Wasbare wattenschijfjes

14:08

Ik draag niet veel make-up, en ook niet elke dag, maar zelfs ik heb al behoorlijk wat wattenschijfjes versleten in mijn leven. Een snelle berekening vertelt me dat ik - wanneer ik vijf wegwerpschijfjes per week gebruik - 260 schijfjes en bijna vier plastic verpakkingen per jaar weggooi. Stel dat ik elke dag twee schijfjes zou gebruiken zijn dat er zelfs 730 per jaar (en ruim tien verpakkingen). Zonde! Mijn make-upremover breng ik daarom aan met wasbare wattenschijfjes in plaats van wegwerpexemplaren.

De meeste wegwerpwattenschijfjes zijn van katoen (en soms van biologisch katoen) en bevatten vaak polyester. Het pakje dat ik nog heb liggen bevat bijvoorbeeld 20% polyester. Én is verpakt in nummer 4 plastic, dus lastig te recyclen. Bovendien bevatten ze chemische componenten om de schijfjes witter en zachter te maken die niet op de verpakking terug te vinden zijn.

Mijn wasbare wattenschijfjes van ecodis zijn een fijne bijna-zero waste oplossing. Ze hebben als grootste voordeel dat ze herbruikbaar zijn - ik hoef dus niet elke dag een schijfje weg te gooien of elke maand een nieuwe plastic verpakking te kopen (wel een nadeel: ik kocht de wasbare schijfjes helaas niet los, maar verpakt in volledig composteerbaar plastic). Verder zijn ze van 100% biologisch katoen en hebben een handige opening waar je je vingers in kunt doen om zo de make-up nog makkelijker te verwijderen.

De wattenschijfjes kun je meerdere keren gebruiken voordat je ze moet wassen (op 40 graden). Je kunt ze niet strijken of in de droger gooien, maar gewoon à l'air libre laten drogen (in de vrije lucht, hoe schattig klinkt dat). Vooral mascara kan vlekken achterlaten, maar dat vind ik zelf geen probleem, zolang de schijfjes mijn gezicht maar schoonmaken.

Je koopt de schijfjes bijvoorbeeld hier (of in de biologische supermarkt in Parijs, maar dan moet je daar wel net zijn). Bijkomend voordeel is dat je niet alleen de aarde redt, maar de investering ook nog eens zó hebt terugverdiend. The best of both worlds dus. Wil je helemaal goed bezig zijn, kun je de schijfjes ook zelf haken of naaien.

You Might Also Like

5 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook