Wat freelance werken me oplevert - en wat het kost

06:35

Even vooraf al snel een disclaimer: deze blogpost wordt wat persoonlijker en sentimenteler dan je van ons gewend bent. Toch heb ik (J) besloten om even wat van mezelf bloot te geven. De laatste tijd hebben we steeds meer mogelijkheden om over onszelf te vertellen, omdat ik fulltime als freelance communicatieadviseur werk, en daarom lijkt het me goed om even wat personal updates te geven!

Voor jezelf werken = oneindig veel kansen 
Zoals je misschien nog weet uit een eerdere blogpost heb ik mijn baan 'opgezegd' en ben ik fulltime verder gegaan met het redden van de wereld. Inmiddels ben ik alweer een paar maanden verder en prijkt de titel 'freelance communicatie- en organisatieadviseur' op mijn LinkedIN-pagina. Nicky is verbonden op strategisch niveau en onze avonden en weekenden vullen we vaak met het bedenken van plannen. Wat ik (of eigenlijk wij) precies doe(n) kun je allemaal lezen op onze (nog steeds niet helemaal afgeronde) website en is ook niet zo belangrijk voor deze blogpost. Wat wel belangrijk is, is dat ik écht kan doen wat ik leuk vind. Dagelijks spreek ik ondernemers, initiatiefnemers, mensen met een mooi verhaal en mensen die de wereld wat mooier willen maken. Één ding weet ik inmiddels zeker: als je gaat voor wat je wilt, krijg je daar zóveel energie van! 

Ik zie oneindig veel kansen en heb in korte tijd ook al héél veel mooie dingen mogen doen. Zo heb ik op het duurzaamheidsfestival van de ASN-bank samen met Nicky een workshop en lezing gegeven, stond ik afgelopen vrijdag aan meer dan driehonderd mensen uit de fashionwereld mijn verhaal te vertellen in Pakhuis de Zwijger, doe ik mee aan de Plastic Trendwatch Academy, zorgden we dat een festival in Amersfoort helemaal afvalvrij werd, liep een Radio1-verslaggever een dag met me mee en mag ik mezelf blogger noemen voor Voor de Wereld van Morgen. En dat terwijl we voor ons gevoel nog maar net begonnen zijn! 

De keerzijde van kansen
Dit brengt me meteen bij de 'downside' van deze hele blogpost. Natuurlijk is het namelijk niet áltijd allemaal even leuk. Één van de grootste veranderingen die de afgelopen tijd heeft plaatsgevonden is een hele persoonlijke; mijn vriend en ik bleken te ver uit elkaar gegroeid om (nu) een relatie te hebben. Het leek bizar, want we waren echt de beste vrienden en kunnen ons allebei opwinden over allerlei misstanden in de wereld, maar tegelijkertijd beseften we ook dat we in de afgelopen vier jaar onwijs veranderd waren. Zeker nu ik fulltime met plastic, zero waste en duurzaamheid bezig ben, merk ik dat ik helemaal opgezogen kan worden in het onderwerp en alles eromheen gewoon vergeet. Een behoorlijke wake-up call dus, zoiets ingrijpends als dit.

It's not about the money
Voordat ik de beslissing maakte om als freelancer verder te gaan deed ik allerlei testjes. Niet alleen omdat ik echt enorm slecht ben in het maken van keuzes, maar ook omdat ik voorbereid aan de slag wilde. Grappig genoeg kwam in alle testen naar voren dat je a) bereid moet zijn om persoonlijke dingen op te geven (zie de alinea hierboven voor het perfecte voorbeeld) en b) met minder gelukkig moet zijn. Natuurlijk heb ik de perfecte omstandigheid om als ondernemer aan de slag te gaan; ik woon bij Nicky en heb dus geen Amsterdamse huurbaas die (te) veel huur op zijn rekening verwacht. 

Maar ook als je niet in deze situatie zit kun je op een makkelijke manier aan het ondernemerschap wennen: geef minder uit. Ik weet dat geld niet gelukkig maakt! Als er één ding uit al mijn afspraken met (idealistische) ondernemers naar voren kwam was het wel dat geld niet de belangrijkste factor is. De meesten hadden een aantal jaar voor grote bedrijven gewerkt en kwamen er toen achter dat dat het toch niet helemaal was, om vervolgens de vaste lasten naar beneden te schroeven en voor een mooiere wereld te gaan. Tof toch? 

Budgetteren kun je leren? 
Oké, ik geef meteen toe dat ik echt geen budgetbewaker ben en als je me kent zul je me hopelijk ook niet als 'zuinig' bestempelen, maar na een half jaar in Parijs en een aantal jaar als student-op-kamers weet ik wel hoe ik minder geld nodig heb om dezelfde leuke dingen te doen als mijn vrienden. Grappig genoeg is zero waste daarbij een supereffectief hulpmiddel: door het kopen van tweedehands kleding (en een bewuste kledingkast bij elkaar te shoppen zonder onnodige items), het eten van seizoensgroenten en het maken van mijn eigen snacks bespaar ik onwijs veel geld.

Omdat deze blogpost al veel te lang is (sorry!), hebben Nicky en ik besloten dat we een speciale post gaan wijden aan het geldaspect. Sterker nog: omdat we zó vaak de vraag krijgen of zero waste leven duurder is (en we eigenlijk geen idee hebben hoeveel we uitgeven) gaan we een maand lang al onze uitgaven bijhouden. Het lijkt ons ontzettend leuk om dit te vergelijken met jullie. Daarom hierbij een oproepje: doe jij in november mee met de budgetmaand? Schrijf alles op wat je uitgeeft - dan kijken we samen waar we verschillen én kunnen veranderen!

Laat ik hierbij ook meteen mijn (behoorlijk onsamenhangende) blogpost afsluiten. 

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

9 reacties

 1. Wat naar om te horen dat jullie uit elkaar zijn gegroeid, heel veel sterkte. Wel fijn om te lezen dat de eigen onderneming nu al zoveel nieuwe kansen brengt. Heel veel succes met alles en ik zie jullie binnenkort vast wel weer eens bij het één of het ander :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sowieso - de zero waste bloggerswereld is klein (én leuk!) ;)

   Verwijderen
 2. Wij houden al sinds 2010 al onze uitgaves bij. In het begin om een zicht te hebben op ons uitgavepatroon. Nu is dat niet echt belangrijk meer, maar het is een gewoonte geworden :) In mijn ervaring is zero waste niet duurder. Wat wel duurder dan gemiddeld is, is biologisch + zero waste (ook al is het seizoensgebonden). Verse groenten en fruit koop ik quasi altijd biologisch, maar er zijn uitzonderingen en dan verbaast het me telkens hoe goedkoop niet-biologisch eten is. Ik zou bijvoorbeeld graag véél meer fruit eten, maar een week met véél bio fruit is opmerkelijk duurder dan een week met normale hoeveelheden bio fruit. Dan ga ik soms toch eens voor niet-bio, maar dat voelt dan ook weer niet goed ... Hoe dan ook: in ons geval is het duidelijk dat we gewoon minder bio moeten eten als we goedkopere maanden willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om dit alvast te weten! Ik merk inderdaad dat fruit zeker duurder is. Onze biologische bananen zijn bijvoorbeeld 2x zo duur als de niet-biovariant van de supermarkt. En we eten elke dag minstens twee bananen; kun je nagaan.. Toch merk ik dat ik vaak geen fruit koop (om precies defelfde reden; het lijkt heel duur!) maar tegelijkertijd wel chocola etc. koop... dat is misschien eigenlijk nog duurder. ben benieuwd wat deze maand laat zien!

   Verwijderen
 3. Zerowaste is niet per definitie duurder heb ik gemerkt. Moet wel eerlijk bekennen dat wij niet alles bio kopen maar ongeveer 50%. Door veel zelf te maken zijn wij juist goedkoper uit nu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te weten! Wij hebben ook het gevoel goedkoper uit te zijn omdat we bijv. onze deodorant etc. zelf maken maar ik ben wel benieuwd wat voor inzicht het ons oplevert!

   Verwijderen
 4. Wat goed om te lezen dat je je hart volgt en zoveel mooie kansen aangrijpt! Ik vind dat heel inspirerend en ben hetzelfde pad aan het bewandelen. Ik leef ook super budget, mede omdat mijn vriend en ik land willen kopen in Portugal en onze eigen eco-plek willen opstarten. We hebben straks alle centjes nodig om dit te kunnen realiseren. Maar ik verwacht niet dat het een probleem wordt, want ik kom al jaren rond van 650 euro per maand haha:) en ik reis, koop duurzaam en biologisch en doe alles wat ik wil! Het is een kwestie van prioriteiten:) Ik heb jullie net gevonden via de Aandachtige blog, en vind dat heel erg leuk! Like minded mensen die met dezelfde dingen bezig zijn! Mochten we elkaar ooit ergens in kunnen versterken, let me know:)! Ik ben een freelance tektschrijver, blogger (voor mijn eigen blog, Moderne Hippies en The Boho Guide) en heb ook een grote passie voor duurzaam leven en eerlijk kopen. Liefs en succes met jullie mooie reis!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeehh wauw land kopen in Portugal! Ik heb er toevallig deze zomer een boek over gelezen (een vrouw die ook off grid wilde gaan leven) en toen begon het ook een beetje te kriebelen. Ik kan denk ik alleen niet goed genoeg tegen de warmte en het isolement van zo'n klein gehucht haha. Ik ga even je blog bekijken; bedankt voor je leuke reactie!

   Verwijderen
  2. Hi Jessie! Wat tof, hoe heette dat boek? Ben benieuwd:) En haha geen zorgen, waar we nu een stuk land op het oog hebben is het ongelofelijk hoeveel mensen nog op deze berg wonen! Je ziet ze niet, maar toen we gisteren even een stukje gingen fietsen zitten overal huisjes verscholen. En als hier een feestje is dan is iedereen ineens van de partij (we verblijven nu 300 meter van het land dat we op het oog hebben, op een Duitse eco-camping!) En het is in de zomer warm (max 35 graden) maar daarom altijd genoeg schaduw op het land;)! Nu is het ook nog heerlijk, af en toe kan ik nog in bikini (van gerecycled plastic overigens haha) op het strand liggen!! Mocht je ooit langs willen komen tegen die tijd zijn jij en Nicky uiteraard super welkom! Liefs, ps. ik neem elke dag een kijkje op jullie blog, een aantal keer kon de homepage niet laden:( vandaag gelukkig wel!

   Verwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest