DIY gezonde zero waste chips

19:52


Een avondje bankhangen met een filmpje, een feestje, late night cravings; er zijn genoeg redenen te verzinnen om een zak chips open te trekken. Maar je kunt ook heel eenvoudig voor lekkere en gezonde chips kiezen zónder verpakking.

Ingrediënten
- een of meer aardappels
- olijfolie (of kokosolie)
- zout
- optioneel: paprikapoeder, kruiden, specerijen

Bereiding
1. Was of schil de aardappels. De schil van biologische aardappelen kun je prima eten: het is voedzaam (de meeste vezels zitten in de schil en vitamines zitten er net onder) én lekker. Let wel op dat je eventuele grond goed wegspoelt en groene verkleuringen en uitlopers verwijdert.

2. Snijd de aardappels in dunne plakjes. Hoe dunner de chips, hoe krokanter. Ik snijd mijn aardappels gewoon met een scherp mes, maar je zou ook een kaasschaaf of mandoline (groentesnijder) kunnen gebruiken. Het is eenvoudiger om plakjes te snijden als je de aardappels eerst door midden snijdt en de halve aardappel vervolgens met het snijvlak op de snijplank zet, zo glijdt-ie niet weg en kun je mooie dunne schijfjes snijden.

3. Besmeer de aardappelschijfjes met olie en verdeel ze over een bakplaat of rooster met bakpapier (ik heb nog wat velletjes die ik op moet maken voordat ik over kan stappen op een zero waste alternatief: een siliconen bakmat). Strooi er wat zout over en schud ze flink door elkaar. Je kunt naar smaak paprikapoeder, peper of andere kruiden en specerijen toevoegen.

4. Bak de aardappelschijfjes 10-15 minuten hoog in de oven op 220 graden. Je zult zien dat er hierdoor veel vocht uit de aardappels 'verdampt'. Schud de schijfjes even door elkaar, zet de oven lager (175/180 graden) en bak de chips nog 30 minuten in het midden van de oven totdat ze goudbruin en krokant zijn.

PS probeer ook eens chips van zoete aardappels, of - nog lekkerder - mix de twee

You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook