Bulk - een kijkje in mijn keuken

14:31

We hebben het regelmatig over 'bulk' op Emma+John, maar wat houdt dat nu eigenlijk in? In deze post laat ik zien wat je in je keuken hebt staan wanneer je je boodschappen in bulk koopt.

Dit zijn de makkelijkste dingen om in bulk te kopen: pasta, couscous en rijst. Bij Delicious Food (de enige bulkwinkel die ik in Amsterdam heb kunnen vinden) en Superfair (een supermarkt met veel bulk in Utrecht) heb je keuze uit een heleboel soorten pasta en rijst. En dan bedoel ik niet alleen spaghetti of penne, maar een assortiment van gekleurde farfalle tot boekweitmacaroni en van risotto tot snelkookrijst. Alles dat ik zocht kon ik vinden! En naast couscous kun je ook dingen als gries of bulgur in bulk vinden.

Mijn ingrediënten voor granola koop ik ook in bulk: rozijnen, gemengde noten, havervlokken, tarwevlokken en havermout. Maar ook dingen als gedroogde cranberries, dadels, muesli (hoef je zelf niet meer te mixen), gemalen kokos, allerlei losse noten en cornflakes vind je onverpakt.

Het laatste deel van mijn bulkcollectie bestaat uit bakspullen: bloem, maanzaad, suiker, chocolate chips, poedersuiker (dat maak ik zelf van kristalsuiker), sesamzaadjes, kamille, raw chocolate en cacaopoeder (die heb ik in een kartonnen pak gekocht, maar wil ik de volgende keer ook in bulk kopen). Zout is ook onverpakt te krijgen, net als diverse gedroogde kruiden.

Hoe doe je bulk-boodschappen?
Je kunt natuurlijk een bakfiets vol met glazen potjes meenemen, maar dat zou ik mezelf niet aandoen. Ik heb daarom bulkzakjes genaaid die maar een paar gram per stuk wegen. Hierin haal ik mijn spullen en thuis giet ik dat over in een potje. Omdat Delicious Food in de Jordaan is en tot half zeven open is en ik in Oost woon en tot zes uur werk, kan ik alleen op zaterdag mijn bulkartikelen kopen. Dat doe ik niet elke week, maar probeer ik tot één (of twee) keer per maand te beperkten.

Maar waaróm koop je die dingen in bulk?
De belangrijkste vraag - met een heel simpel antwoord: verpakkingen zijn meestal niet nodig én schadelijk voor het milieu. De helft van de weggegooide verpakkingen in Nederland komt van huishoudens. Het merendeel daarvan wordt niet gerecycled. Als consument verspil je een heleboel aardolie, water, bomen en energie door zonder na te denken een verpakt product in je winkelmandje te doen.
Per dag openen we gemiddeld zeven verpakkingen. Die zijn lang niet allemaal nodig, maar zijn wel allemaal een keer gemaakt en zullen ook weer moeten worden verbrand, gestort of gerecycled.


Naast het vermijden van verpakkingen, betekent kopen in bulk ook kopen wat je nodig hebt. Je hoeft geen kilo suiker te kopen wanneer je maar één cake wil bakken en voorkomt zo dat je voedsel weg moet gooien.

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook