Zero Waste Bloggers Network: 10 vragen

09:55

We zijn lid van het Zero Waste Bloggers Network en Andrea heeft ons getagd om tien vragen te beantwoorden die je altijd al aan een zero waster wilde stellen (en zo niet, dan kun je onze antwoorden tóch gewoon lezen).

1. Hoe en waarom zijn jullie overgestapt op een zero waste lifestyle?
Jessie: "Door Opgemärkt was ik al veel met duurzaamheid bezig, maar toen ik toevallig een bericht op facebook zag over Lauren Singer en het feit dat ze al twee jaar geen afval had gemaakt, werd ik wel heel nieuwsgierig. Ik stond op het punt om te verhuizen naar Parijs en dacht meteen een excuus gevonden te hebben: dat gaat me in Parijs nooit lukken. Totdat ik na een avondje surfen het Parijse blog Paris To Go tegenkwam en ontdekte dat het dus wél mogelijk is om in de stad zero waste te leven". Nicky: "Bij mij ging het ongeveer hetzelfde, behalve dat ik naar Amsterdam verhuisde in plaats van naar Parijs. Ik had het altijd en overal al over duurzaamheid, maar ondertussen haalde ik wel gewoon take-out in drie lagen plastic en gebruikte ik allerlei wegwerpartikelen. Toen ik Trash is for Tossers ontdekte (en vervolgens nog een heleboel andere blogs) realiseerde ik me dat het een keuze is om zoveel afval te produceren. Eentje waar ik niet achter stond en dus iets dat ik wilde veranderen." Jessie: "Dat had ik inderdaad ook. Vooral toen ik de documentaire Bag It zag was ik om: wij zijn degenen die het meeste afval maken, we doen het zelf én we kunnen het ook zelf veranderen. Stapje voor stapje, dat wel. Het was niet zo dat we meteen een hele cold turkey switch maakten en al het eten in de voorraadkast weggooiden". Nicky: "Nee ik heb ook niks weggegooid, maar vervang nu alles dat op/kapot/versleten is door een zero waste alternatief. En ik sta veel vaker in de keuken dan eerst, om zoveel mogelijk zelf te maken".

2. Sinds wanneer jagen jullie een zero waste lifestyle na?
We zijn in december 2014 begonnen aan onze zero waste-missie. Inmiddels, bijna vijf maanden later, zijn we een heel eind. We houden onze ontdekkingen en vorderingen bij op dit blog. Als motivatie voor onszelf, maar ook omdat er niet veel Nederlandstalige informatie te vinden is. 

3. Wat zijn een paar van jullie favoriete manier om te voorkomen dat je afval creëert?
We hebben een categorie 'zero effort' aangemaakt op ons blog, waarin we hele simpele alternatieven bespreken. Jessie: "Verder ben ik verslaafd aan DIY chocolademousse". Nicky: "En vintage shoppen!". Het leukste vinden wij dat er zoveel makkelijke manieren zijn om te beginnen met een grote impact, zoals een besteksetje in je tas stoppen, zodat je nooit meer een plastic vork nodig hebt.


4. Hoe kom je aan alle tijd om al die dingen vanuit het niks te maken?
Nicky: "Veel dingen kosten me niet meer tijd dan eerst. Ik ben ook efficiënter geworden: ik kook vooruit en als ik ga bakken bak ik meteen een aantal dingen tegelijk. Dat is ook wel nodig, want ik heb een full-time baan én ben voorzitter van een duurzaamheidsvereniging. Ik fiets wel een stuk verder voor mijn boodschappen (maar doe ze minder vaak en met een plan) en ik heb vééél meer afwas tegenwoordig". Jessie: "In het begin ging ik naar een supermarkt aan de andere kant van de stad en was ik heel veel tijd kwijt (en ontdekte ik ondertussen Parijs, dus ik vond het niet erg). Of ik forceerde mezelf om zondagochtend heel vroeg op te staan om naar een markt aan de andere kant van de stad te gaan, waar ik in mijn beste Frans een aubergine zonder plastic probeerde te krijgen. Dat werkte niet ideaal, dus ben ik gaan kijken hoe het makkelijker in een 'alledaagse' levensstijl past. Nu ben ik erachter gekomen dat er een biologisch supermarktje op twintig minuutjes lopen van mijn huis is, mét bulkassortiment. Ze hebben niet alles, dus bijvoorbeeld chocolate chips of volkoren couscous haal ik als ik toevallig in de buurt van een grotere supermarkt ben. Ook eten kopen op basis van wat er in het schap ligt heeft ervoor gezorgd dat ik heel veel tijd bespaar: ik pak nu gewoon de groenten waar ik zin in heb en maak er thuis wat lekkers van. Dat scheelt veel planningstijd".

5. Hoeveel afval produceren jullie per week?
Jessie: "Het verschilt bij mij van week tot week. Ik ben op mijn universiteit betrokken bij een campagne om composteren op de campus te promoten, maar dit is nu nog niet mogelijk helaas. Ik heb dus groenafval, waar ik écht graag vanaf wil. Daarnaast kan ik soms niet op tijd in mijn beste Frans roepen dat ik geen papieren zakje om mijn baguette hoef. Maar plastic? Dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden". Nicky: "Ik huur een kamer in een appartement en mijn huisgenootje is geen zero waster. In Amsterdam is het ook niet mogelijk om groenafval apart in te zamelen en ik heb geen tuin of balkon waar ik dat kan composteren (working on that!). We hebben per week met zijn tweeën ongeveer een halve pedaalemmerzak met restafval (van mij zit daar bijna alleen groenafval in). Zelf produceer ik eigenlijk geen plastic afval (dit zamelen we apart in, ik heb hooguit af en toe een ellendige verpakking".
6. Moet wel duur zijn om alles zelf (from scratch) te koken. Zijn jullie rijk?
Dat verbaasde ons. Nicky: "Ik koop alles biologisch en bijna alles zonder verpakking en ben niet veel meer geld kwijt aan mijn boodschappen dan eerst. Verse groente van de biowinkel is bijvoorbeeld goedkoper dan voorgesneden groente in plastic van de AH. Zelfgebakken koeken zijn lekkerder, gezonder en meestal goedkoper (maar zeker niet duurder) dan supermarktkoekjes". Jessie: "Same here. Het is het eerste wat mensen tegen me zeggen: ik zou willen dat ik dat ook kon doen maar ik heb geen geld. Als student met studentenbudget én als inwoner van de op één na duurste stad van Europa kan ik echter zeggen: het valt héél erg mee. Ik haal ongeveer één keer per week een volle tas biologische groenten, noten en bijvoorbeeld rozijnen en ben bijna altijd rond de 20 à 25 euro kwijt. Wat natuurlijk wél superveel scheelt: geen vlees eten".

7. Waarvan was het het moeilijkst afstand doen?
Jessie: "De snacks to go. Ik sta regelmatig voor een snoepautomaat en dan roept die Snicker of Balisto me vanachter het glas. Nu ik alleen weet hoe ik zelf chocola moet maken is het een stuk makkelijker geworden, haha." Nicky: "Ja, ik mis soms ook wel de Twix op het station. Maar het lastigste vind ik shampoo. Ik probeer allerlei alternatieven, maar heb nog niks gevonden dat net zo goed werkt als (schadelijke, in plastic verpakte, ongezonde, aggresieve) reguliere shampoos".

8. Wat zij jullie compromise items (niet zero waste maar je koopt ze toch)?
Er zijn dingen in het leven waar je niet zonder kunt. Ben & Jerry's bijvoorbeeld. En af en toe een reep Tony's Chocolonely. Nicky: "En ik heb geen onverpakte boter kunnen vinden, dus dat koop ik met verpakking. Oh, en maandverband en tampons - die koop ik nog wel". Jessie: "Ik kan geen afstand doen van verse crèpes die je altijd in een papieren hoesje met een servetje krijgt. Toen ik één keer aan de stomverbaasde verkoper vroeg of hij het zonder papiertje en servetje wilde geven, en alle suiker op mijn jas drupte, besefte ik dat dit dan maar een compromis moest worden".

9. Wat zijn jullie favoriete Zero Waste blogs?
Jessie: "Paris to go, omdat het voor mij supermakkelijk en dichtbij is. Als ik straks weer in Amsterdam woon blijf ik dit waarschijnlijk blog volgen, omdat ik fan ben van de cleane uitstraling en down-to-earth informatie". Nicky: "Ik haal veel inspiratie van Pinterest, Trash is for Tossers en Zero Waste Home".

10. Wat is een random fun fact over jullie?
Jessie:"Ik probeer ongeveer elke dag om ergens goed in te worden. Als ik één keer een setje waterverf heb gekocht, bedenk ik meteen dat ik wel een carrière als illustrator zie zitten. Of als ik één keer falafel heb gemaakt, wil ik meteen mijn eigen healthy zero waste falafelbar beginnen. Haha, soms is dat best vermoeiend". Nicky: "De eerste keer dat ik met mijn net-behaalde rijbewijs (niet duurzaam, wel handig) de weg op ging, moest de politie een rotonde afzetten, omdat ik de auto niet meer weg kreeg..."

Benieuwd naar de antwoorden van andere Zero Waste Bloggers?
Near-O Waste (Andrea uit de VS)
Mommy Emu (Emma uit Engeland)
My Zero Waste (Rachelle uit Engeland)
Unfuck up this world (Annika uit Schotland)
Grünish (Inge uit de VS)
Zany Green Quest (Kimberly uit de VS)
Zero Waste Familie (Stefanie uit Duitsland)
Lacie Naturally (Lacie uit de VS)
A dream lived greener (Mailyne uit Canada)
Waste-free PhD (Stephanie uit de VS)
Whistle Pig Hollow (Ashley uit de VS)

You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook