Hotspot: duurzame luxe bij QO hotel Amsterdam

07:54


Het QO hotel is één van de nieuwste duurzame aanwinsten van Amsterdam. Dit hotel, waar je ook kunt eten, vergaderen en borrelen, ligt vlak bij metrostation Spaklerweg en is dus een handige uitvalsbasis voor een duurzaam weekendje Amsterdam. Wij testten de zero waste policy en duurzaamheid van het QO hotel in Amsterdam. 

Een duurzaam gebouw

Ik kende het gebouw al vanuit mijn rol als jurylid van de Trouw D100. Daar werd dit gebouw, ontworpen door architect Paul de Ruiter, al aangehaald als innovatie binnen de bouwwereld. Volgens de architect draait het gebouw om authenticiteit, lokale tips en goede energie. Die energie wordt wel heel letterlijk genomen in de architectuur. De intelligente gevel met 1638 bewegende panelen van het hotel zorgt voor minder energieverbruik (65% minder voor verwarming en 90% minder voor koeling) - en houdt rekening met de seizoenen. De gevel gaat open en dicht op basis van de natuurlijk warmte en verkoeling van het hotel. Via je tablet kun je hem ook zelf besturen. Ook is er een 'grijswatercircuit' (opvang en hergebruik van regen- en afvalwater) waardoor er 42% water bespaard kan worden.


Op de hoogste verdieping heb je prachtig uitzicht over... een industrieterrein ;)

Zero waste luxe en minimalisme

Als gast merk je natuurlijk niet zoveel van deze innovaties, behalve dat je op je tablet in je kamer dus de gevel open en dicht kunt doen. Maar je merkt wel dat er over het hotel is nagedacht. Bij binnenkomst spotte vriendlief direct een Kilner-tap met vers water, en in de hotelkamer werden we gelukkig niet ontvangen door plastic bekertjes maar echt glaswerk. Zelfs in duurzame hotels is dit nog lang niet altijd de norm. Wat wij nog niet eerder tegenkwamen in een hotelkamer is losse thee en een herbruikbaar koffiefilter. Wow.
In de badkamer vonden we geen single use shampoo- en bodyproducten, maar (hervulbare) pompflessen. Beetje bizar: er waren meer dan 12 flessen in één kamer! Why?!). Er is voor praktisch alles naar de duurzaamste optie gezocht, zelfs het toiletpapier. Dat is van The Good Roll, een Nederlands merk dat plasticvrij toiletpapier levert. Ook stond er een schattig miniterrarium van Pikaplant op het bureautje in de kamer. 


Een groene kas en Shell-beton

Verder staat er een grote kas op het dak van het hotel, waar onder andere aquaponics wordt toegepast (een circulair ecosysteem waarin zowel planten als vissen worden gekweekt. Heel duurzaam, maar twijfelachtig diervriendelijk). In de kas zitten 5000 planten en 70 soorten kruiden, groenten en bloemen. Het beton dat in het gebouw gebruikt is komt voor 1/3 van de voormalige Shelltoren (hoe contrasterend wil je het hebben?) en de tapijten die gebruikt worden zijn van 100% gerecyclede visnetten. 

Bad, bed en beyond

De kamers zijn ruim en wij zaten in een kamer met een douche, bad en extra groot bed. Hóé fijn is dat?! De badkamer zou ik zo willen CRTL+C/CRT+V'en in mijn eigen huis. Qua stijl is het iets meer mijn smaak (J) dan die van Nicky, voornamelijk vanwege het goud en fluweel dat overal in het hotel weer terugkomt. Nicky zou het waarschijnlijk boeken vanwege het ontbijt ;) 

Onze vriendjes, die niet per se zero waste leven en veeeeel minder met duurzaamheid bezig zijn dan wij, waren ook heel enthousiast over het hotel. Nicky's vriend werd meteen enthousiast van de tablet in de kamer en heeft wel tien keer gezegd dat hij de badkamer zo mooi vond. Het a la carte ontbijt was voor ons alle vier een hoogtepunt.Duurzaam dineren en cocktails sippen

In het restaurant, Persijn, kun je genieten van Dutch Cuisine. Dat betekent vooral veel groenten, veel lokale producten (van Hollandse bodem) en producten uit de eigen kas. Vooral het ontbijt vonden we erg chill: je kon à la carte (= minder food waste!) bestellen wat je wilde: van scrambled eggs tot yoghurt met granola. Yumm! Op de bovenste verdieping vind je ten slotte nog een cocktailbar met duurzame cocktails. Ik had een mojito met gerecycled limoensap. Geeft toch een extra tintje aan je avondje uit! 

Ben jij er wel eens geweest? Of ben je op zoek naar een duurzaam hotel? Dit zijn onze 3 overwegingen bij het kiezen van een hotel. 

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz
Wij zijn uitgenodigd door QO om hier een nachtje te slapen. We hebben zelf alle verantwoordelijkheid en controle over de inhoud van dit bericht. 


You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook