De Nieuwe Kruidenier: tof nieuw zero waste initiatief!

06:51



Een tijdje geleden (midden in de hectiek die Plasticdieet en boek heet) stuurde Gerard ons een mailtje over zijn project: De Nieuwe Kruidenier. Ik vond de naam meteen leuk en was daarom heel nieuwsgierig naar het concept. Wat bleek? De Nieuwe Kruidenier is net zo leuk als het klinkt! Gerard levert namelijk kruidenierswaren in statiegeldverpakkingen. Zo wordt zero waste voor veel mensen weer een stukje makkelijker: yes! 

Van Ocean Cleanup naar De Nieuwe Kruidenier

Gerard werkte een jaar geleden nog bij The Ocean Cleanup; het initiatief van Boyan Slat. Tijdens die periode probeerde hij een week zonder plastic afval door te komen en dat bleek nog best lastig. Of in Gerard woorden: 'onmogelijk' (voor iedereen die ons boek al heeft gelezen: je weet inmiddels dat een rigoureuze challenge niet werkt, haha). Toch was het voor Gerard, net als bij ons in 2014, niet een reden om helemaal te stoppen. Hij startte De Nieuwe Kruidenier. 

Statiegeld en katoenen zakken

Gerard koopt zijn biologische (!) producten in enorme zakken in en doet het vervolgens in katoenen zakken waar €1 statiegeld op zit. "Het leuke aan dit project is, dat het bij veel mensen en bedrijven enorm goede reacties teweeg brengt, het is een pijnpunt voor velen maar door een gebrek aan opties kopen we toch maar alles in eenmalig te gebruiken verpakkingen", vertelt hij hierover. "Mensen vinden het fijn dat er een optie is, bedrijven vinden het daarnaast fijn dat een leverancier flexibiliteit kan leveren. De bedrijven die in mijn producten geïnteresseerd zijn zijn vaak kleine bedrijven zonder managers, maar waarbij de oprichter in het restaurant werkt. Zij willen graag eten serveren dat aan hun normen voldoet, minder afval voldoet bij hen aan hun normen, dit willen ze graag".



Op de site van De Nieuwe Kruidenier vind je allerlei producten, zoals noten, pitten en havervlokken, maar ook zongedroogde tomaten, rode rijst en quinoa. De prijzen zijn een beetje vergelijkbaar met de prijzen die wij bij De Nieuwe Graanschuur betalen. Lees: goedkoper dan de meeste biologische producten in de supermarkt! "Het zijn, misschien niet verwonderlijk, vaak vegetarische afnemers die mijn eerste klanten zijn, die even wat verder denken dan koolhydraten/euro", licht Gerard hierover toe. Bij de klantenkring horen al Iki Kandij, Eat Art Collective en Mr Salad.

Een extra leverancier 

In een artikel in het NRC vertelt Gerard enthousiast over zijn initiatief, maar er zijn ook uitdagingen. "Het moeilijke is, dat het lastig is voor bedrijven om een extra leverancier erbij te hebben. Het kost ze gewoon kopzorgen om niet alles bij de Sligro te kopen. Die hebben middelmatige kwaliteit voor een hoge prijs, maar de garantie dat ze altijd en consistent leveren en alles wat je nodig hebt kunnen leveren. Daar moeten wij als kleine leveranciers tegenop boksen".


Foto's via: https://www.denieuwekruidenier.nl

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

Bovenste foto: Marisa Elisa Photography 




You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook