Zero Waste in acht simpele stappen

23:08


Zero Waste is overweldigend, dat geven we meteen toe. Toen wij ons een beetje begonnen te verdiepen in deze levensstijl en voorzichtig gingen proberen om onze hoeveelheid afval te verkleinen, raakten we verdwaald in alle informatie die er te vinden is. Er zijn tientallen websites met achtergrondinformatie, die vaak interessante feiten en uitgebreide definities bevatten. Vol jargon, dat wel, en weinig praktisch. Maar een beginner's guide to zero waste is er niet. 

Na een paar dagen googlen, kwamen we echt wel sites met beginnerstips tegen, maar die zijn óf heel erg gericht op de VS (New York klinkt als No Waste Heaven!) óf wel erg groen voor een beginner (ik heb bijvoorbeeld geen toilet dat doorspoelt met regenwater). De eerste grote supermarkt waar alles in bulk te vinden is en je met je eigen weckpot naar binnen kunt lopen om één van de tien soorten rijst te kopen moet in Nederland nog opengaan. En nooit meer douchen vind ik nogal drastisch. Maar maak je geen zorgen, zero waste kan ook een stuk minder extreem.


We hebben speciaal voor jullie the beginner's guide to reducing waste opgesteld en onderverdeeld in twee fasen met elk vier stappen. Wel zo overzichtelijk.

F A S E I - inventariseren


Stap 1 - waarom wil je zero waste leven?
Bedenk voor jezelf waarom jij het belangrijk vindt om je afval te verminderen (wil je bijvoorbeeld geld besparen? de giftige ingrediënten van plastic vermijden? hip zijn? je ecologische voetafdruk verkleinen?). Dit maakt het makkelijker om je te focussen en om afwegingen en keuzes te maken.

Stap 2 - wat is jouw 'afvalprobleem'?
Ga eens na wat je op een dag eigenlijk aan afval hebt. Zijn dat vooral (plastic) verpakkingen? Houd je altijd veel eten over? Koop je kleren die ongedragen in je kast belanden? Dit maakt het makkelijker om te bedenken waar je moet beginnen met reduceren.

Stap 3 - wat heb je nou echt nodig?
Kijk eens kritisch in je kasten. Welke producten gebruik je elke dag en welke dingen heb je eigenlijk helemaal niet nodig? Geef je overbodige potjes crème, driedubbele pannen en ongedragen kleding weg aan iemand die het wél gebruikt.

Stap 4 - wat kun je vervangen?
Bekijk voor welke van de producten die je regelmatig gebruikt, er heel eenvoudig duurzame alternatieven voorhanden zijn. Onder het kopje 'zero effort' geven we hier regelmatig voorbeelden van. Zo begonnen wij met het vervangen van onze plastic tandenborstel door een biologisch afbreekbaar (en superstylish) bamboe-exemplaar.

F A S E  II - veranderen


Stap 5 - vermijd onnodig afval
Neem bijvoorbeeld altijd een (linnen) tasje mee als je de deur uit gaat, net als een besteksetje en een to go cup. Zo hoef je nooit meer onnodig plastic aan te nemen. En minimaliseer. Vraag je voordat je iets nieuws koopt, eerst af of je het nodig hebt. Maak lijstjes als je boodschappen gaat doen. Zorg dat je niet te veel koopt, dan hoef je het ook niet weg te gooien.

Stap 6 - vervang je onduurzame (plastic) producten
Mason jars en weckpotten zijn veel milieuvriendelijker dan plastic bakjes (en bevatten geen giftige stoffen als BPA). Voor zakdoekjes en wattenschijfjes zijn herbruikbare (katoenen) alternatieven. In plaats van diepvrieszakjes kun je glazen potten of theedoeken gebruiken (groente en kruiden blijven in een vochtige theedoek langer vers). En breng al je oude producten naar de kringloop, er zijn altijd mensen die ze wél kunnen gebruiken.

Stap 7 - weet wat je koopt
Als het kan, koop tweedehands. Tweedehands spullen en kleding hebben de kleinste ecologische voetafdruk. Let er verder op dat je producten zoveel mogelijk lokaal, biologisch en onverpakt koopt. Groente (die koop je in het seizoen) kun je op de biologische markt of bij winkels zoals de EkoPlaza vaak makkelijk zonder verpakking kopen. Als je plastic koopt, let dan op de nummers.

Stap 8 - leef bewust
Denk na over wat je doet, want kleine acties maken het verschil. Doe je waterkoker minder vol of ruim je mailbox op. En wees creatief, ontdek wat je zelf kunt maken (onder beauty en schoonmaken delen we onze favoriete DIYs) en ga los met kliekjes. Hoe meer je uitprobeert, hoe leuker zero waste wordt. Deel vooral ook je leukste recepten, ervaringen en DIY-tips met ons!

Deze post is geschreven op basis van informatie van trashisfortossers.com en een heleboel andere websites.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook