Plasticvrij partyen op een festival - We Love Green Parijs

18:22


Foto: Maxime Chermat
Het festivalseizoen is weer geopend en dat vierde ik met een perfecte kick off tijdens één van de duurzaamste muziekfestivals van Europa: We love Green. In het Bagatellebos bij Parijs lieten mijn vriend en ik zich twee dagen inspireren door dé nieuwe manier van feestvieren: partyen met een groen tintje.

GOOD food
In een stralend zonnetje kwamen we aan op het festivalterrein. Het eerste puntje van kritiek - een tweedagenbandje met een plastic sluiting - werd meteen vergeten toen we ons ineens tussen de beige tipi's vol duurzame stands waanden. Naast grote sponsors zoals de Franse postservice en Microsoft, waren ook kleinere nieuwe initiatieven aanwezig om hun groene kant zichtbaar te maken. Met name de foodtrucks sprongen er meteen uit. Op dit festival krijg je geen prefab pizzapunt of bakje slappe patat, maar serveren de eettentjes alleen maar organic good food. Denk aan biologische patat, thaïse wok, een wrap met kidneybonen en groenten of een homemade english veggie pie. Mjam! Mocht je dorst hebben gekregen van het gratis (!) Ben&Jerry's ijs, dan kon je je bij de bar tegoed doen aan Bionade, groene thee of kokoswater. Beetje hipster, wel lekker!

Gezellige deuntjes
Tussen het eten door bezochten we ook een aantal artiesten, om even van de muziek te genieten. Op zaterdag ging dat een stuk makkelijker dan op zondag, want toen viel de regen met bakken uit de hemel. De lineup van We Love Green was.. Divers. Niet alles was mijn smaak, maar uiteindelijk heb ik verrassend hard staan springen en dansen op - voor mij - nieuwe artiesten. Onder andere Allah Las, Christine and the Queens, Django Django (hoogtepuntje!) en José González gaven het festival de muzikale diversiteit die het verdiende. Op een ander kleiner podium werd elektronische muziek gedraaid, maar die heb ik even overgeslagen.

Foto Maxime Chermat

It's all in the details
Wat ik by far het állerállervetste vond aan dit festival waren de duurzame details. Natuurlijk zien we vaker op festivals dat er gebruikt wordt gemaakt van Ecocups (bekers die je koopt en waar statiegeld opzit), maar op We Love Green is dat niet genoeg. Al het eten werd bijvoorbeeld geserveerd in volledig composteerbare verpakkingen en met composteerbaar bamboe bestek, die vervolgens gescheiden konden worden ingeleverd bij de vele afvalpunten. Dit maakte mijn mason jar haast overbodig! Daarnaast stond naast het podium een gigantisch zonnepanelenscherm, om het festival van wat groene elektriciteit te voorzien. Oh ja.. en de toiletten? Die waren ook een (groen) verhaal apart. Waar je normaal gesproken gehurkt boven een plastic Dixi zit, werd bij We Love Green van je verwacht dat je, met een bloempotje met zaagsel, naar één van de ecotoiletten (van hout of karton (!)) liep om na je behoefte je plasje te begraven onder een laagje zaagsel. Comfortabel kan ik het helaas niet noemen, maargoed... dat zijn die Dixi's ook zéker niet.

Hippies, tieners en baby's
Ik heb ze allemaal voorbij zien komen. De wereldverbeteraars, de tienermeisjes met naveltruitjes en de overenthousiaste kleuters die nog nooit zo laat op waren gebleven. Grappig genoeg trekt We Love Green állerlei soorten mensen aan. Sommige mensen komen puur voor de line-up en muziek, sommige voor de sfeer (compleet met picknickset) en andere (waaronder ik) voor de combinatie van duurzame sprekers én een fijne festivalmood.  

Foto Maxime Chermat


Inspireratie on the go
Waarschijnlijk is het inmiddels wel duidelijk geworden dat ik érg enthousiast ben over dit duurzame festival. En dat komt heus niet alleen omdat ik alle etenstentjes heb uitgeprobeerd en vervolgens alle calorietjes er weer af heb gedanst. Nee, zeker nét zo interessant was namelijk het derde podium: de Think Tank. Op dit podium werden documentaires vertoond én kwamen sprekers langs. Zo werd ik bijvoorbeeld onwijs geïnspireerd door de komst van Paul Watson - de directeur en bedenker van Sea Shepherd - en zijn knalharde statements over onze huidige consumptie en levensstijl. En dat is vet. Naast de gezelligheid even wat duurzame info meenemen, zónder je verveeld of verplicht te voelen...

... ik denk dat ik er wel achter ben. I LOVE GREEN!  


En zo kom je goed voorbereid naar een festival
Natuurlijk was dit festival onwijs toegankelijk voor duurzame- en zero waste georiënteerde bezoekers, maar ook op andere festivals kun je je afvalgebruik verminderen.
  • Neem snacks mee. Ik had een zakje met noten en rozijnen bij me, waar mijn vriend en ik van konden snacken als we geen zin hadden om in de superlange rij voor een eettentje te staan. Bewakers maken bovendien niet snel een klein katoenen tasje open, dus je hoeft niet bang te zijn dat het wordt weggegooid.
  • Bestek is de boodschap.Op dit festival mocht je je eigen eten meenemen. Je wilt niet weten wat ik allemaal voorbij heb zien komen. Toch kun je ook bij festivals waar je geen eten mee naar binnen mag nemen proberen om iets plasticvrij te gaan: neem je eigen bestek mee. Als ijzeren of RVS bestek een beetje gevaarlijk is ivm detectiepoortjes, is bamboebestek een perfect alternatief
  • Straw your cocktail. Je eigen bamboerietjes meenemen is zó makkelijk en bespaart weer dat extra onnodige plastic item!
  • Doe de Dopper. Ik nam mijn Dopperflesje mee naar het festival. Dat is best risky, want waterflesjes worden vaak bij de ingang weggegooid, maar omdat mijn fles er duur(der) en duurzaam uitziet, kijkt men het vaak (niet altijd!) door de vingers. Als hij wordt ingenomen, vraag dan of je je fles aan het einde van het festival weer op kunt halen. 
  • Vermij de folders. Bij de ingang van een festivalterrein word je vaak doodgespamd met flyers voor andere niet te missen feesten. Houd je handen in je zakken of maak een foto van de flyer en geef hem terug, want als je uiteindelijk met een stapel geplastificeerd papier thuiskomt weet je écht niet meer waarom je het had aangenomen.
foto Maxime Chermat

Enthousiast geworden over het festival? Check dan de site voor de volgende editie! Ik heb er nu al zin in..

Foto's : Maxime Chermat Photography
all pictures are taken by Maxime Chermat and belong to Maxime Chermat Photography

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook