Gastblog: waarom groene energie beter is dan grijze energie

08:34


Floris van Bodegraven van PAX voor Vrede stuurde ons een tijdje geleden een bericht over zijn nieuwste project: Amsterdam bloedkolenvrij. Hoewel ik eerst even moest huiveren van het woord, wilde ik natuurlijk wél meteen meer weten. Eerder schreven we zelf al over groene energie. Nu geven we graag het woord aan Floris!

Kolen moet je voorkomen
Bedrijven met kolencentrales zijn volgens Floris de grootste vervuilers onder de Nederlandse energieleveranciers: "Volgens WISE stoten kolencentrales twee keer meer CO2 uit dan gascentrales. De vijf Nederlandse kolencentrales stoten samen zelfs 16% van alle CO2 uit die in Nederland wordt geproduceerd. Ook komt er stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik vrij. Bovendien zijn kolencentrales niet erg efficiënt: de modernste kolencentrales in Nederland hebben een rendement van maximaal 46%".

"Sommige energieleveranciers kiezen daarom voor andere energiebronnen. Eneco bijvoorbeeld nam afscheid van kolen en investeert in windparken en gascentrales. Ook het Deense energiebedrijf Dong ziet geen toekomst in fossiele brandstoffen". Toch zitten niet alle energieleveranciers op dezelfde lijn: "Essent, Engie en E.On kozen er juist voor nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte bij Rotterdam en in de Eemshaven in Groningen te bouwen. Deze centrales worden deels gebruikt om in te vallen als de productie van groene wind- en zonnestroom tegenvalt", legt Floris uit. 

Boerenverstand
"Kolenstroom is niet alleen vervuilend, maar wordt door Vrij Nederland ook in verband gebracht met mensenrechtenschendingen. Nuon, Essent/RWE, Engie en E.On halen een groot deel van hun kolen uit de Cesar-regio in Colombia. Deze kolen worden ook wel bloedkolen genoemd. Een gewelddadig conflict in de regio kostte in tien jaar tijd 3.100 burgers het leven. Nog eens 55.000 boeren werden door paramilitairen met geweld verjaagd. De mijnbouwbedrijven in de regio maakten handig gebruik van de situatie door hun kolenmijnen uit te breiden over het lege boerenland. De boeren zijn nooit gecompenseerd", vertelt Floris. Wij wisten natuurlijk wel dat investeren in hernieuwbare energiebronnen goed is voor het milieu, maar dat het opladen van je telefoon ook invloed heeft op de mensenrechtensituatie in Colombia is toch wat minder vanzelfsprekend.

Floris vervolgt: "In een rapport van vredesorganisatie PAX vertellen getuigen dat de mijnbouwbedrijven de paramilitairen financieel hebben gesteund en informatie gaven over doelwitten. Nog steeds moeten bewoners, vakbondsleiders en activisten vrezen voor hun leven als ze in actie komen tegen de mijnbouwbedrijven. In één jaar tijd zijn drie activisten vermoord. In februari dit jaar werd de 55-jarige Edilberto Cantillo Mesa in zijn dorp El Copey vermoord. Hij zette zich in voor boeren die van hun land zijn verjaagd".

Kies voor groen!
"Daarom roept PAX de Nederlandse energiemaatschappijen op tot een tijdelijke importstop van bloedkolen, totdat de mijnbouwbedrijven de slachtoffers erkennen en compenseren. De Nederlandse energiemaatschappijen weigeren dat en willen geen openheid geven over waar hun kolen vandaan komen. Het kan anders, bewees het Deense Dong. Dong kocht tot 2015 kolen uit Colombia, maar stopte vanwege de herhaaldelijke mensenrechtenschendingen rond bloedkolen". Ook jij kunt verschil maken, door als consument je stem te laten horen!

"Als je voor groene energie kiest, kies je dus niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar draag je ook bij aan eerlijke, menswaardige energie. Wil je meer weten over bloedkolen? Op de actiepagina van PAX vind je meer informatie", besluit Floris.

Wat jij kunt doen
  • Doe mee aan de actie van PAX
  • Stap over van energieleverancier! Check bijvoorbeeld GreenChoice, Vandebron, Qurrent of Pure Energy. De Consumentenbond maakte een heldere vergelijking.  

Bron: Consumentenbond
Wij vonden dit onderwerp zo belangrijk dat we er ruimte op ons blog aan wilden besteden. Wist jij al 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook