FAQ: maken jullie al jullie eten zelf?

06:20


Onder de categorie FAQ verzamelen we vragen die we vaak krijgen. Wanneer je op zero waste Instagram- of YouTubeaccounts kijkt, of het boek van Bea Johnson leest, lijkt het net of zero wasters altijd in de keuken staan om groenten te wecken, koekjes te bakken of healthy salads to go te maken. Dat kan stiekem best wel intimiderend overkomen; waarschijnlijk heb je helemaal geen tijd om alles zelf te maken! Maar wees gerust, wij hebben dat ook (absoluut) niet.  En het is gelukkig ook niet nodig als je zero waste wil leven.

Make it happen
Als je veel tijd hebt, of als je het leuk vindt om in je vrije tijd te experimenteren met nieuwe technieken of gerechten in de keuken, raden we het je heel erg aan om vooral wél zelf dingen te maken. Zoals we eerder al schreven in onze FAQ over zero waste leven met een klein budget kan je heel veel geld besparen door je eigen bonen te weken, zelf amandelmelk te maken of je eigen pizzadeeg te kneden. Bovendien is het ook superleuk om te doen... Vooral als het lukt!

Maar laat je niet afschrikken door het idee. Wij maken een aantal dingen zelf (havermelk kunnen we bijvoorbeeld niet in een glazen fles kopen, dus doen we wat havermout, water en een scheutje zonnebloemolie in de blender als we havermelk nodig hebben in een bakrecept), maar alleen als we er zin in of tijd voor hebben. Een eigen pizza maken is natuurlijk superleuk, maar als je helemaal moe thuiskomt na een dag vol evenementen, vertraagde treinen of saaie afspraken heb je daar gewoon niet altijd zin in. De oplossing? Afhaaleten. 


Take-out time!
Zero waste leven betekent écht niet dat je nóóit meer kunt genieten van afhaaleten! Euhm... wij kunnen namelijk niet echt zonder Indiaas afhaaleten (Indian Flavour is absoluut de lekkerste Indiase take-out in Amersfoort, mocht je het je afvragen) of roti. Dat kunnen we niet zo lekker zelf maken, dus we besparen onszelf tijd, geld (helaas is het dan niet biologisch) en moeite. Door simpelweg met je eigen bakjes naar je favoriete afhaaltentje te gaan (zero waste thuisbezorgd is (nog) niet mogelijk helaas) kun je de plastic bakjes besparen en zorgeloos genieten van je cheat meal. 


Wees niet bang voor negatieve reacties: zowel bij de Chinees, Indiase take-out, saladebar, Roti take-out en Thai werden onze bakjes vriendelijk aangenomen. Soms vragen de eigenaren waarom het niet in een standaard bakje kan, maar wanneer je uitlegt dat je het doet om plastic te besparen (of omdat je geen prullenbak hebt), vinden ze het eigenlijk alleen maar leuk. Logisch, want voor hen betekent het gewoon extra klandizie én minder kosten (want ze hoeven geen bakje voor je te gebruiken). Wees wel meteen bij het bestellen duidelijk, en geef direct een lekvrij bakje in een handig formaat, om verwarring en gedoe te voorkomen. Wij hebben speciaal voor afhaaleten twee glazen bakjes (met plastic deksel) gekocht en combineren dit met onze twee RVS-lunchtrommels voor 'droge maaltijden'. De glazen bakken kun je in de magnetron opwarmen (als je die hebt, wij niet) en dat is veel beter dan de plastic bakjes die weekmakers in je eten lekken bij het opwarmen. 

Vaak vind je het zelf erger dan de eigenaar van het afhaalrestaurant. Dus probeer het gewoon eens! 

Wat wij wel zelf maken
 • Lunchsalades. Ik (J) sta 's ochtends meestal in de keuken om een smoothie te maken en lunch voor te bereiden. Wat paprika's, komkommers en courgettes hakken voordat je in de rush van e-mail, werk en to do's komt is heel erg fijn. En voor Nicky betekent het een extra chille lunch. Natuurlijk doen we dit niet elke dag (want uitslapen is óók heel fijn), maar wisselen we het af met versgesneden brood. 
 • Smoothies. Zo makkelijk, supersnel en veel goedkoper dan op het station. 
 • Havermelk. Dit maken we alleen als het nodig is voor een bakrecept, want verder drinken of gebruiken we het niet. 
 • Wraps. Zó easy en niet zonder plastic verkrijgbaar 
 • Bouillon. Supermakkelijk, zeker met hulp van wat bouillonpoeder
 • Pancakes. Nicky's perfecte weekendochtend bestaat uit zelfgebakken vegan pancakes of wafels. Met alleen havermout en water, dus supersimpel
 • Popcorn. Alleen het poppen is al gezellig! 
Wat wij (bijna) niet zelf maken 
 • Indiaas, roti of Chinees. We kunnen het gewoon niet zo lekker krijgen, en willen dat stiekem ook niet. 
 • Pizza. Soms maken we het (of we snijden een Turks brood doormidden, beleggen die en stoppen hem in de oven), maar soms halen we ook pizza af. 
 • Brood. Want de bakker is superaardig en staat er zelfs midden in de nacht voor op! ;) 
 • Gefermenteerde groenten. Tsja.. Dat is gewoon nog een to do
 • Seitan & vleesvervangers. Meestal kopen we seitan in een grote glazen pot of halen we linzenburgers bij de catering van De Nieuwe Graanschuur. Of we leggen een portobello onder de grill; mjam! 
 • Frisdrank. Dat drinken we gewoon niet meer. In de zomer maken we wel home-made ice tea, met een flinke dosis honing erin. 

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook