Bulk - een kijkje in mijn keuken

14:31

We hebben het regelmatig over 'bulk' op Emma+John, maar wat houdt dat nu eigenlijk in? In deze post laat ik zien wat je in je keuken hebt staan wanneer je je boodschappen in bulk koopt.

Dit zijn de makkelijkste dingen om in bulk te kopen: pasta, couscous en rijst. Bij Delicious Food (de enige bulkwinkel die ik in Amsterdam heb kunnen vinden) en Superfair (een supermarkt met veel bulk in Utrecht) heb je keuze uit een heleboel soorten pasta en rijst. En dan bedoel ik niet alleen spaghetti of penne, maar een assortiment van gekleurde farfalle tot boekweitmacaroni en van risotto tot snelkookrijst. Alles dat ik zocht kon ik vinden! En naast couscous kun je ook dingen als gries of bulgur in bulk vinden.

Mijn ingrediënten voor granola koop ik ook in bulk: rozijnen, gemengde noten, havervlokken, tarwevlokken en havermout. Maar ook dingen als gedroogde cranberries, dadels, muesli (hoef je zelf niet meer te mixen), gemalen kokos, allerlei losse noten en cornflakes vind je onverpakt.

Het laatste deel van mijn bulkcollectie bestaat uit bakspullen: bloem, maanzaad, suiker, chocolate chips, poedersuiker (dat maak ik zelf van kristalsuiker), sesamzaadjes, kamille, raw chocolate en cacaopoeder (die heb ik in een kartonnen pak gekocht, maar wil ik de volgende keer ook in bulk kopen). Zout is ook onverpakt te krijgen, net als diverse gedroogde kruiden.

Hoe doe je bulk-boodschappen?
Je kunt natuurlijk een bakfiets vol met glazen potjes meenemen, maar dat zou ik mezelf niet aandoen. Ik heb daarom bulkzakjes genaaid die maar een paar gram per stuk wegen. Hierin haal ik mijn spullen en thuis giet ik dat over in een potje. Omdat Delicious Food in de Jordaan is en tot half zeven open is en ik in Oost woon en tot zes uur werk, kan ik alleen op zaterdag mijn bulkartikelen kopen. Dat doe ik niet elke week, maar probeer ik tot één (of twee) keer per maand te beperkten.

Maar waaróm koop je die dingen in bulk?
De belangrijkste vraag - met een heel simpel antwoord: verpakkingen zijn meestal niet nodig én schadelijk voor het milieu. De helft van de weggegooide verpakkingen in Nederland komt van huishoudens. Het merendeel daarvan wordt niet gerecycled. Als consument verspil je een heleboel aardolie, water, bomen en energie door zonder na te denken een verpakt product in je winkelmandje te doen.
Per dag openen we gemiddeld zeven verpakkingen. Die zijn lang niet allemaal nodig, maar zijn wel allemaal een keer gemaakt en zullen ook weer moeten worden verbrand, gestort of gerecycled.


Naast het vermijden van verpakkingen, betekent kopen in bulk ook kopen wat je nodig hebt. Je hoeft geen kilo suiker te kopen wanneer je maar één cake wil bakken en voorkomt zo dat je voedsel weg moet gooien.

You Might Also Like

3 reacties

 1. Hoe denken jullie over het feit dat je geen informatie hebt. Al de verplichtte informatie die op labels moet staan heb je niet meer. Je weet niet waar de producten vandaan komen, tot hoe lang ze houdbaar zijn, of ze bewerkt zijn, of er allergenen aanwezig kunnen zijn, enz.
  Hoe pakken jullie dat aan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste info op verpakkingen zijn voor mij persoonlijk niet relevant. Maar anders zijn er gelukkig genoeg manieren om achter deze info te komen :) De houdbaarheid bijvoorbeeld staat soms in de winkel aangegeven, maar ik heb deze producten altijd al op voordat ik daar twijfels bij heb (voor houdbaarheid let ik toch niet op de datum, want met kijken, ruiken en eventueel proeven ben je er zo achter of iets nog goed is). Zelf ben ik nergens allergisch voor, dus dat is voor mij geen issue, maar vaak staat er in de winkel wel aangegeven of er bijvoorbeeld pinda's of gluten in (kunnen) zitten en anders kunnen de verkopers dat in dit soort winkels ongetwijfeld vertellen. Omdat alles dat ik in bulk koop biologisch is, maak ik me minder druk over waar het vandaan komt (natuurlijk heb ik het liefst alles zo lokaal mogelijk, maar zonder verpakking én biologisch vind ik al een hele goede score!), maar ook dat zou ik aan de verkopers kunnen vragen. Daarbij, de info op verpakkingen kan dubbele functies hebben, zo is de houdbaarheid echt geen 'regel', maar ook een manier om meer producten te verkopen. Als je bepaalde dingen wel wil weten (bijvoorbeeld omdat je een allergie hebt), weet ik zeker dat een goede verkoper hier meer over kan vertellen dan de gemiddelde verpakking!

   Verwijderen
 2. Het is dus gewoon een kwestie van vertrouwen en de aandacht verschuiven naar vrij van plastic en biologisch. Het lijkt een grote stap voor deze controlefreak ;) misschien eerst eens de gewoonte aanleren van te leren ruiken en proeven.

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest