Zero waste en full-time werk (je hebt altijd tijd voor minder afval)

16:41

"Ja, zonder afval leven is lekker makkelijk als je de hele dag niets te doen hebt". Geen idee of dat waar is (want ik heb elke dag van alles te doen), maar "ik heb geen tijd" is wel een erg vaak gehoord argument om je afval niet te verminderen.

Het is waar dat de meeste zero waste blogs die ik tegen ben gekomen blogs van vrouwen (vaak met kinderen) zonder werk of met een part-time baan zijn. Maar ik heb de afgelopen maanden ontdekt dat zero waste ook samengaat met een full-time baan. Ik zit van maandag tot en met vrijdag van negen tot zes op kantoor. En vanwege telefonische bereikbaarheid kan ik niet makkelijk een uurtje eerder weggaan, tijdens de lunch boodschappen doen of iets later beginnen. Net zoals heel veel mensen moet ik mijn boodschappen dus buiten kantoortijden doen.

Plan: houd je basisvoorraad op peil
Het allerbelangrijkste van zero waste leven naast een full-time baan is plannen. En dan heb ik het niet over uitgebreide weekmenu's, maar wel over vooruit denken. Bulkproducten zoals havermout, pasta, rijst, rozijnen of couscous kan ik alleen op zaterdag kopen, dus ik zorg dat ik - als ik een keer een zaterdag niks heb - groot insla en meteen een paar weken vooruit kan. 

Improviseer: koop flexibel groente en fruit
Ik dacht dat een zero waste lifestyle strakke menu's en strenge maaltijdplannen betekende, maar ik heb ontdekt dat dat helemaal niet handig is. Als ik spontaan bij iemand ging eten, had ik eten over en als ik onverwachte gasten kreeg had ik juist te weinig. Best onhandig. Ik ben de afgelopen maanden gelukkig vrij goed in improviseren geworden, een paar keer per week ga ik 's avonds naar de bio-supermarkt om groente en fruit te kopen en daaromheen verzin ik wat ik maak. Dat is nog goedkoper ook, want als de aubergine's in de aanbieding zijn eet ik gewoon drie dagen aubergine.

Een foto die is geplaatst door Emma+John (@nickyemmajohn) op
 
Ontdek: weet waar je wat moet kopen
Ik heb de eerste weken 'geïnvesteerd' in het vinden van vaste adresjes voor mijn essentiële boodschappen. Uit mijn werk kom ik langs de Ekoplaza en er zit een Marqt op een paar minuten fietsen van mijn huis. Losse groente vinden is dus geen enkel probleem. Voor melk, yoghurt en brood moet ik tien tot vijftien minuten fietsen en voor bulkproducten bijna een half uur. Die laatste dingen haal ik daarom veel minder vaak en zo ben ik aan mijn boodschappen minder tijd kwijt dan toen ik elke dag avondeten in de Albert Heijn uitzocht.

Bereid voor: denk na over je lunch en snacks
Mijn go to lunch is brood met honing of couscous met appel, noten en rozijnen. Allebei heel lekker, maar soms wil ik wel eens wat anders. Ik kook daarom regelmatig een beetje meer dan ik opeet, zodat ik mijn diner de volgende dag in een potje mee neem naar mijn werk - of verwerk in een salade. Het grappige is dat ik 'vroeger' altijd alleen maar lunchte met brood, maar nu ik zero waste leef lunch ik veel veelzijdiger!

Ik instagram af en toe mijn lunch of ontbijt, volg ons via @nickyemmajohn om daar niks van te hoeven missen!

Een foto die is geplaatst door Emma+John (@nickyemmajohn) op

Een foto die is geplaatst door Emma+John (@nickyemmajohn) op

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook