DIY naai je eigen picknickplacemat

07:11


Als je ons blog al langer volgt, weet je dat wij niet vies zijn van een picknick. De overstap naar plasticvrij picknicken (want ja, wij gebruikten eerst ook wegwerprietjes en folie om eten in mee te nemen) was heel erg makkelijk. Maar nu we onze zelfgemaakte picknickplacemats hebben - waarin je bord, bestek en rietje meeneemt – zijn we helemáál niet meer te stoppen. Het leukste? We hadden deze placemats echt zo gemaakt!

Wat heb je nodig?
-        Een (oude) theedoek van stevig katoen
-        Een naaimachine / naald en draad
-        Spelden
-        Een stukje lint van 8-12 centimeter

Stap 1: het ontwerp
Over het ontwerp van de perfecte picknickplacemats hoefden we niet lang na te denken. We kozen voor ruimte voor een rietje, mes, vork en lepel, een vakje voor een linnen servet, ruimte voor een bord en een extra vakje voor een telefoon, notitieblokje, ansichtkaart, stadsplattegrond, recept of wat voor leuke dingen nog meer niet mogen ontbreken op een picknick.

 Stap 2: het afspelden
Leg alles dat je in je placemat mee wil nemen op de theedoek. Sla de onderkant (dit is het stuk dat we straks gaan vastnaaien) om tot iets onder het midden van het bord, zo dat wanneer je de bovenkant terugslaat deze over de onderflap heen komt. Op die manier zijn je bord en bestek altijd beschermd. Speld nu de contouren van je bestek, bord en overige vakjes af op de dubbele onderflap.Stap 3: het naaien
Als je zeker weet dat je recht gevouwen en afgespeld hebt, kun je gaan naaien. (Weet je het nog niet zeker? Meet het dan na en strijk vouwen in de stof om goed te zien hoe het loopt.) Naai eerst de zijkanten van het placemat vast. Het is makkelijker om net naast de zoom van je theedoek te naaien, daar is de stof minder dik en voor het eindresultaat maakt het niets uit. Naai vervolgens alle afgespelde vakjes in de theedoek. Maak je niet te druk over rechte lijnen, want daar merk je eigenlijk niks van in het gebruik.

Stap 4: de lintjes
Om de ideale plek voor de lintjes (waarmee je je placemat dichtknoopt) te bepalen, is het het handigst om de spullen die je sowieso mee wil nemen erin te doen. Wij deden daarom een bord en het bestek in de placemat. Vouw nu de bovenkant ter bescherming over de picknickspullen en vouw het placemat dicht. Dat gaat het makkelijkst als je het bestek oprolt tot op het bord. Geef vervolgens met spelden aan waar je de lintjes wil hebben en naai die vast nadat je alle spullen weer uit de theedoek hebt gehaald.

Stap 5: picknicken!
Dat is het! Je zelfgemaakte picknickplacemat is klaar! Neem je picknickspullen veilig en stijlvol mee, heb altijd een placemat bij de hand, neem je vieze bord en bestek gewoon in het placemat mee terug en gooi de theedoek bij thuiskomst in de was.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook