Vegan challenge laatste update

06:59


Nu de vegan challenge erop zit, is het natuurlijk tijd voor een terugblik. Nee, ik heb niet een maand lang veganistisch gegeten, maar ik heb wél een aantal dingen geleerd en veranderd. Ook heb ik een beter beeld gekregen van de 'vegan community', die me vooral online erg heeft doen schrikken.

In de boeken
Zoals ik in de vorige update schreef ben ik de boeken ingedoken om eens te kijken wát nu de argumenten voor een veganistische lifestyle zijn. Ik leende Plant Power, De Vegarevolutie en VegaDutchie bij de bibliotheek en nam ieder vrij kwartiertje om te lezen. Vooral de Vegarevolutie vond ik een goed boek, omdat hier precies wordt omschreven waarom je kunt kiezen voor een veganistische lifestyle (voordelen voor de gezondheid, voordelen voor het milieu en voordelen voor de dieren). Zoals ieder vegan boek (of film, of docu, of artikel in een tijdschrift) is het een beetje preachy en wordt al snel gesproken over goed en slecht, maar door de informatie voor mezelf te nuanceren heb ik een aardige mening kunnen vormen. 
Ook keek ik de afgelopen week de documentaire Vegucated. Cowspiracy heb ik een tijd geleden al gezien (en vind ik interessant, maar niet de beste documentaire ooit) en deze documentaire sloot er goed bij aan. Naast gruwelijke beelden zag je ook hoe drie personen een maand lang veganistisch gingen leven. Wat me natuurlijk als eerste opviel was de hoeveelheid plastic die ze gebruikten voor hun pakken koekjes, worstjes en andere vegan delicatessen; iets waar ik gewoonweg niet achter sta. 

Iedereen probeert op zijn of haar manier bij te dragen aan een beter milieu, binnen zijn of haar eigen kunnen.

Positive vibes please!
Iets wat ik me nu al weken afvraag en waar ik me erg aan stoor is de houding die in veel veganistische berichten naar voren komt. Toen ik de comments las in dit Youtubefilmpje over iemand die plasticvrij leeft en besloten heeft om niet 100% vegan te gaan was ik echt teleurgesteld in de mate van berichtgeving. Ook in de Zero Waste Vegan Facebookgroep wordt veel 'geroddeld' over zero wasters die dierlijke producten gebruiken. Waarom? Ik weet het niet. De wereld redden doen we met z'n allen, dus laten we het dan ook allemaal een beetje positief en leuk houden! 

Kan het allebei? 
Natuurlijk zou ik het liefst vol zero waste en vegan gaan, maar ik wil ook graag realistisch blijven. Eerlijk toegegeven; plasticvrij leven is soms al een redelijke uitdaging, laat staan dat je ook op alle vegan gerelateerde eigenschappen moet letten. Neem bijvoorbeeld kleding; vegans zullen geen dierlijke producten dragen, dus kiezen vaker voor synthetische stoffen. Deze zorgen echter voor microbeads in de oceaan én zijn niet biologisch afbreekbaar. Welk argument weegt zwaarder? Ik denk dat dat per persoon verschilt!
Wat bij mij past
Natuurlijk ben ik nog lang niet uitgeleerd en ik kan niet wachten om steeds trotser terug te kunnen kijken op mijn levensstijl. Voor nu heb ik wel alvast een beslissing genomen. 

Thuis:
  • Ontbijt: vegan. Nicky tovert iedere ochtend de lekkerste vegan smoothies in elkaar, en omdat we nog geen melk in statiegeldflessen hebben kunnen vinden scheelt dit ook nog eens afval!
  • Lunch: vegan. Hummus of pindakaas werken wat mij betreft prima! Ook vind ik vaak (onbewust) vegan chocopasta in een glazen pot. 
  • Diner: vega(n). Ook al moet ik nog wennen aan nacho's zonder kaas; het is redelijk makkelijk om thuis zonder melk, ei of kaas te koken. Sojayoghurt zal ik niet snel gebruiken (dit vind je alleen in plastic verpakkingen). Ik stond er niet erg bij stil, maar veel van mijn curry's, soepen en andere gerechten zijn al vegan. Een maand lang geen eieren, melk of yoghurt kopen was dan ook eigenlijk helemaal niet moeilijk!
Buiten de deur: 
  • Taart: vega. Tenzij er een heerlijk vegan taartje op de lunchkaart staat (ik weet dat ze bestaan!) zal ik het voorlopig bij vega houden.
  • Restaurants: vega(n). Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer in mijn leven een stukje vlees aanraak of dat ik nooit meer een ovenschotel met ei eet. Tijdens deze maand ben ik erachter gekomen hoe vaak ik bij iemand anders of buiten de deur eet (en hoe lastig het is om daar vegan te zijn). In een restaurant kies ik vrijwel altijd de vegetarische optie. Per keer zal ik kijken of het gerecht ook vegan te bereiden is en op dat moment kiezen of ik dit wil of niet. In verschillende boeken las ik dat vegans soms het restaurant een paar dagen van tevoren opbellen om te vragen of ze iets veganistisch kunnen bereiden. Dit gaat me (nu) nog wat te ver, maar bewust op zoek naar een restaurant met vega-opties is natuurlijk wel vaak goed te doen. 
  • Vrienden/familie: vega(n). Inmiddels weten veel familieleden en vrienden wel dat ik vegetarisch eet. Dit is soms al lastig genoeg, maar gaat eigenlijk steeds gemakkelijker (het is voor hen ook een kwestie van gewenning). Toch wil ik niet in een vervelende/zeurende gast veranderen, dus zal ik blijven eten wat de (vega)pot schaft. Eten weggooien is immers nóg meer zonde en eigen eten meenemen vind ik stiekem gewoon onbeleefd. 

Hebben jullie een beslissing gemaakt? Of zijn jullie al 100% vegan en hebben jullie tips voor me? Ik ben benieuwd!You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook