Het laatste nieuws over plastic - #1

06:58


We zijn dagelijks zó veel met plastic bezig, dat we soms spontaan vergeten dat we nog een blog hebben om deze info op te delen ;) Excuus daarvoor dus! Om jullie toch op de hoogte te houden van wat er allemaal speelt delen we natuurlijk regelmatig nieuws op onze Instagrampagina (meest actief, ook zonder account te bekijken) en onze Facebookpagina (iets minder, maar we doen ons best). En vandaag had ik het spontane idee om ook hier weer eens een overzichtje te delen. Want man oh man, er gebeurt véél de laatste tijd! 

Microplastics uit het water filteren

Het meest opvallende bericht van de afgelopen tijd vond ik het nieuws van een Ierse student die de Google wetenschapswedstrijd heeft gewonnen. Hij heeft een manier gevonden om microplastics (die hele kleine deeltjes) uit het water te filteren. De 18-jarige Fionn Ferreira won 50.000 dollar om zijn idee verder te ontwikkelen. In dit filmpje legt hij uit hoe hij de microplastics wil filteren. 


Op dit moment is er nog nergens een microplasticsfilter in het water, omdat het voor grote problemen zorgt (bijv. natuurlijke materialen die wél door het filter moeten kunnen en de ophoping van bijv. zeepresten in het filter). Door 'ferrofluids' (en combinatie van olie en magnetisch poeder) te gebruiken maakt Fionn de microplastics magnetisch, waardoor ze makkelijker uit het water te filteren zijn. Ferreira deed meer dan 1000 testen en kon uiteindelijk 87% van alle microplastics uit zijn proefmonsters halen. 

Dit deden de grote bedrijven om plastic te verminderen

Opvallende dingen van de 'grote bedrijven', die gelukkig steeds iets meer met plastic en afval bezig zijn: 
  • IKEA stopt met het verspreiden van de papieren catalogus
  • De producent van Royal Club en Sourcy wil misschien tóch statiegeld
  • Hotelgroep InterContinental Hotels Group (van o.a. Crowne Plaza en Holiday Inn) heeft in 5.000 hotels de kleine plastic miniflesjes verbannen. 
  • Het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar in Rotterdam plaatsvindt, heeft de ambitie om een zero waste evenement te maken. Dus géén wegwerpbekers! 

En dit was ook opvallend op het gebied van plastic

  • In Rome kun je nu een plastic fles inwisselen voor een metrokaartje 
  • De Engelse Kiko Matthews fietste langs de hele Engelse kust. In 84 dagen deed zij 79 beach cleanups en vond ze 3.400 kilo (!!!) plastic
  • Plastic voedselwikkels behoren tot de grootste strandvervuilers. Dat werd geconcludeerd tijdens de internationale schoonmaakacties in 120 landen. Naast de verpakkingen leverde de schoonmaakactie ook andere opvallende vondsten op: een kerstboom en een typemachine bijvoorbeeld!

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg onsop Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject

Volg onze winkel SMIR op Instagram: instagram.com/smir.store You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook