Geen BTW op bio? Winkel btw-vrij!

07:14


De biowinkelvereniging en een flink aantal biologische supermarkten zijn het er over eens: geen BTW (belasting toegevoegde waarde) op biologische voeding is een goed idee! Ze zijn zelfs zó overtuigd van hun actie dat je bij winkels door heel Nederland op 10 november BTW-vrij kunt winkelen. Ook kun je de actie steunen door de petitie 'Geen BTW op bio' te tekenen. Maar waarom precies?

Biologische voeding is duurder goedkoper

Zoals je vast in onze boodschappenblogs hebt gemerkt (of tijdens je eigen tripje naar de biosupermarkt) zijn sommige biologische producten wat duurder dan de prijsstunts bij grote supermarkten. Daardoor lijkt een boodschappentas met biologische voeding al snel duurder. Volgens de initiatienemers van 'Geen btw op bio' klopt dit eigenlijk niet; biologische voeding zou namelijk zelfs relatief goedkoper zijn als de maatschappelijke kosten voor milieu en gezondheid meegeteld worden in de rijs van eten! Daarom is het eigenlijk extra krom dat de overheid nu de btw op voedsel van 6 naar 9% wil verhogen. 

100 dagen, 0%

De actie van 'Geen btw op bio' is simpel: in de eerste 100 dagen van het kabinet willen ze zorgen dat biologische voeding van elk percentage btw wordt vrijgesteld. Dat willen ze bereiken met de landelijke actie én een petitie.


Écht eten!

Nog niet overtuigd? Dan hier nog wat extra feitjes van 'Geen btw op bio' om je te overtuigen. Volgens diverse wetenschappelijke studies heeft biologische landbouw ontzettend veel voordelen. Biologische bedrijven stoten bijvoorbeeld minder CO2 uit, hebben minder bodemerosie (en een betere bodemkwaliteit) en zorgen voor minder water- en milieuvervuiling. Daarnaast is biologische landbouw beter voor de biodiversiteit: planten, dieren en insecten worden héél blij van een pesticidevrije omgeving! Op de site van de campagnevoerders vind je per thema (schoon drinkwater, leefbaar klimaat, grote biodiversiteit, vruchtbare bodem, gezondheid van mens en dier) nog véél meer uitleg.

Dus... teken je de petitie? Of ga je de 10e btw-vrij  shoppen? Vinden we leuk!


Liefs,

Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook