Vegan challenge laatste update

06:59


Nu de vegan challenge erop zit, is het natuurlijk tijd voor een terugblik. Nee, ik heb niet een maand lang veganistisch gegeten, maar ik heb wél een aantal dingen geleerd en veranderd. Ook heb ik een beter beeld gekregen van de 'vegan community', die me vooral online erg heeft doen schrikken.

In de boeken
Zoals ik in de vorige update schreef ben ik de boeken ingedoken om eens te kijken wát nu de argumenten voor een veganistische lifestyle zijn. Ik leende Plant Power, De Vegarevolutie en VegaDutchie bij de bibliotheek en nam ieder vrij kwartiertje om te lezen. Vooral de Vegarevolutie vond ik een goed boek, omdat hier precies wordt omschreven waarom je kunt kiezen voor een veganistische lifestyle (voordelen voor de gezondheid, voordelen voor het milieu en voordelen voor de dieren). Zoals ieder vegan boek (of film, of docu, of artikel in een tijdschrift) is het een beetje preachy en wordt al snel gesproken over goed en slecht, maar door de informatie voor mezelf te nuanceren heb ik een aardige mening kunnen vormen. 
Ook keek ik de afgelopen week de documentaire Vegucated. Cowspiracy heb ik een tijd geleden al gezien (en vind ik interessant, maar niet de beste documentaire ooit) en deze documentaire sloot er goed bij aan. Naast gruwelijke beelden zag je ook hoe drie personen een maand lang veganistisch gingen leven. Wat me natuurlijk als eerste opviel was de hoeveelheid plastic die ze gebruikten voor hun pakken koekjes, worstjes en andere vegan delicatessen; iets waar ik gewoonweg niet achter sta. 

Iedereen probeert op zijn of haar manier bij te dragen aan een beter milieu, binnen zijn of haar eigen kunnen.

Positive vibes please!
Iets wat ik me nu al weken afvraag en waar ik me erg aan stoor is de houding die in veel veganistische berichten naar voren komt. Toen ik de comments las in dit Youtubefilmpje over iemand die plasticvrij leeft en besloten heeft om niet 100% vegan te gaan was ik echt teleurgesteld in de mate van berichtgeving. Ook in de Zero Waste Vegan Facebookgroep wordt veel 'geroddeld' over zero wasters die dierlijke producten gebruiken. Waarom? Ik weet het niet. De wereld redden doen we met z'n allen, dus laten we het dan ook allemaal een beetje positief en leuk houden! 

Kan het allebei? 
Natuurlijk zou ik het liefst vol zero waste en vegan gaan, maar ik wil ook graag realistisch blijven. Eerlijk toegegeven; plasticvrij leven is soms al een redelijke uitdaging, laat staan dat je ook op alle vegan gerelateerde eigenschappen moet letten. Neem bijvoorbeeld kleding; vegans zullen geen dierlijke producten dragen, dus kiezen vaker voor synthetische stoffen. Deze zorgen echter voor microbeads in de oceaan én zijn niet biologisch afbreekbaar. Welk argument weegt zwaarder? Ik denk dat dat per persoon verschilt!
Wat bij mij past
Natuurlijk ben ik nog lang niet uitgeleerd en ik kan niet wachten om steeds trotser terug te kunnen kijken op mijn levensstijl. Voor nu heb ik wel alvast een beslissing genomen. 

Thuis:
 • Ontbijt: vegan. Nicky tovert iedere ochtend de lekkerste vegan smoothies in elkaar, en omdat we nog geen melk in statiegeldflessen hebben kunnen vinden scheelt dit ook nog eens afval!
 • Lunch: vegan. Hummus of pindakaas werken wat mij betreft prima! Ook vind ik vaak (onbewust) vegan chocopasta in een glazen pot. 
 • Diner: vega(n). Ook al moet ik nog wennen aan nacho's zonder kaas; het is redelijk makkelijk om thuis zonder melk, ei of kaas te koken. Sojayoghurt zal ik niet snel gebruiken (dit vind je alleen in plastic verpakkingen). Ik stond er niet erg bij stil, maar veel van mijn curry's, soepen en andere gerechten zijn al vegan. Een maand lang geen eieren, melk of yoghurt kopen was dan ook eigenlijk helemaal niet moeilijk!
Buiten de deur: 
 • Taart: vega. Tenzij er een heerlijk vegan taartje op de lunchkaart staat (ik weet dat ze bestaan!) zal ik het voorlopig bij vega houden.
 • Restaurants: vega(n). Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer in mijn leven een stukje vlees aanraak of dat ik nooit meer een ovenschotel met ei eet. Tijdens deze maand ben ik erachter gekomen hoe vaak ik bij iemand anders of buiten de deur eet (en hoe lastig het is om daar vegan te zijn). In een restaurant kies ik vrijwel altijd de vegetarische optie. Per keer zal ik kijken of het gerecht ook vegan te bereiden is en op dat moment kiezen of ik dit wil of niet. In verschillende boeken las ik dat vegans soms het restaurant een paar dagen van tevoren opbellen om te vragen of ze iets veganistisch kunnen bereiden. Dit gaat me (nu) nog wat te ver, maar bewust op zoek naar een restaurant met vega-opties is natuurlijk wel vaak goed te doen. 
 • Vrienden/familie: vega(n). Inmiddels weten veel familieleden en vrienden wel dat ik vegetarisch eet. Dit is soms al lastig genoeg, maar gaat eigenlijk steeds gemakkelijker (het is voor hen ook een kwestie van gewenning). Toch wil ik niet in een vervelende/zeurende gast veranderen, dus zal ik blijven eten wat de (vega)pot schaft. Eten weggooien is immers nóg meer zonde en eigen eten meenemen vind ik stiekem gewoon onbeleefd. 

Hebben jullie een beslissing gemaakt? Of zijn jullie al 100% vegan en hebben jullie tips voor me? Ik ben benieuwd!You Might Also Like

4 reacties

 1. Eigen eten meenemen onbeleefd? Ik was onlangs nog uitgenodigd op een communiefeest en de gastvrouw had zelf gevraagd of ik mijn eigen potje wilde meebrengen. Ik vind dat helemaal niet raar, want zij had het al druk genoeg om eten te voorzien voor de andere gasten en ik weet dat ik iets lekkers zal eten.

  En van die positive vibes: I hear you! Ik blijf meestal nogal ver weg van Facebookgroepen en dergelijke, het interesseert me ook gewoon nogal weinig wat anderen doen en zeggen, dus dat heeft er ook mee te maken. Ik zoek m'n eigen weg wel, en die is niet 100% vegan, en daar voel ik me goed bij.

  Oh en dat van synthetische kleding! Daarmee heb ik het ook nogal moeilijk, ja. Alleen al daarom zal een 100% vegan lifestyle nooit iets voor mij zijn.

  Blijf je ding doen, blijf inspireren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks voor je reactie Kelly. Misschien heb je gelijk en denk ik alleen maar dat het onbeleefd is (zonder dat ik het daadwerkelijk ervaren heb..oeps!). Stiekem ben ik ook heel blij dat je niet voor synthetische kleding gaat; microplastic in kleding is één van mijn grootste frustraties ;) Natuurlijk zijn vegan alternatieven als bamboe en tencel wel mogelijke opties. Thanks voor de input!!

   Verwijderen
 2. Wat goed dat jullie zoveel achtergrondinformatie hebben gezocht! Mij is het meegevallen om mee te doen. Ik heb enkele uitzonderingen gemaakt, omdat ik ook gewoon graag dingen probeer en omdat ik mijn gebruiken niet wil opdringen. Eten wat de pot schaft dus. Als voormalig omnivoor ben ik wel blij dat ik wat lekkere vegetarische en veganistische recepten heb gevonden, vooral in de curry en risotto hoek. Mijn plannen hierna? Met avondeten en lunch vaker vega(n) eten en met ontbijt sowieso. En als ik zelf wat lekkers wil maken, kijken naar de vele awesome vegan recepten die ik online heb gevonden.

  Tof dat jullie mee hebben gedaan en goed dat jullie de eigen weg zoeken in duurzaam leven ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed om te horen dat het is meegevallen Judith! Curries en risotto zijn altijd goed.. het zijn ook de enige recepten die bij mij (bijna) nooit mislukken ;). Verder wil ik natuurlijk ook aaaaaaaaaaal die heerlijke vegan recepten uitproberen!

   Verwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest