Havermoutbanaankoeken met blauwe bessen

09:41

Deze koeken zijn zo lekker dat ik ze in anderhalve dag op had. Nu zegt dat niet per se heel veel (ik houd van koekjes), maar wél als je je bedenkt dat ik ze eerder op had dan mijn chocoladekoekjes (ik houd nog meer van chocolade).

Het recept is van Yellow Lemon Tree blog, maar dan een beetje anders. Voor mijn koeken heb ik het volgende gebruikt:

 • 150 gram havervlokken
 • 25 gram havermout
 • 50 gram gemengde noten (grof gehakt)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 0,5 theelepel cacaopoeder
 • 0,5 theelepel zout
 • 3 geprakte bananen
 • 50 ml zonnebloemolie
 • 1 eetlepel honing
 • 0,5 eetlepel maple syrup
 • 125 gram blauwe bessen (uit de diepvries)
 • 1 theelepel cacao nibs
Dit zijn eigenlijk allemaal ingrediënten die ik standaard in huis heb en die ik zero waste (in bulk of glas) kan kopen. Alleen blauwe bessen heb ik niet altijd op voorraad, maar mijn voornemen is wel om die komende zomer flink in te slaan, liefst bij de fruitteler, en in te vriezen (nu heb ik ze in een kartonnen doosje gekocht).

In één kom mix je alle droge ingrediënten: havervlokken, bakpoeder, gehakte noten, kaneel, cacaopoeder, cacao nibs en zout. Je kunt er ook voor kiezen om de cacao weg te laten en voor kokos en lijnzaad te kiezen (zoals in het originele recept). Sesamzaad of maanzaad toevoegen is ook erg lekker. 

In een tweede kom prak je de banaan, zonnebloemolie, honing en maple syrup tot een smeuïge massa. Ik begon met een vork, maar kwam er al snel achter dat een pureestamper veel makkelijker is. Als je een glad mengsel hebt, voeg je de droge ingrediënten toe en meng je het tot een beslag. Roer vervolgens de blauwe bessen erdoor.

That's it! Schep hoopjes 'deeg' op een ingevette bakplaat en bak ze 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Je maakt 9 of 10 koeken met dit recept, die dus zo lekker zijn dat ze het hooguit twee dagen volhouden.

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook