Zero waste op vakantie, hoe doe je dat?

07:25

De zomer staat voor de deur, ben jij je vakantie al druk aan het plannen? In deze blogpost helpen we je om zero waste keuzes te maken, zodat je met een nóg fijner gevoel op stap gaat.

De bestemming en de overnachting
Misschien weet je al láng waar je naartoe wil, dan kun je dit stukje overslaan ;) Als je nog geen idee hebt, is het bij de keuze van je bestemming soms al makkelijk om over duurzame zaken na te denken. Kies een plek die makkelijk bereikbaar is (scheelt gedoe, kosten én CO2-uitstoot), een land waar markten geen zeldzaamheid zijn (handig voor je losse groente en fruit!) en waar het in jouw reisperiode niet extreem warm of extreem koud is (fijn voor jezelf, maar ook voor de aarde, want airco's en verwarmingen zijn niet supermilieuvriendelijk).

Ook bij de keuze voor je overnachting kun je duurzame afwegingen maken. Kamperen is leuk en low-impact, zeker op een natuurcamping of een groene camping. Maar denk ook eens aan een duurzame trekkershut (hier hebben wij in Drenthe in overnacht en dat is echt heel leuk!), tipi, yurt of natuurhuisje. Bij de keuze voor een appartement of hotel kun je ook duurzame keuzes maken, er zijn verschillende sites waar je de CO2-afdruk kunt bekijken, accommodaties met GreenKey-certificaat kunt zoeken, hotels met EU-Ecolabel of andere eco-vriendelijke hotels kunt vinden.


Ons duurzame tiny house in Drenthe
Het vervoer
Heb je een bestemming dichtbij huis gekozen? Dan is vervoer een eitje! In Nederland kun je bijna overal wel komen met het OV en zeker nu de NS op groene stroom rijdt doe je dat zonder schuldgevoel. Nog leuker is het misschien wel om de fiets te pakken. Je doet er wat langer over, maar de reis is honderd keer zo leuk!

Internationaal zijn een heleboel plekken ook goed met de trein of bus te bereiken: België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk - allemaal prima met de trein te doen. Zelfs Denemarken, Zweden, Italië, Polen en Spanje kun je met het OV bezoeken. Het fijne aan reizen met de trein is dat je alle tijd hebt om een boekje te lezen, af en toe heen en weer kunt lopen, onbeperkt snacks en drinken mee kunt nemen en meestal midden in de plaats van je bestemming uitstapt (want een treinstation ligt vaak een stuk centraler dan een vliegveld).

Ga je vliegen? Ook dan kun je duurzamere keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het compenseren van je CO2-uitstoot, maar denk ook eens na over je bagage: hoe lichter die is, hoe minder brandstof het vliegtuig nodig heeft. Zorg dat je voldoende drinken en snacks meeneemt, zodat je aan boord geen wegwerpbekers hoeft te gebruiken of verpakte koekjes of broodjes hoeft te kopen. Kies ook voor een directe vlucht als je de keuze hebt, de meeste brandstof is namelijk nodig voor het opstijgen en dalen, dus hoe minder je dat doet hoe beter. Alle beetjes helpen!

Als je voor een (huur)auto kiest zijn er ook groene(re) opties. In Schotland kon ik (J) niet met het OV al onze bestemmingen bereiken, dus huurden we een auto. Natuurlijk is dat geen zero waste oplossing (benzine, CO2, ga zo maar door), maar doe wat voor jou het beste voelt op dat moment. Om de impact te verminderen kun je zorgen dat je een zo zuinig mogelijke auto kiest (in plaats van een grote camper kozen wij voor een compacte campervan) en zuinig rijdt. Ook hier geldt: hoe minder bepakking, hoe lager het verbruik - en neem snacks en herbruikbare koffiebekers mee, zodat je de wegwerpbekers op het tankstation kan laten staan.


Op de fiets in Frankrijk
De voorbereiding en bagage
Wat heb je nodig voor een zero waste vakantie? Dat valt best mee! Met een paar essentials kom je - waar je ook bent - een heel eind. Wat wij altijd meenemen op vakantie:
  • een mason jar: om water mee te nemen voor onderweg, om koffie of thee in te halen, om natte dingen (olijven, fetakaas, to go maaltijden, etc) in te kopen, om kliekjes in te bewaren.. een mason jar is voor ons onmisbaar!
  • bulkzakjes: we hebben altijd een paar kleine en grote katoenen zakjes bij ons. Die nemen nauwelijks ruimte in, maar zijn superhandig als je broodjes, noten, bananenchips (true story, die vonden we in Lissabon ineens in bulk), dadels, koekjes, groente, fruit of andere boodschappen wil kopen.
  • een besteksetje: wij vinden het heerlijk om op vakantie markten, food festivals, foodhallen of gewoon kraampjes langs de weg te bezoeken - en dan natuurlijk ook iets te proeven. Om wegwerpbestek te vermijden, zorgen we dat we altijd ons eigen bamboe bestek meenemen.
  • een toilettas met een bamboe tandenborstel, houten kam, safety razor, shampoobar, homemade deo, kokosolie, tandpasta/tandtabs, mascara, eyeliner en een wasbaar wattenschijfje
  • zo min mogelijk kleding: als het kan nemen we het liefst één tas mee, we wassen bij langere tripjes tussendoor ons ondergoed en laten kleding tussendoor gewoon even luchten (te veel wassen is sowieso niet goed, daar slijt je kleding heel snel van)
Meer lezen: in de categorie 'in je koffer' verzamelen we al onze posts met handige zero waste reistips. Bekijk ook ons vlog

Never leave without your bottle!
Het eten
Op vakantie moet je natuurlijk ook eten. Bij het inpakken van je bagage kun je hier al rekening houden (zie ons essentials-lijstje hierboven), maar een beetje extra voorbereiding kan enorm helpen. Wij googlen van tevoren altijd even of er een weekmarkt/farmer's market op de plek van bestemming is, zodat we weten op welke dag we het beste groente en fruit kunnen inslaan. Verder maken we altijd een lijstje van ecowinkels of bulkwinkels als we die kunnen vinden. En we kopen zoveel mogelijk buiten de supermarkt om, omdat het dan veel makkelijker is om verpakkingen te mijden. En op vakantie heb je toch alle tijd ;) Kijk wel even wat je reisgezelschap hiervan vindt, om teleurstellingen of discussies tijdens je vakantie te voorkomen. Ik (J) heb met mijn vriend soms compromissen moeten sluiten (glas of papier of zo min mogelijk verpakking, in plaats van alles zero waste), omdat hij niet net als ik met een rammelende maag een uurtje extra naar een coöp of boerenmarkt wil zoeken.

Wanneer je uit eten gaat, kun je - net als in Nederland - natuurlijk ook zero waste keuzes maken. Mijd plekken met alleen maar wegwerpservies (dat is meestal sowieso een goed idee) en vraag vriendelijk om de rietjes en servetjes achterwege te laten. Hier loont het ook om vooraf goed te googlen, zoek naar (groene) bloggers uit de regio waar je heengaat, zij weten vaak de beste koffietentjes en restaurants te vinden met duurzame, biologische en vegan opties.

Meer lezen: zero waste eten op vakantie (inclusief recepttips)

Coöperatie in Edingburgh
De activiteiten
Tot slot wil je op vakantie natuurlijk ook dingen dóen. Wij vinden het bij een citytrip leuk om vooraf te zoeken naar duurzame hotspots: ecowinkels, vintage winkels, groene hotspots zoals parken en botanische tuinen, eco hotspots etcetera. Het leuke is dat dit soort plekken vaak in de 'upcoming' wijken zitten, dus je ontdekt zo veel meer dan alleen de standaard toeristenplekken.

Als we de natuur ingaan denken we ook na over zero waste activiteiten. Ter plekke een fiets huren in plaats van met de auto/bus rondreizen bijvoorbeeld. En tijdens een wandeling of kanotocht zorgen we - net als tijdens het reizen - voor genoeg snacks en drinken. Een plasticvrije picknick is ook altijd een goed idee.

Meer lezen: we schreven eerder blogposts over onze tripjes naar Gdansk (inclusief zero waste fails en successen), Zwolle (met tips voor een zero waste weekendje weg), Brugge (met zero waste dilemma's) en Nijmegen (met hotspots)


Hiken in Schotland: zero waste én ontzettend tof! 

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

8 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook