Mindful werken en stress vermijden

07:00


Nu ik voor mezelf ben begonnen (lees hier waarom) en dus geen vaste werktijden heb, probeer ik zo veel mogelijk stress te vermijden. Het is erg makkelijk om tot 's nachts door te gaan met het uitwerken van ideeën en het beantwoorden van mails, maar ik weet inmiddels ook dat ik er niet bepaald productiever van word. Daarom heb ik me voorgenomen om mindful te gaan werken. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar inmiddels hebben we (Nicky en ik) thuis een aantal routines ingebouwd die we graag delen. 

De dagkalender
Aan de muur in de woonkamer hangt deze kalender die we in Stockholm kochten. Iedere dag draaien we hem om. Geen dag, geen jaar, geen maand; gewoon een getal. De kalender omslaan is een kleine 'mindfulnessactiviteit' die ik mezelf probeer aan te leren: als ik opsta en mijn smoothie uit de koelkast haal, draai ik de kalender om. Op momenten dat we het onwijs druk hebben, veel buiten de deur zijn of door het huis vliegen, vergeten we de kalender om te draaien. Hierdoor worden we ons na een dag (of een paar dagen) bewust van het feit dat we niet meer met de dag leven, maar simpelweg op de automatische piloot aan het rennen zijn. Superhandig! Het zorgt ervoor dat je opmerkt dat je weer even moet ademhalen en rustig aan moet doen. Planten in huis
Ons huis vult zich langzaam met steeds meer planten. We hebben absoluut geen groene vingers, dus kiezen vaak voor vetplantjes. Ondanks dat we geen weelderige jungle hebben (want: alle planten sterven in onze buurt!) zorgt wat groen om je heen toch voor meer rust. Daarnaast zorgen onze O-Green planten ervoor dat we in een frisse lucht kunnen werken. Als ik thuiswerk, zet ik altijd de balkondeur open voor frisse lucht en zorg ik dat mijn kantoorraampje op een kier staat. Soms moet ik daardoor een extra vestje aantrekken, maar dat neem ik graag voor lief.Een schaapje tegen de stress
Toen ik aan mijn collega over mijn opkomende RSI vertelde (ik was op tijd bij de fysio om het in de voorfase al aan te pakken), gaf ze me een superhandige tip: met het gratis programmaatje WorkRave krijg je genoeg pauzes én oefeningen zodat je niet te lang in een krampachtige pose achter je beeldscherm zit. Om de paar minuten springt een popup in je scherm voor een micro-pauze: dit houdt in dat je eventjes recht moet gaan zitten. Ook krijg je na ongeveer drie kwartier (het aantal minuten kun je zelf instellen en aanpassen) een pop-up voor een rustpauze. Ik vind het programmaatje onwijs irritant (popups in je scherm die je vertellen dat je een pauze moet nemen halen je even uit je focus), maar dat zegt eigenlijk al genoeg: blijkbaar werk ik te vaak en te lang door en dat is helemaal niet goed! Download het programma via: http://www.workrave.org/download/

Plan plan plan 
Tijdens mijn studietijd leerde ik mezelf aan om een ruime dagplanning te maken. Ingedeeld per uur, met na iedere 45 minuten een pauze. Ik zorgde dat ik drie kwartier zonder internet of andere afleiding aan het studeren was en - als mijn wekker ging - vervolgens een kwartiertje mijn mail kon checken, facebooken en appjes bekijken. Zo kon ik in die vijfenveertig minuten écht ongestoord werken en een hele berg werk verzetten.

Door jezelf een dagplanning te geven, kun je soms nét dat beetje extra doen en minder in de verleiding komen om urenlang op facebook rond te dwalen. Mijn dagplanning schrijf ik in mijn uitwisbare notitieboek en mijn wekker zet ik op mijn FairPhone. Want.. ook op kantoor mag je best duurzaam én stylish bezig zijn ;)

Digitale mindfulnesscoaches 


Ik heb een aantal appjes op mijn telefoon staan (van Headspace tot Mindful en 7 minutes), maar ik gebruik ze nooit. Ik weet dat het supereffectief kan zijn, maar het lukt me zelf niet om me eraan te houden iedere dag mijn gevoel op te schrijven, vorderingen bij te houden of hoofd leeg te maken met een appje. Ik ga liever even op het balkon staan en naar buiten kijken óf ik maak mijn hoofd leeg tijdens mijn wekelijkse yogales op maandagochtend. Toch kan ik zeker aanraden om eens in de Appstore te kijken of er een programmaatje bijzit dat voor jou werkt! 

Wat zijn jouw tips om mindful te werken en stress te voorkomen? Let me know!

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook