Plasticdieet-update

07:11


Doe jij ook mee met het Plasticdieet? In deze blogpost deel ik wat typische ervaringen die ik heb verzameld onder een aantal deelnemers. Want ja, mensen vertellen mij spontaan wat ze allemaal meemaken op plasticgebied. Superleuk!

"Ik dacht dat ik altijd al weinig plastic gebruikte..."
 Heel veel mensen zeiden voorafgaand aan het Plasticdieet dat het voor hen een eitje zou worden, omdat ze al bijna geen plastic gebruikten. Maar verreweg de meesten kwamen daar vrij snel op terug. Ongemerkt gebruikt zelfs de gemiddelde 'duurzame persoon' een heleboel plastic. Tandenborstel, tandpasta, shampoo, broodzakjes, verpakkingen, flesjes, nog meer verpakkingen.. De lijst is ontzettend lang. "Confronterend, maar dan op een goede manier" vertelde iemand. Lijkt me een goede omschrijving.

"Ik was bij een open dag en daar kregen we lunch, gesponsord door de supermarkt, en dat was al-le-maal plastic!"
Het leukste aan deze uitspraak vind ik dat die gedaan is door iemand die helemaal niet bezig is met duurzaamheid of afval. Ze vindt het eigenlijk ontzettende onzin, maar heeft zich onder lichte dwang toch opgegeven voor het Plasticdieet. Ze gaf aan dat ze meteen aan mij moest denken toen de lunchpakketjes werden uitgedeeld en dat ze zich zelfs schuldig voelde. Dat mensen door het Plasticdieet zo gaan nadenken over en gaan letten op plastic vind ik ontzettend leuk! (en schuldig voelen hoeft natuurlijk niet, bewustwording is stap één)

"Het is zo moeilijk! Ik heb het gevoel dat ik niks meer kan kopen..."
Niet iedereen is positief natuurlijk. Ik heb ook regelmatig klagende mensen om me heen. Helemaal niet erg, ik probeer hen juist te laten zien dat je niet meteen 100% plasticvrij moet proberen te gaan. Als ik meedenk over vlakken waarop plasticbesparing bij de personen in kwestie wél kan, is de conclusie altijd dat er meer mogelijk is dan iemand in eerste instantie dacht.

"Dit is een blijvende verandering, ik doe niet aan jojo-diëten"
Stiekem was ik wel een beetje trots als mensen vertellen dat ze een verandering in hun plasticgebruik willen blijven volhouden. Voor veel mensen is de drempel om te beginnen hoog, maar als ze eenmaal gewend zijn om een waterfles mee te nemen of groenten zonder plastic uit te zoeken, blijkt het vaak ontzettend mee te vallen.

En hoe gaat het dieet bij jullie? Krijgen jullie leuke reacties van je omgeving te horen?


You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook