Een plasticvrije kerst

08:06


Sinterklaas is het land weer uit en dat betekent dat het bijna kerst is! Sinds wij verhuisd zijn naar een 'echt' huis, vinden we kerst nog leuker dan eerst. Zeker nu we hem zo duurzaam en zo (plastic) afvalvrij mogelijk vieren. In deze post vertellen we hoe wij dat hebben aangepakt.


Kies natuurlijke materialen
Er brak een tak af van onze kerstboom die wij met een leuk lint op hebben gehangen als misteltoe. Heb je zelf geen kerstboom? Het kan nooit moeilijk zijn om een tak te vinden: vraag vrienden met een boom of kijk de kersboomverkoper lief aan, grote kans dat hij wat afgebroken takken heeft liggen.

Verder kregen we een leuk houten rendier en hadden we een aantal jaar geleden wat kersthangers van metaal gekocht. Een rondje door de kringloop en de zolder van onze ouders leerden dat er een héleboel kerstspullen in omloop zijn, dus er is eigenlijk geen enkele reden om goedkope plastic ballen in de uitverkoop te kopen.

De kerstboom
Een kerstboom is op zich natuurlijk helemaal niet duurzaam. Maar wél erg leuk. Denk er daarom eens over na om een boom te adopteren of ga in de kringloop, op marktplaats of op de zolder van je tante/oma/broer op zoek naar een tweedehands kunstkerstboom.


Aan de slag met krijtstift
We kochten een een krijtmarker en hebben inmiddels al heel veel glazen objecten versierd. Denk aan glazen deuren, ramen, spiegels, maar ook stolpen of vazen kun je prima een kerstgevoel geven. Sneeuwvlokjes, stukjes uit kerstliedjes, kersttakken, kerstballen of - als je heel goed kunt tekenen - rendieren: er is genoeg te verzinnen!

Denk na over je kerstmenu
Kerst en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar júist het kerstdiner biedt volop mogelijkheden om je kerst te verduurzamen. Kook bijvoorbeeld met onverpakte ingrediënten in plaats van pakjes en zakjes, maak eens (een aantal) vegetarische gerechten, koop je drankjes in glazen flessen en gebruik zoveel mogelijk groente uit het seizoen. Decoreer je tafel zonder plastic, koop geen wegwerpservetten (die altijd in plastic verpakt zitten), maar ga voor een chique uitstraling met stoffen servetten en stoffen placemats. Al die duurzame alternatieven maken je kerst alleen maar mooier! 


Voor Ecoland.tv maakten we samen met Opgemärkt een vlog waarin we nog meer tips voor een plasticvrije kerst geven. Bekijk het filmpje hier.

Vier jij dit jaar een plasticvrije kerst?

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook