Geplande veroudering: waarom jouw product opzettelijk kapot gaat

05:54


Iets waar we al jaren last van hebben is 'planned obsolescence', oftewel geplande veroudering. Het eerste waar je misschien aan denkt is je printer; hoe vaak heb je wel niet gedacht dat je computer wel érg snel zei dat je je cartridges moest vervangen en - als je dit negeerde - je nog best wat A4'tjes extra kon printen? Of je telefoon die het vlak voor de einddatum van je tweejarige contract begaf, waardoor je maar weer een nieuwe abonnement met telefoon nam? Dit is geen toeval, helaas.

Op Wikipedia wordt eigenlijk direct duidelijk wát geplande veroudering nu precies is: 
Geplande veroudering (ook wel geprogrammeerde veroudering, geplande slijtage, of planned obsolescence in het Engels) is een methode van industrieel design die inhoudt dat producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur. Het doel is een snellere veroudering zodat de consument sneller genoodzaakt wordt om het product opnieuw aan te schaffen, ofwel omdat het uit de mode is, ofwel omdat het niet meer werkt. Naast een beperkte levensduur kan ook slechte herstelbaarheid als geplande veroudering worden beschouwd: voor goedkopere spullen overstijgt de herstelkost vaak de aankoop van een nieuw toestel.[1]
Natuurlijk is dit niet alleen heel irritant, maar draagt het ook bij aan méér vervuiling én meer spullen op de vuilnisbelt die daar eigenlijk niet horen. Van Apple is bekend dat de spullen het na ongeveer 18 maanden begeven. Ook is uit onderzoek gebleken dat de levensduur van computers tussen 1985 en 2010 van 10,7 tot 3,5 jaar met bijna tweederde verminderde. Schandalig? Yes... 

Regelgeving en politiek
"Maar, waarom laat de politiek dit toe?" vraag je je misschien af. De politiek doet echter wel iets, maar (zoals bij veel dingen die te maken hebben met internationale business) kunnen zij niet veel doen tegen bedrijven die in een ander land gevestigd zijn en zijn wereldwijde regels niet gelukt. Op EU-niveau zijn er 'extended producer responsibility laws', maar de uitwerking van deze wetten worden op nationaal niveau geregeld. Hierdoor ontstaat veel verwarring en kunnen bedrijven makkelijker invloed uitoefenen door te lobbyen. 

Wat kan ik doen? 
  • Koop tweedehands! Door het refurbishen van Applecomputers en telefoons is een nieuwe markt ontstaan, waardoor producten ineens 2x gebruikt worden en dus minder snel op de vuilnisbelt belanden
  • Kies voor fixables! De Fairphone, onze lievelingstelefoon waar we een artikel over schreven, is de eerste modulaire telefoon. Dit houdt in dat hij te repareren is en dus langer meegaat! Je kunt vrijwel alles in de telefoon vervangen als het stuk is; de batterij, de camera.. superhandig!  
  • Laat je stem horen! Teken bijvoorbeeld deze petitie tegen Appleupdates die oudere modellen expres langzamer maken, zodat consumenten ze wegdoen en een nieuw product aanschaffen. 
  • Lees je in! Voordat je een artikel koopt, kun je even checken of het merk een inruil- of terugnameprogramma heeft, waardoor (delen van) je product hergebruikt kunnen worden. 

Meer informatie
Wil je meer informatie en achtergrond over planned obsolescence? Dan raad ik je sterk aan om de documentaire The Light Bulb Conspiracy te kijken. Hierna werd voor mij ineens héél veel duidelijk. Ook vind je misschien dit artikel op the Guardian interessant (waarin ook over mogelijke oplossingen wordt verteld) of het artikel op The Economist. Ook interessant: een artikel op The Independent waar een Apple watch wordt opengebroken om te kijken hoe planned obsolescence is geïmplementeerd in het product. 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook