Serie duurzaam klussen en inrichten: duurzame meubels

06:40

Het rek van Tolhuijs Design met een lamp van More Circular

Omdat we de afgelopen maanden bezig zijn geweest met het verbouwen en inrichten van onze winkel in Amersfoort, zijn we helemaal in de wereld van duurzaam klussen en verbouwen gedoken. We wilden natuurlijk niet een duurzaamheidshub openen met plastic meubelen uit de catalogus, dus ook op het gebied van interieur en inrichting hebben we gekeken naar alternatieven. Vandaag delen we onze leukste vondsten met je. 

Fency: upcycled wandrek van Tolhuijs Design

Als je de winkel binnenloopt zie je aan je rechterhand meteen een superleuk wandrek op ons duurzaam geverfde muurtje shinen. Dit wandrek is de 'FENCY' (hoe leuk is die naam?) van Tolhuijs Design. Bastiaan Tolhuijs, de Nederlandse ontwerper achter dit Dutch Designproduct, gebruikt materialen die door anderen als afval worden gezien voor zijn ontwerpen en laat zijn producten maken in gevangenissen en sociale werkplaatsen.

Je kunt de rekken zelf naar eigen smaak samenstellen

Van lampen en tafels tot wandrekken: alles krijgt bij Bastiaan een tweede leven. Hij is zo bedreven in het upcyclen geraakt dat hij er zelfs een boek over heeft geschreven! De FENCY is gemaakt van een oud hekwerk (en daardoor dus best zwaar en stevig) die helemaal naar eigen wens in te richten is. Door middel van haakjes kun je planken toevoegen die van oude pallets zijn gemaakt, en er is zelfs eentje die precies het formaat van een platenspeler heeft. Het pakket XS, met alles erop en eraan, kost €89,50 en de rekken zijn bij SMIR te bestellen. 

Het rek van Tolhuijs Design bij dei ngang van SMIR. 

Lampen van gipsafval

Toen we dit project tegenkwamen op Voor de Wereld van Morgen waren we meteen enthousiast: Marten maakt de állermooiste minimalistische designlampen van gipsafval. De lampen van More Circular worden door ingenieur en ontwerper Marten met de hand gemaakt in Antwerpen en zijn niet alleen gemaakt van een afvalstof, maar ook nog eens helemaal circulair. De energie die bij de productie vrijkomt is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Je kunt het natuurlijk niet vergelijken met een lampje van de Kwantum; dit is een lamp die je overal mee naartoe verhuist en in elk interieur mooi tot zijn recht komt. Ben je hem toch zat? Dan kun je hem ook weer teruggeven aan More Circular. Vooral de Archy, die je neer kunt zetten, vinden we geweldig. 

De Archy van More Circular. Foto: julia adinda


Meubels met een tweede leven

Naast deze producten hebben we het grootste deel van de winkel ingericht met tweedehands meubels. Uren en uren (ik denk als je het bij elkaar optelt misschien wel wéken) hebben we Marktplaats afgestruind, en we hebben natuurlijk ook wat bezoekjes aan de kringloop gebracht. Dit is niet alleen een milieuvriendelijke optie, maar ook nog eens budget friendly. Bovendien hoeven de nieuwe spullen dan niet over de hele wereld vervoerd te worden. Wist je dat de 16 grootste zeecontainerschepen ter wereld net zoveel zwavel uitstoten als alle auto's op aarde? Heftig. 

Doe het zelf

Foto: julia adinda
Naast het kopen van tweedehands meubels hebben we ook een aantal dingen zelfgemaakt. Het houten huisje dat je in de winkel vond was een project van de vriend, schoonvader en vader van Nicky - en de tafel die je op de foto hieronder vindt was haar voormalige eettafel die ze met onze vader heeft gemaakt. Op Pinterest vind je ontzettend veel handige DIYs, en met een beetje eigen creativiteit kom je ook al een heel eind. Bouwmateriaal en bijvoorbeeld hout kun je op sommige plekken ook tweedehands vinden


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg onze winkel SMIR op Instagram: instagram.com/smir.store 

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook