Biologische seizoensgroenten thuisbezorgd: Beebox

21:16

Op de Smaak van de Streek-markt in Amersfoort (een hele leuke seizoensmarkt met lokale ondernemers) spraken we Helma. Zij had ons een paar dagen daarvoor een bericht gestuurd om eens kennis te maken. Net als wij is zij namelijk bezig met duurzaamheid en het promoten van biologisch, lokaal eten. Superleuk! Helma vroeg ons of we de Beebox, waar zij in de regio Eemland voor verantwoordelijk is, wilden uitproberen.

Eerst twijfelden we even, omdat deze maaltijdbox niet helemaal zero waste is, maar toen we met Helma stonden te praten besloten we het toch te doen. Beebox kijkt volgens Helma namelijk altijd kritisch naar verpakking en laat zoveel mogelijk verpakking achterwege. Papier heeft bij hen bovendien de voorkeur boven plastic. Ook maken ze in tegenstelling tot andere maaltijdboxen geen gebruik van miniverpakkingen kruiden of sauzen, iets waar wij heel blij van worden.

Bovendien weten we dat veel van onze lezers niet helemáál zero waste willen of kunnen gaan, maar wél graag duurzamere keuzes maken. Vooral als je werkt en geen coöp of biowinkel in de buurt hebt is zo'n box echt een uitkomst: je krijgt namelijk voor drie dagen in de week biologisch, lokaal en seizoensgebonden eten thuisbezorgd!

Gezond van Hollandse grond
De Beeboxproducten komen van boeren uit de buurt. Sterker nog, je kunt op de website van Beebox precies zien waar je producten vandaan komen. Die boeren zijn niet alleen leveranciers, het bedrijf is coöperatief, dus medeopgezet door boeren. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je eten in huis hebt dat je, als je 's avonds ineens tóch een afspraak buiten de deur hebt, weg moet gooien.

"Weggooien is natuurlijk zonde. Hoeft ook niet, want wij vertellen je precies hoe en hoelang je de producten het beste kunt bewaren."  - Beebox


Op je Beeboxaccount kun je terugvinden welke recepten bij jouw box passen. Superhandig, want zo heb je geen receptkaartjes nodig, die toch alleen maar voor papierverspilling zorgen.

Hoe gezond en gezellig ziet dit er allemaal uit?


Goede voornemens voor het nieuwe jaar

In het nieuwe jaar gaat Beebox een stapje verder met de ontwikkeling van boxen met nog meer keuzevrijheid en dus met minder verpakkingen. We waren wel blij om dat te horen, want op dit moment bevat de Beebox voor ons te veel verpakkingen. We zijn natuurlijk verwend met De Nieuwe Graanschuur op fietsafstand waar we alles los kunnen kopen, want vergeleken met een 'normale' supermarkt doet de box het best goed. Het meeste zit in papieren zakjes en er zitten helemaal geen netjes in. Maar paddenstoelenmix in plastic, plastic verpakte kiemen en ook de papieren zakjes voelen voor ons toch een beetje als een stap terug.

Voor het nieuwe jaar heeft Beebox een leuke actie opgezet: de Beechallenge. Tijdens deze challenge word je uitgedaagd om tien weken gezond te eten. Aan het begin krijg je een fairtrade tas en vorderingenlijst en vervolgens krijg je iedere week een maaltijdbox naar keuze thuisbezorgd. Als je de tien weken volhoudt (een weekje pauzeren tussendoor is geen probleem), krijg je bovendien een snijplank ter waarde van 40 euro als beloning. Enthousiast? Aanmelden voor de Beechallenge kan tot 11 januari, via deze link

Groenten die we normaal niet zouden kopen en zelf te kraken noten

Onze ervaring met de Beebox
We hebben echt lekker gegeten en we vonden het heel leuk om dingen in de box te vinden die we zelf niet zo snel zouden kopen. Zo zaten we ineens zelf hazelnoten te kraken en kookten we Zeeuwse vlegel. De witlof gaven we aan onze vader mee (want daar maak je ons echt niet blij mee), maar de knolselderij is een nieuwe favoriet. Sterker nog, Jessie kookte de week na onze Beebox spontaan een knolselderijsoepje! De verpakkingen vonden we jammer; we merkten dat we normaal écht geen plastic in huis hebben, want dit leek ineens zóveel. Ook hadden we producten in huis die we zelf nooit kopen, zoals kiemen en kaas. Een box die je zelf kan samenstellen (en dus ook veganistisch kunt maken) zou voor ons daarom nóg fijner zijn. Toch hebben we nu drie dagen (en eigenlijk vijf, want de hoeveelheden zijn groot genoeg!) écht gekookt en lekker gegeten. Wat we precies aten kun je hieronder lezen.

Woensdag: vlegelrisotto met biet
Zeeuwse vlegel, wij hadden er nog nooit van gehoord, maar we maakten er volgens recept een soort risotto met bietjes van. Wat we aten met de postelein, geitenkaas en hazelnoten uit de box. De bieten kookten we de avond van tevoren, omdat die best lang op moeten staan. De rest van het gerecht stond in no time op tafel en bleek ook nog eens heel lekker! Dit gaan we, in een aangepaste variant, nog een keer zelf maken! Het recept vind je hier.

Plastic verpakkingen in de Beebox

Donderdag: witlof en knolselderijpuree met paddenstoel
In de box zat ook witlof, maar dat vinden wij allebei echt helemaal niet lekker. We besloten daarom het recept een beetje aan te passen en de witlof aan onze ouders te geven. De knolselderij-aardappelpuree maakten we volgens recept, aan de gebakken herfstpaddenstoelen voegden we een uitje toe en de witlofschotel vervingen we door postelein die we nog over hadden. Dit aten we met de meegeleverde zonnebloemscheuten (nog zoiets waar we nog nooit van gehoord hadden). Het gerecht was niet heel spannend, maar best lekker. Het recept vind je hier.

Deze box is 39 euro en zit bómvol! Het kratje retourneer je weer, waardoor er geen kartonnen dozen hoeven worden verspild (dit was de grootste ergernis van Beebox over andere maaltijdboxen)

Vrijdag: ovenschotel met herfstraapjes, bataat en champignons
Dit was toch wel één van de favorieten. De herfstraapjes bleken super lekker in combinatie met de gepureerde zoete aardappel (bataat) en de champignons. De walnoten maakten het écht helemaal af. We aten deze ovenschotel op een koude dag voor Kerst en voelden ons helemaal cosy. Het recept vind je hier.

Superlekker! Maar wij halen het liever zonder plastic

Wij probeerden de vegetarische Beebox. Deze wordt voor 39 euro bij je thuisbezorgd op maandag of donderdagavond, op een tijdstip dat het jou uitkomt. Voor 45 euro heb je een extra uitgebreide box, met brood, sap, eitjes en broodbeleg.  Er is ook een koolhydraatarme box en een eenpersoonsbox; voor iedere situatie zit er dus wel iets tussen. Heb jij wel eens een maaltijdbox geprobeerd? Wat vond je er wel of niet fijn aan? En.. zou je overwegen om de Beebox te proberen? Laat het ons weten!
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook