FAQ: Is écht zero waste leven überhaupt mogelijk?

12:59


"Zero waste slaat nergens op, want je kunt nooit nul afval maken". We horen deze uitspraak, of een variant ervan, steeds vaker. En daarom willen we even uitleggen waarom ook wij vinden dat 'écht zero waste leven' niet mogelijk is - maar waarom we het wél proberen. Niet omdat we vinden dat we ons moeten verdedigen, maar omdat we alle misvattingen even de deur uit willen doen. 

Wat is zero waste? En wat is een zero waste lifestyle?

Om te bepalen of je écht zero waste kunt leven is het natuurlijk wel handig om te weten wát zero waste nu eigenlijk is. En wat is een 'zero waste lifestyle'? Er zijn behoorlijk wat definities in de omloop - in ons boek gaan we daar wat dieper op in - maar om het voor nu even duidelijk te maken refereren we naar een paar van onze eerste blogposts. 
Zoals we in de blog 'wanneer ben je zero waste' omschrijven: "Mijn korte antwoord op de vraag zou zijn: als je bewust bezig bent met en actief probeert je eigen afval en ecologische voetafdruk te verminderen, kun je zeggen dat je zero waste leeft. Hóe je dat precies doet, tja, dat kan nogal verschillen.. Er is niet één type zero waster en dat is maar goed ook".

Skip de troep

En daar zijn we het (meer dan een jaar later) nog steeds helemaal mee eens. Vanochtend zag ik een filmpje van de Deense zero waste blogger Gitte Mary waarin ze precies hetzelfde zei - en zelfs nog een beetje beter. "Door alle troep en wegwerpproducten uit mijn leven te elimineren, kwam ik erachter wat er nu eigenlijk écht belangrijk voor me is", vertelt ze in de video. 


Zo voelen wij het ook. We weten heus wel dat als we een shampoobar zonder verpakking kopen, er ergens in de productie van die shampoobar vast verpakkingen zijn gebruikt, maar dat maakt niet uit. Het gaat om de kleine stappen, die een verandering in de keten kunnen veroorzaken. Bovendien zullen de shampoobarmakers echt niet allemaal kleine potjes van 250 milliliter kokosolie gebruiken (waaay to expensive!), maar hun ingrediënten in grote bulkverpakkingen inkopen. Daardoor vermijd je dus tóch afval: in plaats van alle kleine verpakkingen kies je voor grote verpakkingen in de productie en geen verpakking bij de aankoop. Je elimineert dus ongemerkt al superveel afval met de keuzes die je maakt. En natuurlijk zal er ook wat afval gemaakt zijn, maar dat is logisch. 

Bea Johnson over de zero waste lifestyle

Ook de Queen of zero waste, Bea Johnson, vertelt dit. In de video die vorig jaar gemaakt werd door Volta TV op het evenement dat we in Nederland organiseerden vertelt Bea: "De zero waste lifestyle gaat om een simpel leven, gebaseerd op ervaringen in plaats van dingen. En dat is de belangrijkste boodschap die ik wil uitdragen". Het gaat dus helemaal niet over hoeveel afval je hebt. En over hoeveel afval er in de keten wordt gemaakt. Het gaat om bewust consumeren, bewuste keuzes maken en alle troep en onnodige ballast uit je leven schrappen. 

De lifestyle moet zelf ook sustainable zijn, aldus Bea: haren wassen met baksoda en azijn, mos gebruiken als toiletpapier en brandnetels als lip plumper deden haar realiseren dat ze dit nooit zou volhouden. Daarom creëerde ze een systeem die ze haar leven lang vol kan houden. Net als wij. 


Een mason jar en een nul. Zo symbolisch, zo artistiek verantwoord, zo diep.... ;)

Wat vinden wij van een trash jar?

Al het bovenstaande is overigens ook exact de reden dat wij geen trash jar hebben. Voor de nieuwe lezers: een trash jar is een pot of doos (meestal een weckpot of mason jar), waarin je al je niet-recyclebare afval bewaart. Voor sommige zero wasters werkt dat heel motiverend: ze willen dat alles in het potje blijft passen en zullen er dan ook alles aan doen om afval te vermijden. Wij vinden het vooral een onrealistisch beeld geven. In de pot zit namelijk alleen niet-recyclebaar afval, dus je zou net zo goed zakken vol papier naar de container kunnen brengen en alsnog trots met je jar kunnen rondzwaaien. Daarnaast schrikt het heel veel mensen af. Het lijkt iets wat ze nooit kunnen realiseren, dus haken ze af. (Dat is niet zo gek, want stel ik zeg "Je mag nooit meer taart eten", dan zul je ook deze pagina wegklikken, toch?). 

Bovendien zou je dan ook in die jar al het afval uit de productieketen van de producten die je koopt moeten stoppen. Iets wat natuurlijk nooit kan, maar wat ook nergens op slaat. Dus: is écht zero waste leven mogelijk? Ons antwoord is "Ja, maar...". Want een zero waste lifestyle gaat niet om afval, maar om keuzes die je maakt, waarbij minder afval het gevolg is. Met die keuzes zul je nooit het ultieme doel, de zero, halen, maar maakt dat eigenlijk uit? Wij vinden van niet. Want we hebben gemerkt dat de zero waste lifestyle ons zichtbaar gelukkiger heeft gemaakt en ervoor heeft gezorgd dat we heel veel afval - zoals alle wegwerpproducten - hebben verminderd, waardoor er een simpeler en duurzamer leven overbleef. En dát is waar het om gaat.

Wat vind jij? Is zero waste leven uberhaupt mogelijk?

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook