Stralen door een houten bril

16:20


Er zijn een aantal dingen die mij gegarandeerd gelukkig maken: een vers aangevulde bulkcontainer in de ecosupermarkt, gratis Ben&Jerry's ijs in een hoorntje op een festival, plasticvrij picknicken in een verstopt Parijs parkje en.. zon. Ja,  vooral die laatste is een factor die alle andere dingen nog nét even wat mooier maakt. Maar zon vraagt - natuurlijk - om een zonnebril. En hoe houd je die nu plasticvrij? 

Toen mijn goedkope plastic zonnebril van een fast fashion keten (natuurlijk) kapot ging, besloot ik een duurzame keuze te maken voor mijn nieuwe exemplaar. Want waarom zou je wel alle plastic verpakkingen vermijden, om vervolgens plastic op je neus te zetten? Daarnaast had ik al een tijdje een oogje op een houten zonnebril, want hé, zeg nou zelf, is het geen eye candy? 

Na een avondje webwinkelshoppen zag ik door de bomen het bos niet meer. Er zijn zóveel houten zonnebrillen te koop, en welke kies je dan? Bijna werd ik verleid om er eentje te nemen met het e m m a + j o h n-logo erin gegraveerd, maar uiteindelijk koos ik vanwege het toffe model toch voor deze klassieke 'Timber Round' van Van-Hout: een Nederlandse webwinkel, waardoor de verzendbelasting minimaal blijft. 

Bij mijn bestelling vulde ik bovendien het opmerkingenveld in. Want... een houten zonnebril uitpakken in een oase van plastic luchtkussens leek me geen fijn idee. Door simpelweg "Indien mogelijk plasticvrij verzenden" of "Graag verzenden zonder plastic verpakkingsmateriaal" toe te voegen, heb ik direct plastic onzin bespaard. Ik kreeg namelijk een doosje (met helaas plastic tape, maar je kunt niet alles hebben), vol met proppen papier. Bovenop lag een stukje stevig keukenrol en mijn bril zat in een fairtrade stoffen hoesje. 

 
Ik was zó blij dat mijn nieuwe garderobe-aanwinst zonder plastic luchtkussens werd verzonden, dat ik bijna vergat dat het eigenlijk heel normáál zou moeten zijn om duurzame(re) materialen als papier als verpakkingsmateriaal te gebruiken. Toch voelde het als een kleine overwinning. En daar ging ik zomaar van stralen. 

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook