Waarom zero waste je leven niet saaier maakt

08:52


"Maar dan kun je helemaal niks meer eten?!" "Maar dan ga je zeker nooit meer naar een festival?!" "Maar dan kun je echt nooit meer spontaan iets doen?!" - Het zijn maar een paar voorbeelden die illustreren wat voor reacties je kunt krijgen als mensen erachter komen dat je probeert zonder (plastic) afval te leven. En ja, het was ook een beetje wat we eerst zelf ook dachten. Totdat we besloten om het gewoon uit te proberen.

Heel wat maanden verder en heel wat ervaringen rijker kunnen we nu met een gerust hart zeggen: zero waste leven is niet saai! Sterker nog, het heeft heel veel leuke dingen voor ons opgeleverd. Nu waren wij nooit het type dronken student dat op iedere dansvloer te vinden was, maar als ik zo om me heen kijk, hoeven we onszelf gelukkig ook niet tot de 'saaie groep' mensen te rekenen. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan vooral verder.
  1. Je kunt nog steeds festivals bezoeken - en ze zijn zelfs leuker! Want wat is er nu fijner dan zonder schuldgevoel een wafel op een (houten/bamboe) stokje eten terwijl je weet dat je 'afval' gewoon bij de GFTbak kan? Of wat dacht je van een maïskolf met boter, kokosrasp, chilipoeder en limoen? Euh.. ja, beter dan een bakje patat.
  2. Je ontdekt nieuwe plekken. Vroeger kwamen we niet verder dan de winkelstraat en bij een weekendje weg kwamen we thuis met tassen van de H&M en Primark. Inmiddels checken we vooraf wat sites en ontdekken we de tofste verstopte buurtjes, winkeltjes en hotspots. Yes please! Oh ja, en je kunt natuurlijk ook nog steeds naar de bioscoop, het theater, een feestje bij iemand thuis, een documentaire-avond, een lezing, een tv-opname, een meet-up met wildvreemde mensen, een taalcafé, een workshop of een party op een drijvende boot (allemaal getest!)
  3. Je probeert nieuwe gerechten uit - die lekkerder zijn dan een pakje Knorr. Ja, echt, home made falafel of zelfgebakken platbrood smaakt tien keer lekkerder dan kant-en-klare maaltijdmixen voor wraps. En dat is echt niet alleen maar omdat je er meer liefde in hebt gestopt ;) 
  4. Boodschappen doen wordt weer leuk. Oké, toegegeven, het is echt niet altijd een feestje om op je fiets te stappen om een fles melk te halen, maar iedere week weer de uitdaging hebben om te kijken wat er plasticvrij te krijgen is en welke groenten je dus moet omtoveren in een lekker gerechtje geeft meer voldoening dan gedachteloos een zakje voorgesneden wokgroenten opentrekken. Meestal dan. 
  5. Je kunt echt nog blijven shoppen. Ja, je kunt echt dingen blijven kopen. Voor je keuken bijvoorbeeld, maar ook (tweedehands) kleding, vintage items en duurzame pareltjes. En dat kan écht in elke stad, want zelfs bij de Xenos wordt bamboe servies verkocht. 

En nog meer voordelen:
  1.  Je leert nieuwe mensen kennen. Niet alleen via het zero waste bloggers network, maar ook doordat je nieuwe (kleinschalige) hotspots bezoekt, waar je sneller een praatje maakt. 
  2. Je hebt altijd iets om over te praten. Het valt me altijd op hoe geïnteresseerd mensen zijn als je over je missie vertelt. Iedereen heeft meteen wel vragen die ze het liefst allemaal achter elkaar op je af willen vuren. En het allerleukste? Dat je bijna overal een antwoord op hebt: bulkzakjes, Mooncup, biologische supermarkt, bamboe bestek. En vaak in die volgorde.
  3. Het is goed voor je gezondheid. Oké, niet zo goed als een dieet, want die taartjes buiten de deur (dus zonder verpakking) liggen natuurlijk echt wel op de loer. Maar in vergelijking tot een 'normaal dieet' verslind je toch al gauw minder (energie)repen, pakjes drinken en flesjes frisdrank. 
  4. Je hebt altijd iets unieks. Wat dacht je bijvoorbeeld van dat ene vintage jurkje dat niemand heeft maar iedereen wel heel mooi vindt staan omdat het zo'n goede kwaliteit heeft? Die RVS lunchbox die er best wel fancy uit ziet? Of die vintage stoel met retro print die je bij het grofvuil vandaan hebt geplukt? Om over alle kringloopvondsten nog maar te zwijgen.. 
Ik kan natuurlijk nog heel lang doorgaan, want ik kan alleen maar vol lof praten over deze beslissing. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar als ik zie hoe vaak ik nu nog thuis op de bank voor de tv zit (zelden) en buiten de deur evenementen en meetings bezoek (heel vaak) kan ik echt wel een extra sprankel aan je dagelijkse leven ontdekken. En als je daar geen zin in hebt, dan hoeft het ook niet en pof je wat popcornmais en zet je lekker een film aan.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook