Review: plasticfolie vervangen is echt niet ingewikkeld met beeswrap

12:06

Halve citroenen, halve avocado's, schaaltjes met eten, kommen met beslag: soms zou je er gewoon even plasticfolie overheen willen doen om het goed te houden. Maar plasticfolie is uiteraard niet erg duurzaam en zéker niet plasticvrij. Gelukkig vonden we een alternatief dat we van Greenjump mochten testen. Speciaal voor de Plastic Free July Challenge stelden zij een setje Bee's Wrap bijenwasdoeken beschikbaar om uit te proberen.

Wat zit er in het pakje?
Wij kregen een setje Bee's Wrap met drie maten. De bijenwasdoeken zijn gemaakt van biologisch katoenen mouseline, bijenwas, jojobaolie en boomhars. Het katoen is daardoor luchtdicht geworden. Bijenwas en jojobaolie hebben een antibacteriële werking, eten dat je erin bewaart blijft daardoor langer vers. Bij het uitpakken valt meteen op dat de bijenwasdoeken best sterk naar bijenwas ruiken en een beetje vettig aanvoelen, maar niet op een onprettige manier.

De set met S, M, en L is geschikt voor verschillende producten. De small is 17 x 20 cm, medium is 25 x 27 en large is 33 x 35 cm. We hebben ze nu een week in gebruik en onze eerste conclusie is dat we niet kunnen aanraden om één maat te kiezen; ze zijn allemaal voor een ander doeleinde supergeschikt.


Hoe werkt het?
Verrassend makkelijk! Het eerste dat wij wrapten was een halve citroen (daar gebruiken we er behoorlijk veel van). Het kleinste formaat is daar ideaal voor. Je vouwt de doek om de citroen, net als je met plasticfolie zou doen, en de warmte van je handen zorgt ervoor dat de Bee's Wrap de juiste vorm aanneemt en goed blijft zitten. Normaal gesproken bewaar ik halve citroenen in een weckpot in mijn koelkast, ze blijven dan een paar dagen goed. Met de Bee's Wrap is dat vergelijkbaar. Misschien iets langer, maar misschien wilde ik dat graag denken. De bijenwasdoek heeft geen invloed gehad op de smaak van mijn citroen. Ook voor halve avocado's of een klein stuk kaas is de Small wrap een heel handig formaat.

Een bord met een halve portie pasta heb ik met Medium bee's wrap zonder problemen een dag in de koelkast bewaard, maar dat gaat met een bord erbovenop normaal gesproken ook prima. Het grootste formaat uit deze set heb ik het vaakst gebruikt, die past namelijk perfect over mijn beslagkom. Ideaal om deeg te laten rijzen, maar ook superhandig om falafelburgermix een dagje onder te bewaren. Vind je hem toch iets te groot? Je kunt de doeken naar het gewenste formaat knippen. Tot nu toe hebben wij bij niks gemerkt dat de smaak van het eten door de bijenwasdoek werd beïnvloed, soms ruikt het er wel even naar, maar dat verdwijnt bij verdere bereiding.

De bijenwasdoeken zijn meerdere keren te gebruiken, de verpakking raadt bij gemiddeld gebruik aan om er ongeveer een jaar mee te doen. Na gebruik spoel je de bijenwasdoek met  koud water af en laat je hem opdrogen. Je kunt hem ook gewoon met een doekje afnemen.
 

Hoe bevalt het?
Wij zijn erg enthousiast over de bijenwasdoeken. Aan de geur en het gevoel moesten we even wennen, maar we hebben gelukkig niet gemerkt dat dit het eten dat we erin bewaren beïnvloedt. Voor veel dingen die we vroeger in plasticfolie wikkelden hadden we al alternatieven bedacht, zoals een afsluitbaar potje, een bord op een schaaltje, een theedoek over een kom. Toch is een bijenwasdoek soms gewoon veel handiger (minder afwas, minder ruimte in de koelkast, sneller, makkelijker meenemen). De beslagkom is daar het beste voorbeeld van.

Raden we de bijenwasdoeken aan? Ja! Maar... niet voor álles. De geur is behoorlijk aanwezig en soms volstaat een omgekeerd bordje op je schaaltje ook. Maar als we het vergelijken met plasticfolie zijn we natuurlijk wél 100% om: dit is zoveel fijner!


Samen met Greenjump mogen we een setje Bee's Wraps weggeven! Wat moet je daarvoor doen? Check het bericht in de Plastic Free July Challenge!

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook