FAQ: hoe doen we dat met vrienden en familie?

05:24

Een vraag die we na elke lezing krijgen is hoe we omgaan met vrienden, familie en bekenden. Daar hebben we wel wat over te zeggen. Daarom is dit de FAQ van de dag!

We zetten hieronder alle misvattingen op een rijtje en sluiten af met tips om een goede zero waste vriend te zijn.

Iedereen die we kennen is zero waste
Dat niet, maar ze zijn zero waste wel beter gaan begrijpen sinds wij de switch hebben gemaakt. We hebben allebei eigenlijk geen vrienden die zelf zero waste leven. Een aantal vrienden leeft zelf heel duurzaam, maar we hebben ook vrienden die er helemaal niets om geven. En dat is prima. Het zou een beetje raar zijn om je vrienden te laten vallen op het moment ze niet meegaan in wat jij belangrijk vindt. Maar natuurlijk vinden we het wel heel leuk wanneer iemand in onze omgeving wat duurzame stappen zet!

We verbieden onze vrienden heel veel
Mensen denken vaak dat onze familie en vrienden het zwaar hebben, maar volgens mij valt dat best mee ;) Dat ik (N) zelf niet meer bij de Primark winkel betekent niet dat ik met mijn protestbord buiten sta terwijl ik met iemand op stap ben die er wel graag even wil rondkijken. Sterker nog, ik ga gewoon mee naar binnen en verbaas me over het feit dat ik al de plastic kleren vroeger zo mooi vond. En als ik (J) bij iemand ga eten en hij of zij zich verontschuldigt voor de verpakkingen (dat hebben we allebei al verschillende keren meegemaakt, kun je nagaan wat een aardige vrienden wij hebben) maak ik meteen duidelijk dat zíj niet verantwoordelijk zijn voor míjn besluit om zero waste te leven. Als ik voor iemand kook verontschuldig ik me ook nergens voor (terwijl dat soms misschien best nodig is, haha).

We vertellen onze vrienden en familie precies wat ze moeten doen
Ik zal nooit iemand dwingen om iets wel of niet te doen. Maar wat wij wél doen is aangeven dat we liever geen plastic dingen krijgen. Niet op het moment dat we die krijgen, dan zijn we echt wel blij met het gebaar (en geven we het cadeautje weer door aan iemand die er wel gelukkig van wordt, sorry). Maar als iemand vraagt wat we willen, geven we aan dat we van een ervaring heel blij worden. Met drie van mijn (N) vrienden doe ik vier keer per jaar iets leuks voor onze verjaardagen, superleuk en zo zijn we erachter gekomen dat we alle vier groot fan zijn van escape rooms.

We zijn een heel ander persoon geworden
Voor ons voelt het soms alsof we compleet andere personen zijn geworden. En op een bepaalde manier zijn we dat natuurlijk ook. Maar mensen in onze omgeving ervaren dat vaak heel anders. Natuurlijk, een paar jaar geleden gingen we nog graag spareribs eten. Dat doen we nu niet meer, maar we gaan nog steeds graag uit eten en kiezen dan gewoon een leuk restaurant waar ze (ook) een goed vegamenu hebben. We praten wat vaker over plastic en het klimaat (oke, heel vaak), maar we hebben óók andere interesses (jep, het Songfestival is daar één van zoals je op de eerste foto kunt zien) en we zijn nog net zo geïnteresseerd in het leven van anderen als eerst. Daarnaast verandert iedereen in zijn leven, dat is heel normaal. Het enige verschil is dat niet iedereen verandert in afvalfreaks.

De vierde keer dat we uit een escape room ontsnapten (in 44:11min mocht je dat willen weten)

Onze tips om een goede zero waste vriend te zijn 
 • Don't preach! Wil jij continu horen waarom je iets wel of niet zou moeten doen terwijl je dat zelf niet zo belangrijk vindt? Ik niet, dus dat doe ik mensen in mijn omgeving ook niet aan. Je kunt gerust vertellen wat je zelf voor verandering hebt doorgevoerd in je leven, maar dwing een ander niet om dat ook te moeten doen. Mijn ervaring: als iemand geïnteresseerd is in alles wat je weet over duurzaamheid vragen ze daar zelf wel naar - en dan mag je alle remmen losgooien ;)
 • Respecteer de keuzes van je vrienden, óók als je het er niet mee eens bent. Bestelt je tafelgenoot een biefstuk terwijl jij lekker vegan risotto zit te eten? Vergeet dan niet te vragen of het lekker is, daar word jij niet minder duurzaam van, maar wel een betere vriend. 
 • Vraag iemand zich niet te verantwoorden tegenover jou. Denk je dat al die vragenvuren ertoe leiden dat iemand verandert? Nee, eerder het tegendeel: mensen vinden het irritant en gaan eerder het tegenovergestelde standpunt innemen.
 • Maak je verwachtingen duidelijk. Wij verwachten niet dat onze vrienden mee veranderen met onze levensstijl en dat maken we dus ook duidelijk als dat nodig is. Ja, als mensen met mij een terrasje pakken mogen ze bitterballen bestellen, net zo goed als dat ze alcohol mogen drinken. Lijkt me logisch. Net zo logisch als dat ik nacho's en een smoothie-zonder-rietje mag bestellen.
Hoe doen jullie dat? Zijn al jullie vrienden zero waste?


Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

6 reacties

 1. Ik wist tijdens het lezen van dit artikel niet of ik hardop moest lachen of 'jaaa, jaaa, jaaa' moest roepen, dus wisselde ik het op een soort awkward manier af (gelukkig ben ik hier bijna alleen). Ik ben het zo eens met alles wat jullie hier vertellen. En die 'Vergeet dan niet te vragen of het lekker is, daar word jij niet minder duurzaam van, maar wel een betere vriend' mag op een tegeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, bedankt voor je leuke reactie Hermien en fijn om te lezen dat je je hierin kunt vinden!

   Verwijderen
 2. Helemaal niet :-)
  Sterker nog, in ons gezin ben ik de enige die inmiddels volledig plantaardig eet en probeert onze afvalberg onder controle te houden. Ik vind het dan ook best moeilijk om te zien hoe mijn man soms 's avonds nog even naar de nachtwinkel loopt voor bv een blikje bier... Maar waar hij vroeger dan ook nog een plastic zakje aannam, neemt hij nu al zijn eigen zakje mee. Een beetje invloed heb ik dus wel.
  En voor mijn kinderen werkt voortleven denk ik nog altijd het beste... Ik doe mijn best om me staande te houden in ons gezin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik woonde in Amsterdam met een huisgenoot die totaal niet bezig was met zero waste, dan vond ik het altijd jammer als ik zag wat er allemaal in onze prullenbak lag. Soms voelt het bijna alsof je zelf faalt in zo'n geval. Maaar al die kleine veranderingen die andere mensen dankzij jou doorvoeren maken dat meer dan goed, toch? Ik hoop dat je gezin zero waste steeds leuker gaat vinden en jij straks misschien wel de minst groene persoon thuis bent ;)

   Verwijderen
 3. In ons gezin gaat het net zo als bij Geertruurzaam. Ik ben degene die probeert heel duurzaam bezig te zijn, maar probeer er mijn gezinsleden niet mee te 'belasten'. Natuurlijk heeft mijn gedrag thuis een invloed, zo kook ik vanavond vegetarisch en weet ik nu al dat er hier en daar gemord zal worden :-) Maar steeds vaker boek ik overwinningen: de neus wordt niet meer per definitie opgehaald voor een gerecht zonder vlees. Gisteren kocht ik voor mezelf een potje vegetarische curry-beleg, dat potje is vandaag al leeg en ik heb er zelf maar één boterham mee kunnen besmeren! Ook mijn man doet op zijn manier inspanningen, hij springt ondertussen zelfs sneller op de fiets dan ik. En ik doe bij vrienden vooral mijn best om aan te tonen dat ik niet 'anders' ben, mijn kledij ziet er best mainstream uit, mijn haren worden natuurlijk gekleurd maar ook dat valt niet op en ik ben een kei in het vinden van het perfecte belevingscadeau (al zeg ik het zelf ;-) ). De tip om te vragen of de biefstuk lekker was, ga ik zeker onthouden. Dat is namelijk een werkpuntje! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die angst om tot last te zijn kennen wij ook heel goed helaas. Maar gelukkig merk ik dat mensen meestal echt wel openstaan voor nieuwe gerechten en ervaringen en daar vaak toch best positief op reageren :) Met Kerst of voor bijzondere gelegenheden kook ik voor mijn vleesetende familie en vrienden bijvoorbeeld graag uitgebreid lekkere vegetarische en vegan dingen en soms lukt dat zo goed dat ze niet eens merken dat het vlees ontbreekt. En dat voelt dan éxtra goed!

   Verwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest