Clichécadeaus op z'n zero waste (én leuker!)

09:14


Gefeliciteerd! Van harte! Hier heb je een fles wijn/envelop met geld/bos bloemen/bioscoopbon!* 
* doorhalen wat niet van toepassing is. Is het herkenbaar? Je vriendin, collega of zus is jarig en je hebt géén idee wat je moet kopen? Doe het dit jaar eens op de zero waste manier! Wij geven een handige lijst met tips en inspiratie, dat maakt het wel wat makkelijker. 

Boekenbon --> Tweedehands boek
Zoals we al vaker hebben laten zien, maak je bij het kopen van tweedehands geen afval. Dit maakt het dan ook ideaal om tweedehands cadeautjes voor een verjaardag bij elkaar te sprokkelen. Kies een boek uit je boekenkast of duik een kringloop of (heerlijk ruikende) tweedehands boekenwinkel in. Persoonlijk én pretty. 


Rituals cadeauset --> Blok zeep of home made scrub
Het klinkt misschien niet heel sierlijk, maar er zijn héle mooie én heerlijk ruikende zeepjes op de markt. Kijk eens bij de Lush (hier kun je de zeep zelfs in een blikje doen), zoek een lekkere Savon de Marseille of haal je persoonlijke zeep op de plaatselijke markt. Een ander idee is om je eigen scrub te maken en deze in een lief weckpotje te doen. Je kunt hem met wat etherische oliën of natuurlijke ingrediënten helemaal naar de wens van de jarige maken. Maak het geheel  minder stoffig en truttig door de zeep mooi minimalistisch te verpakken in krantenpapier en composteerbaar touw.

Fles wijn --> Fles met kurken dop in biokatoenen theedoek
Wil je tóch voor de fles wijn gaan (zeker voor een collega of vage bekende zit je hiermee vaak goed), kies dan voor een fles met een kurken dop. Kurk is een natuurlijk product en glas is oneindig composteerbaar, dus hiermee zit je sowieso goed. Liever wat afwisseling? Loop dan voorbij het gangpad met wijn en kies voor een chique olijfolie (met weckdop of kurken dop), biologische limonade of een lokaal gebrouwen biertje. De beste manier om je fles in te pakken vind je hier. 

Bonbons in verpakking --> Weckpot met koekjesmix of macarons
Lekker makkelijk, prima last minute oplossing én heel gezellig: een weckpot met alle ingrediënten voor bijvoorbeeld koekjes, een taart of brownies. Op Pinterest staan honderden ideeën. 
Een ander chique idee is: macarons! Bij de speciaalzaak kun je deze superlekkere macarons vaak in een blikje kopen. Je kunt ook vragen of ze in je eigen linnen zakje mogen en ze vervolgens in een tweedehands blikje doen. Supersweet! Pas wel op, want ze zijn erg breekbaar (en verleidelijk lekker).


Enveloppe met geld --> Poep- of confettikaart
Heb je écht geen inspiratie of weet je zeker dat de jarige absoluut niets anders dan geld wilt hebben? Zorg dan in ieder geval dat je de plastic gecoate kaart mijdt! Kies bijvoorbeeld voor een confettikaart. In de confetti zitten bloemzaadjes die uiteindelijk uit de confetti zullen groeien. Of ga voor de superschattige schapenpoepkaart, onder andere te koop bij Eco-Logisch in Amsterdam. Je zult in ieder geval opvallen tussen de standaard Hallmarkjes.Cadeaubon --> Plan die datum!
Een bioscoopbon geven resulteert vaak in hetzelfde als het geven van een boekenbon, restaurantbon, wijnbon, high-teabon, skydivebon.. Ze belanden in de la en blijven daar liggen totdat de einddatum van de bon over een week blijkt te verlopen. Stress, last-minute plannen of half afgeraffelde uitjes zijn het gevolg. Voorkom dit (én de plastic giftcard) door op de verjaardag zelf dírect een datum vast te leggen of voor te stellen. Wil je toch iets 'echts' geven? Vul een weckpot met blaadjes, zand of andere natuurlijke materialen en leg hier een kaart (zie 'enveloppe met geld') in. 


Bos bloemen --> Groentenbox
Ja. Het is misschien niet helemaal hetzelfde: een boeket kunstmatig gekleurde geurende rozen of een houten krat met seizoensgroenten, maar het gaat erom hoe je het geheel verpakt. De helft van de 'cadeausensatie' zit hem in de verpakking. Kies voor een stoer houten krat of een mooi bamboe mandje. Verpak de groenten in gerecyclede kranten en composteerbaar touw en voeg er je eigen leuke receptjes aan toe op gerecycled of zelfgemaakt papier.


Vaas met bloemen --> Kweeksetje of terrarium
Wat is er nu leuker dan je eigen groenten, fruit en kruiden kweken? Geef het kweeksetje in een gezellig krat of koop een leuke (tweedehands) kweekkas voor de jarige. Let op: alleen geven als je weet dat de jarige interesse kan hebben, anders belandt hij hoogstwaarschijnlijk ergens op het balkon. Voor de jarige met minder groene vingers is een terrarium wellicht een vriendelijker alternatief.


Schrijfset --> Vulpen
Een chique vulpen kan best wat kosten, dus dit cadeau is vooral geschikt voor iemand die je héél erg liefhebt ;) Wat natuurlijk nog leuker is: een vintage exemplaar scoren op een rommelmarkt of kofferbakverkoop! Waarom een vulpen? Hier lees je de voordelen! 


Inspiratie nodig voor het verpakken van je cadeautjes? Wij zijn helemaal gek op de Furoshiki zero-waste inpakmethode uit Japan!

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook