Onze zero waste keuken

06:35


We hebben al vaker geschreven over zero waste keukenbenodigdheden en over onze keukenspullen, maar in dit blog zal ik laten zien hoe onze zero waste keuken er op dit moment uitziet.

De afwas
Afwassen zonder (plastic) afval is supereenvoudig! Zeker als je met de hand afwast. Wij gebruiken een houten afwasborstel, waarvan we de kop kunnen vervangen. Afwasmiddel maakten we eerst zelf, maar kopen we tegenwoordig in ons eigen glazen flesje bij De Nieuwe Graanschuur. We gebruiken een zinken teiltje of de gootsteen om in af te wassen en een draadstaal afdruipdrek op een rubberen mat om de natte vaat in te zetten. Afdrogen doen we met een biokatoenen theedoek.


Koken
Omdat wij graag koken met veel verschillende kruiden, hebben we er een heleboel. Oké, we gebruiken vaak dezelfde, maar sommige gerechten hebben echt bepaalde kruiden nodig. Kruiden kopen we los in onze eigen glazen potjes die we hebben gelabeld, zodat we ze uit elkaar kunnen houden zonder eraan te hoeven ruiken. 
Verder gebruiken we houten en bamboe lepels en spatels en houten snijplanken. Het voordeel van hout of bamboe is dat er geen plastic restjes in je eten achterblijven en dat je pannen niet beschadigen. Het nadeel is dat het hout kan verkleuren, maar als je je houten producten goed inoliet, kun je dat voorkomen.


Bakken
Als je regelmatig bakt, ken je vast de frustratie van vastklevend deeg wel.. Wij waren dan ook zó blij toen we een marmeren snijplank kochten! Je kunt hier met een gerust hart pizzadeeg op uitrollen of koekjesdeeg op kneden, want je krijgt het er gewoon weer van af! 
Op de achtergrond van deze foto zie je nog een stukje blender, die gebruiken we echt voor van alles. Ik maak er elke ochtend smoothies mee, pureer er soep in, maak er hummus mee en blend er allerlei sausjes in. 


RVS
Naast hout en bamboe, ben ik ook fan van RVS. In tegenstelling tot plastic, zijn producten van RVS superstevig en gaan ze heel lang mee. In plastic komen vaak krasjes, waardoor er allerlei plastic microdeeltjes in je eten terecht (kunnen) komen. Ik ben dan ook heel blij dat ik mijn plastic vergiet en soeplepel voor een RVS exemplaar heb ingeruild. En het staat ook nog eens veel mooier.

Welke producten vind jij onmisbaar in een zero waste keuken? Of voor welke plastic- / wegwerpproducten heb jij nog geen alternatief kunnen vinden?

You Might Also Like

10 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook