Urnatur - duurzame vakantiebestemming in Zweden

10:06

Ik (N) ben een groot fan van Zweden en alles wat daarmee te maken heeft. Het liefst zou ik elk jaar naar Zweden op vakantie gaan, maar voor de afwisseling kies ik toch af en toe een andere bestemming. Afgelopen (na)zomer was ik wél in Zweden en bracht ik een paar dagen door in het fantastische Urnatur, een duurzame vakantiebestemming waar je in een boomhut of huisje verblijft dat door de eigenaars zelf is gebouwd uit lokale materialen. Je kunt er in de buitenkeuken koken met ingrediënten uit de moestuin en moet het in de 'Wood Hermitage' overleven zonder stroom of internet (maar dat is een eitje, want het is er supermooi!).We delen op ons blog wel vaker dingen over vakanties, zoals hoe wij op verschillende bestemmingen zo zero waste mogelijk op vakantie gaan, hoe we ons voorbereiden op een citytrip of waar we op letten bij het kiezen van onze vakantiebestemming. Deze post gaat helemaal over één bestemming, ter inspiratie voor je eigen vakantie of gewoon als voorbeeld om te zien wat voor toffe initiatieven er bestaan. Dit is geen reclame of gesponsorde post, maar ik ben gewoon heel enthousiast! Daarom ook deze enorme hoeveelheid foto's ;)Ik sliep in de kleinste boomhut op het terrein. De hut is om een boom heen gebouwd, dus midden in de kamer staat de stam. In de hut vind je een eenpersoonsbed, een bankje, tafel, stoel en een olielamp. Alle gasten krijgen ook een gaslamp om 's avonds de weg door het bos te kunnen vinden, maar ik had mijn waka waka  zaklamp meegenomen, om te voorkomen dat ik 's nachts zou struikelen en mijn hele boomhut in brand zou steken.. Homemade ontspanning

Wakker worden omringd door bomen en stilte is fantastisch! In je pyjama met een dikke wollen trui erover naar een ijskoud douchegebouw lopen heeft zelfs iets prettigs. En na het ontbijt aan het meer door het bos teruglopen naar je eigen hut is heel ontspannend. 

Overdag vermaakte ik me door een beetje door het bos te lopen en foto's te maken, maar vooral ook door heel veel te lezen en te schrijven. 's Avonds kun je in de buitenkeuken zelf eten bereiden. Je mag je eigen hout hakken en op een houtvuur koken, maar er is ook een gasfornuis. De eigenaren van het terrein hadden voor de andere gasten en mij wilde paddenstoelen geplukt en uitgelegd welke delen je wel en niet kunt eten en hoe je welke paddenstoelen het best kunt bereiden. Ik plukte wat sla en kruiden uit de tuin, pakte wat zelfverbouwde groenten en heb heerlijk gegeten met uitzicht op het meer bij zonsondergang.
Zo min mogelijk impact

In het bos is geen elektriciteit, dus op de wc staat een kaars en heb je alleen koud water, douchen kun je beter doen als het licht is (hier is gelukkig wel warm water, deels uit een zonneboiler en deels met gas verwarmd). De toiletten zijn composttoiletten en bevinden zich in schattige huisjes met een gat in de deur. Er is dus zoveel mogelijk geprobeerd om je impact te verkleinen. Geen elektriciteit, nauwelijks gas, natuurlijke materialen, zoveel mogelijk zelf verbouwen.. daar word ik heel enthousiast van! Je kunt ook vlees, vis, kaas en wijn bestellen die door de eigenaars of kleine lokale producenten gemaakt wordt. En natuurlijk wordt al het afval gescheiden ingezameld en gaat de compost naar de groentetuin.
Zou jij ook enthousiast worden van zo'n back-to-nature vakantie in een supermooi bos?
(ik zelfs zo erg dat ik overweeg om dit jaar weer te gaan)

Liefs,

Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook