Zero Waste Sinterklaas

07:16


De dagen worden korter, de winkels liggen inmiddels al weken vol met kruidnoten, gevuld speculaas en chocoladeletters. Sinterklaas betekent voor ons elk jaar weer volop gezelligheid en ongegeneerd snoepen (want hé, het is maar één keer Sinterklaas!). Dit jaar proberen we ook 5 december zo verpakkingsvrij mogelijk door te komen.

Chocoladeletters
Sinterklaas zonder chocoladeletters zou wel heel saai zijn. Helaas zijn deze alleen in verpakking te koop. Een goed alternatief is om losse chocolade te kopen, die te smelten en vervolgens in de vorm van een letter weer hard te laten worden. Supersimpel én zero waste.

Kruidnoten, pepernoten en (gevuld) speculaas
Yes! In Utrecht vulden wij bij bag&buy twee zakken met kruidnoten uit bulk! De gewone (€ 3,70/kilo) en die met pure chocola (€ 7,00/kilo). De prijzen zijn vergelijkbaar met Bolletje kruidnoten, maar dan koop je ze zonder verpakking en dus zonder schuldgevoel. Als je niet in de buurt van Utrecht woont, raden we je voor losse kruidnoten aan om eens bij de bakker of in een Pepernotenwinkel te informeren of je ze daar zonder verpakking kunt kopen. Pepernoten vind je daar meestal ook, bag&buy verkoopt die niet.

Kruidnoten en pepernoten kun je ook prima zelf bakken natuurlijk. Net als (gevuld) speculaas, dat je overigens op de markt meestal ook los kunt kopen, bijvoorbeeld bij 't Stoepje. Losse speculaaskruiden voor het bakken koop je bijvoorbeeld bij De Nieuwe Graanschuur of bag&buy.


Cadeautjes 
Sinterklaas is natuurlijk meer dan alleen snoepgoed. Wanneer je vijf december met cadeautjes viert, kun je ook daarbij zero waste keuzes maken. Op onze lijstjes staan bijvoorbeeld alleen maar ervaringen (een dagje uit, een etentje) en dingen die we nodig hebben met suggesties voor plekken waar je deze zonder (plastic) verpakking kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan losse zeep of keukenspullen van Dille & Kamille (zoals deze mooie glazen maatbeker) of een leuk boek uit de kringloopwinkel.

Heb je een lijstje gekregen van iemand die zelf niet met duurzaamheid bezig is? Bekijk dan eens of je de cadeautjes die hij of zij vraagt ook zonder verpakking of tweedehands kan kopen. Je kunt op marktplaats of in de kringloop bijna alles in prima staat krijgen. Geef iemand die echt niks kon verzinnen bijvoorbeeld eens een plantje. Pak de cadeautjes die je gekocht hebt op een originele manier in. Bijvoorbeeld in een stukje stof dat je over hebt, een (juten) zakje dat hergebruikt kan worden, in wc-rolletjes of in oude kranten of tijdschriften.


Surprises
Wij vieren zelf geen surprisesinterklaas, maar toch zetten we wat tips voor zero waste surprises op een rijtje. 
  1. Kies liever karton dan plastic (met een bananendoos van de Albert Heijn kom je al een heel eind!)
  2. Gebruik restjes stof in plaats van gekleurd papier (oude t-shirts, weessokken, het onderste deel van je gordijnen: je hebt vast wel restjes stof liggen)
  3. Maak een eetbare surprise (bak een cake, snijd hem open, hol hem uit, doe je cadeautje erin en sluit hem af met botercrème of slagroom: succes gegarandeerd!)
Houd jij tijdens Sinterklaas ook rekening met zero waste afwegingen?

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook