Duurzame administratie

06:17


Er zijn dingen die je nu eenmaal niet zonder afval kunt doen. Je administratie bijvoorbeeld. Zéker wanneer je een eigen bedrijf hebt. Ik werk niet alleen als ZZP'er, maar ben ook voorzitter van een bij de notaris opgerichte vereniging en heb dus een flinke administratie. Dat is niet helemaal zero waste, maar er zijn wél een heleboel manieren om dat zo duurzaam mogelijk te doen.

Papieren post en reclame
De blauwe envelop is voor iedereen onvermijdelijk. Maar het is mogelijk om een deel van je belastingpost voortaan digitaal te ontvangen. Wanneer je via deze website je account op MijnOverheid activeert, ontvang je berichten in je online berichtenbox. Je hoeft niet bang te zijn dat iedereen met de inloggegevens van je mailaccount je belastingpost kan lezen, je krijgt namelijk alleen een mailtje met 'er staat een bericht in je inbox' en vervolgens moet je met je DigiD inloggen om dat bericht te kunnen lezen. 
De post die ik nog wel op papier ontvang moet ik voor het grootste deel bewaren, de rest scheid ik natuurlijk netjes. Wanneer je je inschrijft bij de KvK ontvang je direct allemaal reclamefoldertjes, ik heb bij elke folder die ik ontving meteen het bedrijf erachter gebeld om door te geven dat ik geen reclame meer wil ontvangen. Dat gaat tot nu toe altijd goed, ik ontvang inmiddels dan ook eigenlijk geen reclame meer.

Online activiteiten
We schreven eerder al een post over CO2-neutraal surfen en over de wereld redden door je mailbox op te ruimen. En ook online geldt: reclame is afval. Schrijf je dus uit voor alle nieuwsbrieven die je toch nooit leest.

Bank en verzekering
Misschien heb je er wel eens over nagedacht van bank te veranderen. Misschien deed je zelfs mee aan de Ik Stap Over Van Bank Week. Maar misschien heb je nooit stilgestaan  bij wat er eigenlijk achter je bankpasje schuilgaat. Een paar jaar geleden stuitte ik op de Eerlijke Bankenwijzer en ben toen meteen overgestapt van de Rabobank naar de ASN Bank. Toen ik mijn zakelijke rekeningen opende koos ik voor Triodos, omdat de ASN geen zakelijke afdeling heeft. Via de Eerlijke Bankenwijzer kun je nagaan hoe elke bank scoort op verschillende thema's zoals duurzaamheid, wapenhandel en bonussen. Voor verzekeraars is er een soortgelijke site: de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Bijna elke bank maakt tegenwoordig gebruik van een identifier, zo'n apparaatje waarop je wat codes in moet toetsen om in te loggen op je online bankrekening en om geld over te maken. Niet zo duurzaam natuurlijk. Gelukkig recyclen de meeste banken de identifiers, stuur het lege of defecte apparaat dus altijd terug (bijvoorbeeld naar Triodos, ASN Bank, ABN Amro of Rabobank).

Letten jullie op duurzaamheid in je werk en administratie? Ik ben benieuwd of er nog meer dingen zijn die ik kan verduurzamen!

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook