook lekker lokaal en milieuvriendelijk. De pasta’s komen helaas nog uit Italië maar daarover ben ik in gesprek met leveranciers :)"Van uitdagingen naar kansen

Natuurlijk waren we benieuwd of Romee ook nog uitdagingen tegenkwam. "Uitdagingen! Hmmm, lastig eigenlijk. Ik denk naamsbekendheid. Ik probeer met social media de boodschap van Loose te verspreiden, zo heb ik een Facebookpagina voor Loose en sinds kort ook Instagram (@loose_enschede). Dat vind ik tevens ook een leuke manier om in contact te komen met klanten. Daarnaast heb ik sinds kort een bord op mijn fiets gemaakt van afvalmaterialen zodat ik wat meer zichtbaar wordt in Enschede. Naamsbekendheid heeft gewoon tijd nodig denk ik."

Klaar voor een plasticvrije toekomst 

En Romee is nog láng niet klaar met het verbeteren van de wereld. "Ik heb zooo veel toekomstplannen voor Loose, ik zit altijd vol met ideeën over hoe het nog milieuvriendelijker en klantvriendelijker kan! Op dit moment ben ik het assortiment aan het transformeren. Ik ging in eerste instantie voor plasticvrije inkoop in bulk. Nu dat is gerealiseerd is de volgende stap een 100% biologisch assortiment.

Tegelijkertijd wil ik ook gaan voor een 100% lokaal assortiment, maar dat is nog een stapje lastiger. Een voorbeeld: ik heb een theeplantage gevonden in Nederland (hoe gaaf is dat!), maar die is nog niet zo lang operationeel. Hierdoor duurt het nog een flinke tijd voordat ze daar kunnen gaan oogsten en voor nu haal ik de biologische thee dus nog uit het buitenland. Maar uiteindelijk gaat het lukken! Afvalvrij, plantaardig (dat is het assortiment nu al), biologisch en lokaal, daar ga ik voor. Ook lever ik nu dus in heel Nederland via PostNL. Ook dat wil ik in de toekomst veranderen. Busjes zijn gewoon niet duurzaam (ze rijden grotendeels op groen gas geloof ik).

Boodschappen bezorgen met de fietskoerier


Ik ben in gesprek met fietskoeriersbedrijven maar het gaat langzaam. Een heel fietsnetwerk in heel Nederland opzetten is niet zo gedaan haha. Ook merk ik dat fysieke locaties erg gewild zijn omdat mensen toch graag de producten en het assortiment fysiek willen zijn en hun eigen verpakkingen graag willen gebruiken. Dat is dus ook nog een toekomstplan! Ik studeer nu nog twee jaar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, een master Environment and Resource Management. Wellicht kan ik de fysieke locaties daarna tot stand gaan brengen!

En ook zou ik het assortiment graag nog uitbreiden met zoals gezegd verse producten (groenten en fruit, want dierlijke producten passen volgens de visie van Loose niet in een milieuvriendelijk dieet). Daarvoor moet ik dan een nieuw concept gaan ontwikkelen, maar op die manier kan de klant op één plek boodschappen doen en dat is toch wel het fijnst. Zo veel plannen haha, ik hou ervan om telkens na te denken over hoe het beter kan".

Wil je ook eens iets bestellen? Je vindt de producten van Romee op de site van Loose Enschede
You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook