Safety razor: zero waste ontharen

11:20

Tot voor kort gebruikte ik altijd wegwerpscheermesjes. Van die felgekleurde plastic exemplaren met mesjes die na één keer gebruiken al bot zijn (maar je vervolgens toch nog een paar keer gebruikt). Je kent het wel. Absoluut niet zero waste natuurlijk.

In mijn zoektocht naar alternatieven kwam ik verschillende oplossingen tegen, zoals permanent ontharen (vind ik veel te duur), DIY suikerhars (een hoop gedoe, rotzooi en halve resultaten) en scheermesjes van gerecycled materiaal (ik heb overwogen om deze aan te schaffen, maar het blijft toch plastic, zij het gerecycled). Én ik las het een en ander over de good old fashioned safety razor, oftewel een veiligheidsscheermes.

De safety razor
Het snijvlak staat bij een safety razor loodrecht op het handvat. De verwisselbare mesjes zijn dubbelzijdig en worden ingeklemd door de houder. Dit type scheermes werd tijdens de Eerste Wereldoorlog geïntroduceerd en wordt ook wel krabbertje genoemd. Dat laatste heb ik zelf nog nooit gehoord, maar ik ben dan ook wel heel lang na WO I geboren. 

Mijn krabber is van bakeliet: superlicht en (zij het zonder mesje) mee te nemen in het vliegtuig. De houder kocht ik voor 5 euro op een rommelmarkt. Een 'investering' die ik in no time terugverdien. De verwisselbare mesjes zijn namelijk heel goedkoop. Ik kocht bij mijn houder een pakje van 5 mesjes voor 1,50 euro, maar als je voor langere tijd goed wil zitten kun je er hier ook 100 voor 28 euro kopen.
Scheren zonder afval
Ik scheer zelf mijn benen en oksels altijd zonder scheerschuim, maar omdat ik met mijn superscherpe veiligheidsscheermes liever geen risico's wilde lopen , gebruikte ik aanvankelijk een blok castille soap als scheerschuim. De zeep wordt in de meeste bio- of natuurwinkels verkocht, zit verpakt in papier en is fijn zacht en schuimend (en gebruik ik ook in mijn make-upremover). Inmiddels scheer ik ook met mijn safety razor met alleen water en dat werkt prima.

Het enige afval dat scheren met een safety razor dus met zich meebrengt is het dubbelzijdige mesje en het papiertje waar dit in gewikkeld zit (en de papieren wikkel van mijn zeep). Maar dus helemaal geen plastic.
Stijlvol scheren, het heeft wel wat.
 

You Might Also Like

5 reacties

 1. Nooit een fan geweest van wegwerpscheermesjes. Ik heb ook eentje van gilette, maar daar zit natuurlijk net iets meer plastic rond. Bij een volgende aankoop ga ik zeker eens uitkijken of ik die ouder versie nog terug vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien een rare vraag, maar kun je er ook je bikinilijn mee doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sorry voor de late reactie! Als je voorzichtig bent kun je er prima je bikinilijn mee doen, dat doe ik zelf ook altijd ;) Vandaag heb ik toevallig voor het eerst een sneetje in mijn been gemaakt omdat ik onhandig deed. Verder werkt het echt per-fect!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant dit!! Ik zag net een houder van een ander merk met mesje voor €7,50. Vind het wel spannend of het werkt! Ik denk dat ik het ga proberen :) dank voor tip!!
  Groetjes! Irene
  PS je link werkt niet meer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vraag me af hoe je de gebruikte mesjes na afloop weggooit. Het is geen plastic maar is er een goede manier om metaal op de juiste plek te recyclen? Waar brengen jullie ze naartoe?

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook