Zo maak je je sportroutine zero waste: een duurzame yogamat

07:10


Oké, laat ik meteen met de deur in huis vallen: ik heb een abonnement op de sportschool. En dat is natuurlijk écht niet zero waste! De apparaten, de tv-schermen, de lampen... een sportschool is over het algemeen niet echt duurzaam verantwoord. Toch heeft het nemen van een abonnement (en het volgen van een smallgroup trainingsprogramma) me al zóveel voordelen gebracht: ik ben sterker, fitter én heb ontdekt welke sporten ik leuk vind. Daardoor ben ik nu niet alleen minstens twee keer per week in de sportschool te vinden, maar ga ik ook op een vrije ochtend of avond het liefst even thuis aan de slag met een sessie Yoga&Youtube op mijn duurzame natuurrubberen mat. Ideaal! 

Become a beauty, train like a beast
Omdat wij een duurzame garderobe willen, vind ik het ook belangrijk dat mijn sportkleren duurzaam zijn. Ik heb nog een aantal kleren uit mijn verre sportverleden die ik nog steeds draag (een thermolegging, thermoshirts en hardloopkleren), maar verder probeer ik zo verantwoord mogelijk voor de dag te komen. Mijn standaard outfit bestaat dus uit: 
  • Een katoenen t-shirt van Geitenwollenshirts dat ik twee jaar geleden kocht en zó chill vind zitten. Ze zijn maar 20 euro en supersnel droog. Ideaal voor het sporten dus. Als ik minder intensief sport kies ik vaak mijn bamboe shirt van ArmedAngels (zie de foto). Zó zacht en cosy!
  • Een bamboe legging van Braintree. Deze legging kreeg ik van Nicky voor Kerst en ik ben er zó blij mee. De legging zit súperzacht en lekker en is ook heel basic. Ik ben niet zo van de hysterische printjes, dus een goede legging vinden was nog best een uitdaging. Nicky kocht hem bij De Groene Knoop
  • Een RVS Dopper. Deze fles kregen we als cadeautje na een lezing voor de ASNbank. De fles is lichter dan mijn KleanKanteen (die zit standaard in mijn 'normale tas') en is dus ideaal in de sportschool. Extra fijn: hij is extra groot. 


Nama-stay sustainable
Nu ik steeds vaker thuis aan het yogaën, opdrukken en apekooien ben vond ik het tijd voor een goede én verantwoorde trainingsmat. Er zijn zóveel gave yogamatten, wat het kiezen een stuk moeilijker maakt. Eerst wilde ik een kurken mat, maar al snel kwam ik erachter dat daar eigenlijk altijd een plastic onderlaag op zit. Niet zero waste dus! Na een online zoektocht en het invullen van de Yogagoods Keuzehelper kwam ik uit bij de Manduka eKO Mat 5mm. Deze mat is niet alleen heel duurzaam, maar ook lekker dik en stevig: ideaal voor thuisgebruik dus. Van Yogagoods mocht ik de mat uittesten en voor jullie reviewen; zó leuk!


Deze yogamat is gemaakt van natuurlijk boomrubber. Hierdoor is hij helemaal composteerbaar; iets waar wij natuurlijk heel erg blij van worden. Het rubber komt bovendien niet uit de Amazone, maar wordt op een verantwoorde manier gewonnen. Je ruikt de mat wel een beetje, maar ik ruik liever rubber dan plastic. Bovendien heeft Mark van Yogagoods er een tip voor: "Het natuurrubber van deze mat kenmerkt zich door de geur. Gelukkig kun je deze verminderen door hem in het begin vaak uit te hangen en te behandelen met een water/azijnmengsel of het speciale schoonmaakmiddel (met natuurlijke geuren) van Manduka". 


De grip van de mat is voor mij superbelangrijk (ik ben superonhandig en nog niet echt sterk in mijn core en benen) en bij deze mat dankzij de 'zeegrasstructuur' echt onwijs fijn. Je glijdt niet weg en ook de mat zelf blijft stevig op de grond liggen als je er (net als ik) rare, onmogelijke yogaposes op doet. Ik ben nog zéker geen gevorderde yogi, maar voel me wel een stuk professioneler op de mat als ik niet heel gênant wegglijd. Niet onbelangrijk; de print is ontzettend tof en past precies bij ons interieur. Een mooie én stevige mat met grip: win-win-win dus!

Mark: "Ik gebruik het liefst de eKO mat omdat deze direct een supergoede grip heeft, ook bij transpiratie. Deze mat is ook als enige in drie diktes verkrijgbaar: 3, 4 en 5mm. Daarbij geldt: hoe dikke hoe comfortabeler maar ook hoe zwaarder. Je maakt dus een afweging hoeveel je bereid bent mee te sjouwen tegenover het comfort dat je wenst. Dus als je de mat (bijna) altijd thuis gebruikt is de keuze voor de dikste variant makkelijk gemaakt!"


De matten van Manduka worden in Nederland met name door Yogagoods verkocht. Ik vroeg Mark naar hun reden om deze matten te gaan verkopen: "Wij verkopen al Manduka-producten sinds het merk actief is in Europa. Een yogavriendin van ons was naar de V.S. gereisd en had daar een yogamat aangeschaft. Meteen toen wij de mat zagen en door haar zagen gebruiken waren we verkocht en namen we contact op met het hoofdkantoor. Het bleek dat zij juist bezig waren een exportkanaal op te zetten. Het duurde echter nog een vol jaar voordat de matten ook echt geleverd konden worden. De verkoop was direct een succes. Het duurzame karakter van de eKO matten spreekt erg aan maar ook de PRO serie, waarbij juist de levensduur (en levenslange garantie) voor duurzaamheid zorgt oogst veel lof. 

Een goed gevoel
Vooral het duurzaamheidsaspect vond ik erg bijzonder aan de mat. Volgens Manduka is het de meest duurzame, milieuvriendelijke mat op de markt. Ik weet dat er ook nog andere duurzame alternatieven zijn, zoals bijvoorbeeld OhMat en kurken matten (helaas wel met plastic), maar bij deze Manduka-matten worden alle overblijfselen van het productieproces verzameld en hergebruikt voor het maken van andere materialen. Bovendien zijn er geen giftige schuimmiddelen of giftige lijmen gebruikt, omdat de boven- en onderlaag door middel van verhitting met elkaar verbonden zijn. 

Het enige nadeel is dat de mat wel in plastic werd geleverd. Zoals je op de foto's ziet, zit er een omhulsel om de mat heen van gerecycled plastic. Dat had natuurlijk ook gewoon gerecycled papier kunnen zijn, hoewel de mat wel zo zwaar is dat je dan stevig karton nodig zou hebben.

Sustainable & Sporty
Kleding? Check! Duurzame yogamat? Check! Wat kun je nog meer doen om duurzaam te sporten? 
  • Natuurlijk is thuis sporten of lekker in de buitenlucht hardlopen een stuk milieuvriendelijker dan een abonnement op de sportschool. Ga eens plasticrapen of pak de trein en OV-fiets naar een natuurgebied voor een dagje in de buitenlucht!
  • Zorg dat je net als ik altijd op de fiets naar de sportschool gaat. Wij hebben geen auto, maar ik zie altijd een overvolle parkeerplaats bij de sportschool staan; zó'n onzin! Een kwartiertje fietsen naar je workout is echt de beste warming-up ooit! 
  • Kies wat jíj belangrijk vindt: voor mij is een stok achter de deur (dus een sportschoolprogramma) superbelangrijk. Dat weeg ik af tegen de vervuiling en het energiegebruik van mijn workout. Uiteindelijk gaat het erom dat je doet waar jíj gezonder van wordt. 
  • Was je sportkleding met duurzaam wasmiddel. Heb je ons kastanjewasmiddel al eens geprobeerd? 
  • Drink kraanwater! Natuurlijk kun je in de sportschool allerlei sportdrankjes en vitaminewatertjes kopen, maar kraanwater is een stuk milieuvriendelijker én gezonder. Laat je niet misleiden door de toegevoegde vitamines of gepresenteerde energieboost: ik heb mijn scriptie over vitaminewater geschreven en kan je dus alles vertellen over deze misleiding.
Wat doe jij voor sport? Heb je duurzame sporttips? En zou je een duurzame yogamat overwegen? Laat het ons weten!

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz 

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook