Niet-zo-minimalistisch plasticvrij verhuizen

18:05

Één ding weet ik zeker: verhuizen met 36 graden, zeven trappen en een internationale trein om te halen is niet ideaal en ook zeker niet één van mijn favoriete bezigheden. Aan de andere kant was mijn verhuizing van Parijs naar Amsterdam wel een eye-opener: ik heb meer spullen dan ik denk!

Ondanks dat ik erg trots was op mijn post over de inboedel van mijn kleine Franse studiootje, kreeg ik een shock toen ik de lijst met spulletjes daadwerkelijk een grens over moest nemen. Aan de ene kant vond ik het gaaf dat een halfjaar aan spullen, kleding en zelfs een pan in twee grote reiskoffers en een kleine trolley paste, aan de andere kant stresste ik behoorlijk om alles mee te krijgen en heb ik kleding gedoneerd om minder bagage mee te hoeven nemen.

De meeste bagage bestond toch uit kleding. Mijn winterjas nam al een halve koffer in beslag, net als een dik vest. Verder moest ik onhandige dingen als een slaapzak, slaapmatje en pan meenemen en had ik nog wat leftover bulk eten dat ik liever niet wilde achterlaten (ik kan écht geen dag zonder oats of couscous!).


Ik ben verhuisd met de bus en de trein; lekker duurzaam én spotgoedkoop. Aan een busticket was ik €1,80 kwijt en de treinticket was maar €35,-. En dat kan natuurlijk alleen als je (ik was samen met mijn moeder dus had extra handen) zo weinig mogelijk spullen hebt. Tijdens onze weg van de bushalte naar Gare du Nord verzuchtte ik tegen mijn moeder "was ik maar alvast een échte minimalist, waarbij alle kleren in een kleine handbagagetrolley passen...". Maar stiekem weet ik ook wel dat het zo ver nog niet is. Minimalisme is iets wat je niet zomaar doet, maar wat een proces is, waar ik nog middenin zit.. Zo blijkt.

Plasticvrije verhuistips
Hoe verhuis je dan eigenlijk plasticvrij? Ik had geen meubels die konden beschadigen, want ik weet dat het bij een échte verhuizing natuurlijk een ander verhaal is. Terwijl ik in Amsterdam ook al drie keer - zonder plastic - ben verhuisd. Een paar tips...
  1. Breekbare spullen pak je in in doeken of kleren. Vooral kleren vond ik erg handig om mijn mason jars of emaillen pan mee te beschermen, omdat ik zo twee vliegen in één klap sloeg!
  2. Kleine breekbare spullen kun je ook met sokken of theedoekjes beschermen.
  3. Eten en leftovers deed ik in mijn kleine bulkzakjes en stopte ik vervolgens in een lege mason jar. 
  4. Schoenen kunnen in een katoenen tasje, tegen wat stank en om het vervuilen van je spullen te voorkomen.
  5. Kleren kun je het beste oprollen! Dat scheelt zóveel ruimte. Nog een extra tip: neem touwtjes of lintjes mee om onhandige kleding vast te binden, zodat ze niet uit het rolletje schieten
  6. Elektronica (bij mij een laptop, iPad, docking station, camera en een heleboel stekkertjes en opladers) deed ik in hun hoesje en vervolgens in mijn rugzak. Mijn camera en lens bewaarde ik in het hoesje van een lakenzak die ik nog had. 
  7. 'Natte badproducten' zoals shampoo of zeep heb ik niet, dus dat scheelt plastic ;) 
  8. Bestek rolde ik in een katoenen servet. 
  9. Een emaillen pan stopte ik vol met ondergoed en sokken en legde ik tussen de kleding, waardoor hij goed beschermd was aan alle kanten. 
  10. Losse rommeltjes zoals vaasjes, een ehbo-kitje en boeken stopte ik in een kleine trolley, zodat het gewicht nog oké bleef (ik moest het een trap af sjouwen!) en ik makkelijk kon stapelen.
Al mijn omgewassen jampotjes die ik gebruikte voor het bewaren van mijn bulketen gooide ik in de glasbak, waarna het (oneindig) gerecycled kan worden.Scheelt weer! In Amsterdam heb ik Weckpotten en gebruik ik glazen potjes voor bijvoorbeeld appelstroop of honing, die ik vervolgens als opslagpotje kan gebruiken.

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook