Focussen op je waarden en doelen (en op het redden van de wereld)

15:37


Soms heb je het gevoel dat je gewoon iets moet doen, maar verzin je telkens excuses voor jezelf om het niet te doen. Precies dat gevoel had ik toen ik begon na te denken over mijn passie voor zero waste, ons blog en andere projecten - en hoeveel tijd ik daarvoor had.  Naast twee banen en een soort van sociaal leven steek ik ieder uurtje vrij tijd in Emma+John, Opgemärkt en andere toffe projecten. Geen probleem, want het is dat wat ik het liefste doe, maar soms ook wel een struikelblok.

Om half acht uit je werk komen en vervolgens twintig mailtjes sturen om te zorgen dat alles goed loopt bij de eerstvolgende activiteit is soms gewoon niet fijn. Net als het uitwerken van grafisch materiaal voor het Plasticdieet als je eigenlijk nog boodschappen moet doen, omdat je weet dat er niks in huis is of het missen van een afspraak omdat je op kantoor moet zijn. Zo voelt het namelijk of je iets altijd hálf aan het doen bent. Ik zeg hierbij meteen dat het niet zo is dat het niet kán! Als ik ineens een supertoffe fulltime baan tegenkom, is de kans groot dat ik die gewoon vol enthousiasme bestorm en mijn avonden met liefde achter de computer kruip voor mijn hobbyprojecten. Als het ons al twee jaar lukt betekent dat dat het ook later weer moet lukken en het hebben van een hobby (en missie!) geeft extreem veel energie. Maar nu... nu wilde ik het even anders.

Opzeggen zonder opzeggen
Meer tijd vrijmaken voor Emma+John, Opgemärkt (én alle andere projecten waar je later meer over gaat horen) leek een perfecte oplossing, maar ik wist ook dat dit niet direct geld in het laatje zou brengen. Toch besloot ik dinsdag om mijn baan op te zeggen. Het klinkt radicaler dan het is, want ik besloot eigenlijk gewoon om mijn nieuwe contract niet te ondertekenen (en heb dus niet out of the blue opgezegd), maar het voelt tóch als een gekke stap. Ik heb ook nog parttime freelance werk als communicatieadviseur, dus ik hoef niet helemáál zonder geld te zitten, maar weet wel dat ik een beetje op mijn geld moet gaan letten. Het voelt dus toch een beetje alsof ik in het diepe ben gesprongen; ik hoef niet meer op vaste tijden op kantoor te zitten en kan dus zelf mijn tijd gaan indelen. Hoe ga ik dat doen? En blijf ik wel structuur houden? We'll find out!Wat ga je nu dan doen? 
Toen ik gister in de bibliotheek liep viel mijn oog op een boek van een 22-jarige YouTuber (ik kende hem niet) die dagelijks de vraag kreeg 'maar wat dóé je nu eigenlijk?'. Hierop antwoordde hij in termen als 'mezelf ontdekken, creatieve concepten ontwikkelen en originele content creëren'. Lekker vaag, maar ik weet niet of ik zelf heel veel concreter kan worden de komende maanden. Ik heb namelijk besloten om, naast mijn freelance werk en na het overdragen van mijn werk aan mijn opvolgster, minimaal twee maanden bezig te zijn met het uitwerken van ideeën die in mijn hoofd rondzwerven én het uitpluizen van een heleboel zaken die nodig zijn om deze ideeën uit te kunnen werken. Lekker vaag dus! 

Aan de ideeën zal het niet liggen
Bedenken wat ik nu ga doen is niet zo moeilijk. Het wordt vooral een kwestie van bedenken wat ik níét ga doen en waar ik dus de focus ga leggen. In het boek Focus van de auteur van het blog Zenhabits las ik dat je altijd rekening moet houden met de volgende zaken: 
  • Je waarden
  • Je doelen
  • Waar hou je van (denk aan je kindertijd!)
  • Wat is belangrijk
  • Wat heeft het grootste (langetermijn)effect
  • Behoeften vs wensen (denk aan spullen en geld)
  • Schrap wat niet essentieel is
  • Pas telkens je eigen keuzes aan
Als je je bij alles wat je doet zou kijken of en hoe het bij de bovenstaande punten past zul je effectiever werken. Ik moet zeggen dat ik niet heel erg fan was van het boek (de auteur gaf bijvoorbeeld een groot deel van zijn sociale leven op om te kunnen focussen en hield zo een naar mijn mening erg saai leven over), maar ik denk wel dat het goed kan zijn om de komende tijd over álle mogelijkheden na te denken én te schrappen. Als ik daar tenminste tijd voor heb, want het Plasticdieet staat natuurlijk voor de deur. Yes!

Ik zal op Instagram en het blog updates geven van mijn journey als twintiger (incl. twintigerdilemma) met een missie. Zero waste op de kaart zetten wordt vanaf nu écht mijn prioriteit en het is fantastisch dat dat kan! Waar zou jij je het liefst mee bezighouden? En steek je ook veel vrije tijd in je eigen projecten? 

You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook